İçinde bulunduğumuz tercih döneminde üniversite adayları geleceklerini belirleyecek hayatlarının en önemli kararlarından birini vermeye hazırlanıyor. Kaygının yüksek olduğu bu dönemde Prof. Dr. Nevzat Tarhan, tercih yapacak gençlere, “Hedefe yönelik ve kontrol edilebilen kaygı iyidir, edilemeyen ise hastalık yapar. Bu nedenle adaylar öncelikle ne istediğini bilmeli. Sevdiği ve ilgi duyduğu alanlarda tercihte bulunmalı. İdealle gerçekler mutlaka örtüşmeli” uyarılarında bulundu.
Üniversite adayları hayatlarının en önemli kararını verme arifesinde heyecanlı ve biraz da kaygılı zamanlar geçiriyor. Geleceklerini planlarken gençler, doğru meslek seçimiyle ilgili nasıl bir yol izlemeli? Tercih ve gelecek kaygısını nasıl kontrol etmeli?
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kontrollü kaygının başarıya giden yolda önemli bir etken olduğunu belirterek ,"Zekâsı düşük olan insanların kaygıları olmaz, onlar sadece temel ihtiyaçlarını karşılar. Anksiyete bozukluğu olan hastalar uyarıya karşı çok duyarlıdır. Kontrol edilebilen anksiyete iyidir, edilemeyen ise hastalık yapar. Sıfır kaygı doğru değildir, hedefe yönelik kaygı enerji ve motivasyon verir” diye konuştu.
Ne istediğini bilmek önemli
Gençlerin üniversite tercihi yaparken genellemelerden uzak durarak, kendine en uygun mesleği seçmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tarhan, üniversite adaylarına şu önerilerde bulundu:
“Aday öncelikle ne istediğini bilmeli. İlk olarak ‘Bunu bir meslek olarak mı seçiyorum, ilgi duyduğum için mi yoksa çevremin etkisiyle mi tercih ediyorum?’ sorusunu yanıtlamalı. Meslek seçimi insan hayatındaki en önemli iki tasarruftan biridir. Bunlardan biri meslek seçimi diğeri ise evliliktir. Her iki konuda da birey ‘Dur, düşün, danış, yap’ ilkesini uygulamalı.”
Sevdiği işi yapan mutlu ve başarılı oluyor!
Üniversite adaylarının, kendisinden daha önce o alanda eğitim almış, başarı sağlamış kişilere, rehber öğretmenlere ve anne-babaya danışmasını öneren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bu kişilerden bütün görüşler alındıktan sonra son kararı gençlerin kendisinin vermesi gerekiyor. Çünkü bireyin sevdiği işi yapması önemli. Sevdiği işi yaparsa o iş onu yormaz. Heyecan duyduğu alanda çalışırsa hem başarılı hem de mutlu olur. Sevmediği işi yaparsa ömür boyu mutsuz olur” dedi.
Kar-zarar analizi yapılmalı
“İnsan, hayatı boyunca nereye giderse gitsin mesleğini yanında taşır. Bundan dolayıdır ki kendine en uygun mesleği seçmesi çok önemlidir” diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Her aday kesinlikle kar-zarar analizi yapmalı. Üniversite adayı eğitim görmek istediği alanı seçerken önce ne istediği sorusunun yanıtını aramalıdır. ‘İstediğim şey benim için iyi, güzel, geçerli ve gerçek mi?’ sorularına cevap aramak çok önemlidir. İyidir, çünkü ideallerime bu meslekle ulaşabilirim. Güzeldir, çünkü beni mutlu edeceğine inanıyorum. Geçerlidir, çünkü güçlü ve zayıf yönlerime en uygun meslek sıralamam budur. Gerçektir, çünkü sürdürebilirliği en yüksek ve geleceği olan meslek seçeneğidir.”
Tercih yaparken ideal ile gerçek hayat koşullarının uyuşmasının da son derece önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu süreçte yapılacak hataların, gelecekte pek çok sorun yaşamasını beraberinde getireceği uyarısında bulundu ve “İdealle, gerçekler mutlaka örtüşmeli. Bu iki gerçeklik birbirine ne kadar yakın olursa başarılı ve doğru tercih o kadar yakın olur” diye konuştu.
Destek alın!
Bireyin bazen kendisine karşı kör olabileceğine de dikkat çekerek, “Kendisinin güçlü ve zayıf yönlerini yok sayabiliyor. Bunun için gençler kendi duygularının farkına varmadan kesin başaramayacağı riskli bir alan seçiyorsa ve anne-baba ikna edemiyorsa mutlaka uzman yardımı alması gerekir. Bireyin, akılla fırsatın kesiştiği nokta şeklinde bir tarifi vardır. Her çıkan puan bir fırsat, akılla birleşince şans olur. Akıl iyi kullanılmalı. Tercih döneminde adaylar mutlaka yardım almalı. Bu konuda rehber öğretmenler yardımcı olabilir. Bu kapsamda üniversite olarak çok sayıda kişiyle profesyonel rehberlik hizmeti sunuyoruz. Aday arkadaşlarımız üniversitemize gelerek bu hizmetten faydalanabilir. Kariyer testini her adayın mutlaka uygulaması gerekir. Üniversitelerin tanıtım günlerinde kullandıkları “Tercih Robotları” da adaylara yol gösterecektir” dedi.
MilliyetOkunma : 6319
ÜHA