Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarhan: "Günümüzde hâkimiyetin ve üstünlük sağlamanın silah ve kol gücünden çıkarak bilgi ve teknolojinin eline geçtiğini görenler, eski veya yeni medyanın zihin işgalindeki rolünü daha iyi anlayacaklardır" dedi.
Tarhan, 1. Türkiye Çocuk ve Medya Kongresi kapsamında, başkanlığını gazeteci Abbas Güçlü'nün yaptığı oturumunda, "Medyanın içselleştirme ve zihin işgali boyutu" konulu sunum yaptı.
Psikolojik savaş yöntemleri olarak bilinen yöntemlerden bazılarının medyanın propaganda gücünü kullandığına dikkati çeken Tarhan, şunları kaydetti:
"Zihin kontrolü veya beyin yıkama olarak bilinen yöntemde insanların duygu, düşünce ve davranışlarını değiştirmek için kullanılan bazı teknikler şunlardır; dikkati çekebilmek, beden dilini kullanabilmek, ilgi uyandırabilmek, istek uyandırabilmek, evrensel değerleri vurgulamak, 'başka çözüm yok' duygusu uyandırabilmek, teslimiyetçi telkinlerde bulunmak, ucu açık sorular sormak, esprilerle belirli fikirleri telkin etmek, sanatsal değerleri kullanmak, internet taarruzunda bulunmak."
Prof. Dr. Tarhan, toplumsal algılamaları değiştirmek için kullanılan yöntemler olan eşik altı algılamayı etkilemek, bilinçaltı mesajları kullanma, şok olaylar ve propaganda tekrarı gibi yöntemlere değinerek, bu şekilde insanların ruh haline etki edip, sonuç almak isteyenler savaşta, ticarette veya kültürel endoktrinasyonda yollar aradıklarını dile getirdi.
Kazanma ve hakim olma duygusu gibi evrensel duyguların en iyi ifade edildiği alanın medya alanı olduğunu anlatan Tarhan, "Medyanın zihinsel değişim yapmada etkin rolünün iyi bilinmesi gerekmektedir. Günümüzde hâkimiyetin ve üstünlük sağlamanın silah ve kol gücünden çıkarak bilgi ve teknolojinin eline geçtiğini görenler eski veya yeni medyanın zihin işgalindeki rolünü daha iyi anlayacaklardır" diye konuştu.
Üçüncü dünya savaşında en önemli unsurun yeni medya olacakmış gibi gözüktüğüne değinen Tarhan, yeni medyanın bu konuda yazılı medyadan daha baskın çıkacağına inandığını dile getirdi.
Tarhan son olarak, gençliğe vicdani değerler denilen duygusal ve sosyal zeka gibi değerlerin öğretilmesinin önemli olduğunu belirterek, yüksek değerlere göre düşünmeyi isteyen nesillere ihtiyaç bulunduğunu söyledi.
AA
Fotoğraflar: Şaban Özdemir
Okunma : 3770