Magandanın psikolojik değil kültürel sorunu var diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan Habertürk Gazetesi’nden Gülin Yıldırımkaya’ya konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Önceki gün Türkiye’nin 3 farklı yerinde 3 düğün aynı anda maganda kurşunu nedeniyle kana bulandı. Kiminde damat, kiminde gelinin akrabası yaralandı, Kırıkkale’deki kına gecesinde ise 12 yaşında bir çocuk hayatını kaybetti. Bir günlük maganda kuruşunu bilançosu 1 ölü 7 yaralı…
İstanbul’dan Hakkari’ye, kırsal kesim düğünleriyle sınırlı kalmayıp büyük kentlerde de sık sık karşımıza çıkan bu facia neden engellenemiyor? Neden ülkemizde maganda kurşunu bitmiyor? Düğünde maç kutlamasına kurşun atarak kutlama geleneğimiz nereden geliyor, ne zaman bitecek?
Hukuk, sosyoloji ve psikoloji alanlarının önde gelen isimlerine sorduk. İşte konuya ilişkin kendi pencerelerinden farklı görüşleri…
MAGANDANIN PSİKOLOJİK DEĞİL, KÜLTÜREL SORUNU VAR
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan;
Maganda kurşunu özellikle düğünlerde sık sık karşılaştığımız bir durum. Meselenin sosyo-kültürel bir boyutu var, asırlardır süregelen geleneksel bir boyutu var. Köylerdeki düğünlerde silah atmak, Toroslar’dan Karadeniz’e şeref gibi kabul ediliyor, normal karşılanıyor. Bu bizim kırsal kültürel alışkanlığımız. Zihinsel olarak halen şehirlilişememenin de göstergesi. Kültürel değişimler birdenbire olmuyor, kültürsüz oldukları görülüyor. Alkol almanın da etkisiyle, bastırılan duygular ortaya çıkıyor. Bu konuda olumlu bir mahalle baskısı oluşturulup, gençlerin düğünlere silahsız gelmeleri sağlanmalı. Mahallenin kanaat önderlerine ve medyaya önemli görevler düşüyor…
HABERTÜRK
Okunma : 5203