TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Problemli çocuklara yaşam koçu verilecek!

872079_detayŞiddete uğramış, uyuşturucu madde tedavisi gören ve istismara uğrayan çocuklara normal hayatlarına dönene kadar Bakanlık ve üniversite tarafından ‘yaşam koçu’ tayin edilecek. 

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Üsküdar Üniversitesi, Türkiye genelinde şiddete maruz kalan veya  uyuşturucu bağımlılığı tedavisi gören çocukların rehabilite olduktan sonra normal hayata adapte olabilmeleri için ortak bir projeyi hayata sokuyor.

30 SAAT EĞİTİM VERİLECEK

Üsküdar Üniversitesi öğrencileri, Bakanlıkla yapılan projeye dahil edildiler. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, projenin detaylarını AKŞAM’a anlattı: Uzmanlar yaşam koçu olacaklar. Bunun için 30 saatlik eğitim alacaklar. Üniversite öğrencilerinin dışında yaşam koçu olmak isteyen gönüllülere de 30 ila 45 saat arasında yaşam koçluğu, kişisel gelişim kursları verilecek. Psikolog veya sosyal hizmet uzmanına daha kısa eğitim verilecek. Meslek dışından olan kişilere daha uzun kurslar verilecek. Bu eğitimden geçen kişilere mentörlük yani yaşam koçluğu sertifikası verilecek. Kişi isterse daha sonra bu diplomayla başka alanlarda yaşam koçluğu yapabilecek.

ÇOCUKLAR KENDİLERİ SEÇECEK 

Projeye yılbaşından sonra start verilecek. Üsküdar Üniversitesi bu projenin merkezinde olacak. Çocuk, kendi kişilik özelliklerine benzeyen yaşam koçunu kendi seçebilecek. Örneğin Fenerbahçeli bir çocuk isterse Fenerbahçeli bir yaşam koçunu seçebilecek. Her yaşam koçu bu çocukla geçirdiği günleri haftalık olarak raporlayacak. Bu raporlar haftalık olarak hem bizlerle hem de bakanlık ile paylaşılacak. Öfke kontrolü, bağışlayıcılık, uzlaşmacılık, travma çözme gibi konular çocuklara psiko dramalarla anlatılacak.

AİLEYLE SORUNU OLANA DA 

Projenin hedefi  yurtlarda kalan veya ailelerine teslim edilen çocuklar. Sağlıklı çocuklar arasında yaşam koçluğu olabilecek. Örneğin anne ve babasıyla sorunları olan çocuklara da yaşam koçu desteği verilebilecek.  Ailede yol gösteren üçüncü bir kişi olacak. Erken ergenlik dönemlerinde bu tarz sorunlar çok oluyor. Yaşam koçu o dönemde bir abi, bir abla veya bir arkadaş gibi o ailenin içerisinde olacak. Aileler bu dönemde daha rahat olur.Prof. Dr. Nevzat Tarhan

1 YIL SONUNDA TEST OLACAK 

Proje ilk etapta 1 yıl sürecek. Bir yılın sonunda yaşam koçu olan çocuklara test yapılacak. Bu testler sınav havasında olmayacak. Testte yaşam koçu desteği alan kişi eğer bizim istediğimiz sonuçta değilse devam ediyor. Çocuk normale dönene kadar, kendi kendine yetene kadar devam edecek.

PERSONEL DE EĞİTİM ALACAK

Şiddet, istismar veya uyuşturucu tedavisi gören çocukların çoğunluğu herhangi bir yurtta kalıyor. Bu kişiler 18 yaşına kadar o yurtta kalıyor. Yurtta çalışan personelin bu çocuklara karşı nasıl davranacağını bilemiyor. Biz yurtlarda çalışan hizmetli personele de yaşam koçu eğitimi vereceğiz. Bu kişilerin, orada kalan çocuklara nasıl davranmaları gerektiğinin eğitimini alacaklar.

AKŞAM

 

Okunma : 7399

 

İlgili

19 Mart 2020
"Psikiyatrist" içerisinde
31 Ocak 2023
"Psikiyatrist" içerisinde
14 Mart 2013
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri