Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanlığının Kur'an ve sünnet temelinde aile olma bilincini güçlendirmek, ailede hak ve sorumluluklar açısından babanın önemine dikkat çekmek amacıyla düzenlediği ‘Baba Okulu’ Seminerlerinin konuğu oldu. Modernizmle birlikte aile yapısında yaşanan değişimlere dikkat çeken Tarhan, çekirdek aileyi model sunan modernizmin adeta harakiri yaptığını söyledi. Baba rolünün önemine de vurgu yapan Tarhan, ‘Baba evde patron değil lider olmalıdır.’ ifadelerini kullandı.
Diyanet İşleri Başkanlığında düzenlenen programa tüm il ve ilçe müftülüklerinden Aile ve Dini Rehberlik Büro/Merkez personeli de çevrim içi katıldı.
Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programın açılış konuşmasını Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi yaptı. Cumhuriyetimizin 100. yılı vesilesiyle ülkemiz ve insanlık için huzur ve barış temennisinde bulunan Kondi “Filistin'de tüm dünyanın gözleri önünde yaşanan zulüm ve insanlık dramı sebebiyle derin üzüntü duyuyoruz. Müslümanların selameti ve kurtuluşunu Rabbimden niyaz ediyorum." dedi. Baba olmanın getirdiği maddi ve manevi sorumluluklara değinen Kondi baba okulu projesinin tüm yurtta ilgiyle takip edildiğini belirtti.
Dr. Şaban Kondi'nin konuşmasının ardından katılımın yoğun olduğu programda Prof. Dr. Nevzat Tarhan ‘Çocuğun Kimlik Ve Kişilik Gelişiminde Babanın Rolü’ konulu konferans verdi.
Psikolojiyi inşa eden 3 parametre…
Değişen dünyada aile ilişkilerinin de çok etkilendiğine dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, insan psikolojisini inşa eden 3 parametre olduğunu söyledi. Tarhan bunları ise ‘Akıl, Beyin, Kültür’ olarak ifade etti. Önceleri kültür aktarımını büyükler; anneanne, babaanne, dede… nin yaptığına dikkat çeken Tarhan günümüzde kültür aktarımını medya, dijital medyanın yaptığını kaydetti.
Modernizm harakiri yapıyor…
Modernizmle birlikte aile yapısında yaşanan ciddi değişimler olduğuna vurgu yapan Tarhan, dünyada tek kişilik hanelerin ve tek ebeveynli ailelerin artış gösterdiğini söyledi. Tarhan, hane büyüklüğünün küçülmesiyle kırılgan hane sayısındaki artışa dikkat çekti. Modernizmin çekirdek aileyi model olarak sunduğunu ifade eden Tarhan, bunun aileye zarar verdiğini, modernizmin adeta harakiri yaptığını söyledi. Türkiye’de evlilik sayısının 2001 ile 2018 yılları dikkate alındığında yüzde 1,6 artış olurken aynı yıllar arasında boşanma oranının ise yüzde 54,8 oranında olduğuna dikkat çekti.
Sevgi, saygı ve tutarlılık gibi faziletler çocuğun gıdası
Sevgi, saygı, tutarlılık gibi faziletlerin çocuğun gıdası olduğunu belirten Tarhan, ebeveyni ile ilişkileri olumlu olan, babası tarafından kabul gören, söyledikleri dinlenen, ciddiye alınan ve onore edilen çocukların sağlıklı bir kimlik ve kişiliğe sahip olarak yetişeceğini vurguladı. Tarhan konuşmasına şöyle devam etti:
“Çocuk kendi hayatının bir anlamı olmasını, büyük ve önemli bir anlamın parçası olmayı ister. Ömrünü neyle ve ne uğruna geçireceğini çoğunlukla babadan öğrenir. Söylediklerimizden çok yaptıklarımızın çocukların hayatında kalıcı olduğunu unutmamalıyız. Baba evde patron değil lider olmalıdır. Lider ise ailesini gütmez, yol gösterir; korkutmaz, istek uyandırır; övgü beklemez, över; sevgi beklemez, sever."
Çocukların her istediği yapılmaz ama her söylediği dinlenir…
İyi bilim insanı, iyi iş insanı, iyi eş olmak yetmiyor iyi de baba olabilmek gerekiyor diyen Tarhan, çocuk yetiştirmede anne baba arasındaki ilişkinin önemine vurgu yaptı. Tarhan, “Evin güvenli ve sıcak alan haline gelebilmesi için kuralları olmalı. Kuralsızlık belirsizliği getirir. Bu durum da kaygıyı tetikler. İçinde sevgi olan disiplin olan ev çocuklarımızın gelişimi için çok önemli. Çocuklarımızın her istediği yapılmaz ama her söylediği dinlenmeli. Baba çocuk savaşlarında kaybeden büyükler olur bu da unutulmamalı. Bir babanın çocuğuna vereceği en güzel hediye ise annesini sevmektir." diyerek sunumunu tamamladı.
Konferansın bitiminde Genel Müdür Dr. Şaban Kondi, Nevzat Tarhan'a hediye takdim ederek teşekkür etti.
Okunma : 994
ÜHA