Evliliklerde neden aldatma yaşanır, kadın aldatılacağını anlar mı?
Prof. Dr. Nevzat Tarhan anlatıyor…
Son dönemlerde boşanma oranlarında gözle görülür bir artış söz konusu olurken boşanma gerekçelerinin önemli bir kısmını sadakatsizlik yani aldatma oluşturuyor.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan aldatmanın bir süreç olduğuna vurgu yapıyor ve eşleri uyarıyor…
Evlilik Psikolojisi kitabında konuyu ayrıntılı bir şekilde ele alan Rektör Tarhan, aldatmanın ilk belirtisinin tarafların birbirine olan ilgisinde azalmanın olması şeklinde değerlendiriyor.
Eşlerin azalan ilgiyi yorumlayabileceklerini ifade eden Tarhan, bu durumda eşlerce çeşitli senaryoların da yazıldığını belirtiyor.
Tarhan;
“İlgi azalması durumunda “Eşim benimle ilgilenmiyor demek ki hayatında başka biri var” gibi bir senaryo yazılır ve bu senaryoya göre hareket edilmeye başlanır.
İDARE EDEN İDARELİK OLUR
Bu son derece yanlıştır. Çünkü aldatma gibi ciddi bir konuda zanla, ihtimalle hareket edilmez, somut deliller gerekir. Somut bir durum varsa, oturup soğukkanlı bir şekilde sorunu masaya yatırmak hatta üçüncü bir kişiden yardım almak gerekir. Bunu yaparken de aldatılan eş “Bende eksik olan nedir, neden aldatmaya gerek gördü?” gibi sorunun kendinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamalıdır.
EŞİNİ SEVEN KADIN ALDATILACAĞINI ANLAR
İlgi azalması dışında, eşini seven kadınlar aldatıldığını ya da aldatılacağını mutlaka anlar. Çünkü sevgi evlilikte önemli bir güçtür. Dolayısıyla kadın eğer somut bazı belirtiler de varsa eşinin kendisini aldatmasının önüne geçebilir.
CİNSEL ALDATMA BİR SÜREÇTİR
Çünkü cinsel aldatma bir süreçtir; genelde birden bire gerçekleşmez, üç aşama olur. Birinci aşama hoşlanma duygusu, ikinci aşama sevgililik, üçüncü aşaması ise cinselliktir. Kadın uyanık ve mantıklı davranarak, eşinin daha hoşlanma aşamasındayken aldatmasını engelleyebilir. Ancak bunu yaparken kıskançlık duygusuyla hareket edip, pire yüzünden yorgan yakmaya varacak tarzda davranmamak gerekir.
Örneğin erkek iş yerinden kadınlarla gerek olmadığı halde sık sık yemeğe çıkıyorsa, bu durumdan hoşlanmadığını ona kesin bir ifade ile hissettirmeli ama bunu bir sopa gibi kullanıp evliliği yaşanmaz hale getirecek şekilde davranmamalıdır. Kadın eşine “Benim bu duruma alışmamı bekleme, zaten alışmam da doğru değil. Bu durumdan evliliğimiz zarar görür. Bir erkek bana kahve hazırlasa ya da erkeklerle yemeğe çıksam sen bu durumu nasıl karşılarsın? Kendini benim yerime koy.” tarzında yaklaşmalıdır. Yani eşini düşünmeye, empati kurmaya sevk edecek şeyler söylemeli, “Senin hissettiğin hoşlanma duygusunu, ben de hissedebilirim.” mesajı vermelidir.”
Şaban Özdemir (NPGRUP)
Okunma : 6058