TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Kalbiniz hızla çarpıyor, ağzınız kuruyor mu?

Milyonlarca insanın çağın hastalığıyla başı dertte...


Toplumun büyük bir kesimini pençesine alan panik atak hastalığı çoğu kez kişiyi çıldırma noktasına kadar getirebiliyor. NP İstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi'nde her cumartesi gerçekleşen ücretsiz bilgilendirme toplantılarında bu kez panik atak ele alındı. İşte tüm yönleriyle panik atak hakkında bilmek istediğiniz her şey.Eyvah kalp krizi geçiriyorum.

Kalbim ağzımdan çıkacak. Boğuluyorum. Nefesim kesiliyor. Göğsümü bir yumruk tıkadı. Dengemi kaybediyorum. Bayılacağım. Beyin kanaması geçiriyorum.Yer ayağımın altından kayıyor. Aklımı kaçırıyorum." Bu tür yakınmaları hemen hepimiz ya duymuş ya da yaşamışızdır. Bu tür yakınmaların genellikle panik atak belirtisi olduğunu söylüyor uzmanlar.

NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Prof.Dr. Nevzat Tarhan'ın yönetiminde uzman hekim ve psikologlardan oluşan bir uzman ekip ile çalışıyor. Her hafta cumartesi günleri hastane binası konferans salonunda gerçekleşen ücretsiz bilgilendirme toplantıları kapsamında bu hafta "Panik Atak" konusu ele alındı.

NASIL BİR HASTALIK?

Konuyla ilgili bilgi aldığımız NPİSTANBUL Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Ahmet Şengül; panik atak hastalığının "baş dönmesi, dengesizlik, çarpıntı, terleme, titreme, boğulma ya da nefes alamama hissi, göğüste ağrı veya rahatsızlık, bulantı veya karında rahatsızlık gibi bedensel duyumların olağan dışı yoğunlukta hissedildiği, beraberinde kontrolünü kaybetme ya da delirme korkusu, ölüm korkusu ile karakterize bir süreç" olduğunu belirtti. Şengül atakların görünür bir neden yokken, aniden başladığını ve genellikle hızlı bir şekilde, 10 dakika veya daha kısa bir sürede en şiddetli noktaya ulaştığına dikkat çekti.

PANİK ATAK NE SIKLIKTA GELİR?

Psikiyatri uzmanı Dr. Semra Kaya Baripoğlu da, "Panik atakların değişik sıklık ve şiddette görüldüğünü" belirtti. Bazı kişilerde aylarca bazı kişilerde günde ya da haftada bir ya da birden fazla atak görülebildiğini anlatan Baripoğlu, "Bazıları ise haftalar hatta aylar boyunca atak geçirmeyebilir" dedi.

PANİK ATAK NÖBET BELİRTİLERİ

Uzmanlar panik bozukluk bir hastalık iken panik nöbetin pek çok hastalıkta görülebilen bir durum olduğuna dikkat çekiyor. Panik nöbette de benzer belirtilerin ortaya çıktığını, ancak gerçek bir tehlikenin olmadığını söylüyorlar. Bir çeşit "yanlış alarm reaksiyonu" olarak tanımlanabilecek olan panik nöbetin belirtileri şunlar:

1.Çarpıntı: nabız dakikada 100'den fazladır.
2.Nefes darlığı, aşırı soluk alıp verme
3.Göğüs ağrısı, sıkışma hissi
4.Ağız kuruluğu
5.Terleme, titreme, üşüme veya ateş basması
6.Bulantı, karın ağrısı
7.Kollarda ve bacaklarda uyuşma veya karıncalanma
8.Kas gerginliği
9.Baş dönmesi
10.Bayılacak gibi olma
11.İdrar yapma veya dışkılama isteğinde artma
12.Ruhsal belirtiler
13.Benliğine yabancılaşma
14. Düşüncelerini toparlayamama veya konuşamama
15.Korkular:
16.Felç geçirme veya bayılma
17.Ölüm
18.Delirme veya kontrolünü kaybetme
19.Kalp krizi geçirme

İŞTE KRİZ ANI

Panik atak kişiyi nasıl etkiler? Dr. Semra Kaya Baripoğlu panik atak sırasında kişinin hangi duygulara kapıldığını şu şekilde sıraladı:

Eyvah kalp krizi geçiriyorum.
Kalbim ağzımdan çıkacak.
Boğuluyorum.
Nefesim kesiliyor.
Göğsümü bir yumruk tıkadı.
Dengemi kaybediyorum n Bayılacağım.
Beyin kanaması geçiriyorum.
Yer ayağımın altından kayıyor.
Aklımı kaçırıyorum.
Çıldırıyorum.
Kontrolümü kaybediyorum.
Yüz felci geçiriyorum.
Kollarım benim değil gibi.
Bacaklarım kopmuş gibi.
Dizlerimin bağı çözüldü.
Tüm vücudum yanıyor, biber sürülmüş gibi.

EŞLİK EDEN UNSURLAR

1.Tehlike beklentisi
2.Sonunun geldiği düşüncesi
3.Bulunduğu ortamdan kaçma isteği (kaçınma davranışı; "yardım alamazsam, hastaneye yetişemezsem" düşüncesi ile evde yalnız kalamaz, yalnız sokağa çıkamaz, toplu taşıma araçlarına binemez, kalabalık ortamlara giremez, asansörü kullanamaz, toplumsal ve mesleki etkinliklere katılamaz.)
4.Tekrar panik atak geçirme kaygısı (beklenti kaygısı)
5.Alkol ve madde bağımlılığı
6.Depresyon sıklığının artması

 

 

Okunma : 131792

 

Haberler

Foto Galeri