Mafya Dizilerine Dikkat
Çocuğun ilgisini uyandıran şeylerin çocuğun kişiliğine yön verdiği biliniyor.
Çocukta konuşmayı öğrenme ile birlikte kişilik ve kimlik gelişimi başlar.
Çocuğun ilgisini uyandıran popüler her şey onun kişiliğinin şekillenmesinde önemli rol oynar.
Popüler kimlikler oluşuyor
Tüketim ekonomisinin dizginlerini elinde bulunduranlar popüler kimlik oluşturarak çocukların ilgisini çekiyor ve büyük karlar elde ediyorlar.
Diğer taraftan evrensel kimlik oluşumuna hizmet ediyorlar.
Yerel kültürlerin yok olması süreci böylece hızlanıyor.
TV ve bilgisayar oyunları ile dünya çocuklarının ruhları kontrol ediliyor dersek abartılı olmayacaktır. TV ve bilgisayarın büyüsel etkisini çocukların denetimini aile ve yaşadığı toplumun kontrolünden uzaklaştırıyor ve popüler kimlik oluşumuna götürüyor.
Başlıca popüler kimlik türleri, pop şarkıcıları, mafya liderleri, transseksüel kimlikler, şiddet onaylayan tiplemelerdir.
Bütün bu popüler kimlik tipleri çocuğun gelişen ruhunu etkiler.
Sonuçları:
- Suça eğilim ve saldırganlık artışı.
- Tembellik, zordan kaçmak.
- Somut zevkleri, kolaycılığı özendirmek.
- Sabırsız ve aceleciliği teşvik etmek.
- Yedi yaş altı çocuklarda gerçeği değerlendirme yetisini bozuyor.
- Bencilliği teşvik ediyor.
- Aşk, para, kahramanlık gibi özdeşimleri hızlandırıyor.
- Ayak uyduramayan çocuklarda eksiklik duyguları uyandırıyor.
- Okul başarısını düşürüyor.
- Gevşek disiplinli çocuk ortaya çıkartıyor.
- Ailenin disiplin eğitimini zorlaştırıyor.
Gençlikte Kimlik Bunalımı
Unesco ergenlik dönemini, cesaretin çekingenliğe , macera isteğinin rahata üstün geldiğini çağ olarak tanımlar.
Coşkulu,heyecanlı,çalkantılı,tutkulu, fırtınalı bir dönemdir.kanı kaynayan geçte cinsel arzular davranışlarına egemen olmaya başlamıştır.
Uçarılık, haylazlık,gözü karalık bunalımlar ,çatışmalar,öfkeler,kaygılar,bu dönemin özellikleridir.Tatlı hayaller ,idealler ,ilk sevgiler , sıkı arkadaşlıklar bu dönemde yaşanır.
Ergenlik dönemindeki genç kendini arayıp bulma ve kanıtlama sabah işyerindeyken az çok bunalım geçirir.Bazı gençlerde bu bunalım karmaşa ve akıl sağlığı bozulmasına kadar varabilir.
Kendine yol çizme amacını belirleme ,cinsel kimliğini oturtma, insan ilişkilerini düzene koyma içerisindedir.
Benlik kavramı ve benlik sınırları belirsizdir.”Ben kimim “ sorusunu çok sorar.Bu dönemde din,uyruk,iş,yer değiştirmeler çok yaşanır.
Kimlik bunalımı çeken genci düzenli hayat sıkar.Başkasına benzemekten nefret eder.Başka kimsede olamaz kendiside olamaz.
Bir kimse olmayı beceremeyen genç dürtüseldir.Ani tepkileri ve çıkışları vardır.Sinirli,saldırgan, nankör tutumları nedeniyle ailesi ile çatışır.
Çoğu zaman uyumsuz kuşkucu ve alıngandır.
Alkol,sigara,maddeye kolayca yönelir.Böylece yalancı bir güven duygusu oluşur.Üstün ve başarılı görünme arzusunu,kıskançlığı,kuşkuculuğu bir süre uyuşturucu ile avutmaya çalışır.Grup baskısını üzerinde çok hisseder.Aidiyet duygusu ile toplumsal diğerleri hiçe sayabilir.
Anne-Babalar Ne Yapmalı?
Gencin hayatının fırtınalı dönemini geçirdiğini bilmeli.20-22 yaşında bu dönem genelde geçer.En az zararla geçmesi için diyalog gerekir.
Eleştiri nasihat gibi yöntemler geri teper.Baskı,tehdit,korkutma ve sindirme gibi yöntemler isyana,yalana,evden kaçmaya götürür.Gencin sevinç ve üzüntülerinden haberdar olmak gerekir. Gence emir vermek yerine fikir vermeye,nasihat yerine aktif dinleyici olmaya ihtiyaç vardır. Esnek, sabırlı ve sevgi dolu büyükler bu dönemde gençler için en büyük rehberlerdir. Anne-baba pusulasız gence pusula olmayı başarabilmelidir. Sevgi dolu bakış,güler yüz,tatlı birkaç söz gencin en büyük gereksinimidir.
Okunma : 6814