Prof. Dr. Nevzat Tarhan
Üsküdar Üniversitesi Rektörü ünlü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Ramazan ayının insanın "kendisini yeniden inşa etmek isteyenlere bol malzeme sunduğunu" belirtiyor. Öfke kontrolü açısından da Ramazan ayı büyük bir nimet.
Hoca şöyle diyor: "Sıcak günlerde nefsimizi terbiye etmekten söz ederken aslında beynimizin ön bölgesinde vites kutusu gibi hız ayarlayan Anterior Cingulat Gyrus dediğimiz bölgeyi eğitiyoruz. Bu eğitimin duygusal zeka eğitiminden başka bir şey olmadığını bilmeliyiz."
İşte bu ilginç yazının tamamı:
Ramazan orucunun öfke kontrolü, dayanıklılık eğitimi, ego terbiyesi için katkıları yeni bilimsel verilerde daha çok anlaşılmaya başlandı.
Ramazan ayının sıcak günlerde de hayatı değiştirecek kadar insanlarca kabul görmesi çok ilginçtir. Ramazan bile modernizmin "İnsanlık geliştikçe dinden uzaklaşacaktır" tezini tersine çevirmeye yetti. Hatta resmi ideoloji "Din ilerlemeye engeldir" diyerek bütün dini tezahürleri devlet eli ile kaldırma uygulamaları yaptığı dönemlerde Ramazan direkler arası eğlenceye, Ramazan, bayramı şeker bayramına çevrildiği halde kitleler arasında kabul görmedi.
Bütün bunlar insanın psikolojik doğasının iki temel özelliğinden gelmektedir.
Birincisi: İnsanın sonsuzluk ve ölümsüzlük arzusu ve materyalizmin ölüme açıklama getirememesi,
İkincisi: Hayata anlam katma ve teselli etme kapasitesinin ancak inanç sistemleri sayesinde karşılanabilmesidir. Her şeyi maddeci keskinlikle açıklayan pozitivizm bir soruya cevap verirken yeni on soruyla karşılaştı ve çözüm üretemedi.
Bugün yeni bilim de doğayla rekabet etmek yerine doğayı yanına alarak ilerlemeyi tercih etti. Yeni bilimin Ramazan Psikolojisi'nin açıklayacağı, açlık kürlerini, cinsel perhiz kürlerini, özdenetim, iç disiplin önerilerine yaklaşması ilginçtir.
Sıcak günlerde oruç tutmanın insanın kulluk vazifesini yapmasından başka insana bu dünyada da başka faydası var mı sorusuna kendi mesleğim açısından birkaç açıklama getirmek isterim.
MEDENİ OLMANİN ÖLÇÜSÜ
ÇİT YAPMAKTIR
İnsanoğlu kendisinden durması beklenmedikçe her şeyi yiyip yutmaya, her şeye sahip olmaya eğilimli olarak genetik yapıda kodlanmıştır. Ancak kötü sonuçlarını gördükçe arzu dürtü sınırlarını oluşturabiliyor.
Bu sebeple medeni olmanın ölçüsü, hukuk anlayışı olarak kabul edilmiş ilk hukuk davranışı da komşusu ile arasına çit çekme davranışı olarak kabul edilmiştir. Bu sebeple özdenetimce disiplin çocuk yaştan itibaren insanlara öğretilmelidir.
Bir filozofun dediği gibi; "bir çocuğunuz ve bir domuzunuz varsa ve her istediğini verirseniz çok iyi bir domuzunuz ama çok kötü bir çocuğunuz olur."
İşte içimizdeki vahşi kötücül güçlerin bir hayvan gibi her dediğini yaparsak ancak kesim hayvanı seviyesinde kalır ama nerde duracağını bilemez. İçimizdeki enerjiyi at terbiyecisi gibi eğitirsek kontrollü bir güç elde ederiz.
FAR KIN DALI K EĞİTİMİ
Ramazan orucunun, insanın duygu eğitiminde önemli bir yeri olan kendisine önyargısız bakabilme yani farkındalık becerisine büyük katkısı vardır. İnsan hayatının bir döneminde "Dur, düşün yeniden başla" yapması bir fabrikanın yıllık bakıma girmesi gibidir. Böylece iç bakım ve gözden geçirme ile kirlenen iç derinliklerini onarma şansı yakalar. İşte Ramazan döneminde egoizmi denetlemeyi başarabilmek, sessiz iyilikler yapabilmek, iyilik yapma duygusunu güçlendirmek önemli kazanımlardır.
KENDİNİ YENİDEN İNŞA FIRSATI
Ramazan ayı sosyal ibadet ayı olarak da önem taşır. Kişi kendi yalnızlığını gidermesi için Ramazan ayı döneminin ortak sıcak atmosferinden faydalanabilir. Empati, karşılıksız yardım, sosyal güven duygusunun güçlenmesi... gibi etik değerlerin öğrenilmesi dünyayı daha yaşanılır hale getirir. Kendisini yeniden inşa etmek isteyenlere Ramazan dönemi bol malzeme sunar.
"OĞLUM BAK GİT"
Öfke kontrolü ve dürtü kontrolü insanın en çok yasal sorun yaşama riski olan davranışlardır. "Oğlum bak git" diyen temizlik işçisinin sonunda dayanamayıp kendisini kızdıran çocuğun kafasında 26 dikişlik yara yaptığı videoyu çoğumuz seyretmişizdir.
Eğer o işçi 'Oğlum bak git' dedikten sonra bir de 'La havle" çekebilse veya Ramazan ayında olsaydı olay yaralanmaya gitmeyecekti.
Sıcak günlerde nefsimizi terbiye etmekten söz ederken aslında beynimizin ön bölgesinde vites kutusu gibi hız ayarlayan Anterior Cingulat Gyrus dediğimiz bölgeyi eğitiyoruz. Bu eğitimin duygusal zeka eğitiminden başka bir şey olmadığını bilmeliyiz. Ramazan, dayanıklılık eğitimi vererek sabırlı olmayı bize meditatif bir eylem olarak öğretmektedir.
YENİ AKİT
Okunma : 3985