TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

İYİ EVLAT BÖYLE OLUNUR

 

İnatçılığı hemen bırakın... Anne ve babanızın düşüncelerine saygı gösterin, uzlaşmacı olun... Onları değiştirmeye sakın çalışmayın... İşte iyi evlat olmanın incelikleri...
 

 

Annelerimiz... Bizi dünyaya getiren, bizimle ağlayıp, bizimle gülen en değerli varlıklarımız. Yılda sadece bir gün değil, her gün hatırlamamız gereken annelerimiz için belki de en güzel hediye, iyi bir evlat olabilmek... Peki iyi bir evlat nasıl olunur? Bunu da sizler için Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi uzmanı Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan en ince ayrıntılarına kadar sıraladı...

 

 

İnatçılığı terk edin: İyi evlat olabilmek için ilk şart inatçılığı bırakmak. Olaylara ben merkezli tepkiler vermek yerine, anne babanız açısından bakmaya çalışın. Birlikte yaşamayı öğrenmek çoğu zaman alışılmadık ve zor bir durumdur. Düşünce katılığı olan yani inatçı kişilerde ise bu durum daha zorlaşır.

 

Tepkilerinizi sorgulayın: Anne babanıza ya da çevrenize olan tepkilerinizi sorgulayın. Anne, baba ve çocuğun beklentileri, fiziksel, ruhsal ve duygusal ihtiyaçları konuşulduğunda, her iki taraf birer adım atarak orta noktada buluşup uzlaşmaya çalışmalıdır.

 

Her zaman olumlu düşünün: Anne ve babanızın sinirli, kızgın, öfkeli veya ilgisiz tavırlarında olumlu yaklaşın. Annenizi yanlış anlayabileceğinizi, sizi incitmek amacı ile yapmadığını öncelikle düşünün. Olumsuz senaryolara inanmak kişiyi yanlış yargılara götürür.

 

SAVUNMAYA GEÇMEYİN

 

Diyaloğa açık olun: Bir evlat, anne babasının kendisi hakkında kötü düşündüğüne inanırsa, farkına varmadan bunu beden diline yansıtır. Karşı taraf olumsuzluğu hisseder ve savunma işine girer. Karşılıklı negatif etkileşim ve yersiz düşmanlık duyguları oluşur.

 

Kendinizi kanıtlamanız gerekmez: Anlaşmazlıklar genelde kendi kimliğini, özgürlüğünü ispat etmek için fırsat olarak görülür. Bu düşünce tarzı karşılıklı duygusal enerjileri harcamaya iter. Sürekli gerilim hâli devam eder. Oysa, kendine güvenen insan kendisini ispata ihtiyaç hissetmez.

 

ONLARI DEĞİŞTİRMEYE ÇALIŞMAYIN

 

Anne babanızı değiştirmeye çalışmayın: Aile sorunlarından önemli bir kısmı bu problem yüzünden ortaya çıkar. Çocuk anne ve babasının ruhunu bile kontrol etmek ister. Fakat, başkalarının olmasını istediği gibi olmamalarına sinirlenmek yanlıştır. Anne ve babanızı oldukları gibi kabullenin.

 

Sabırlı olun: Sabırlı olmak diğer bütün erdemlerin geliştiği temel erdemdir. İstekleriniz karşılanmadığında hemen tepki vermek yerine beklemeyi öğrenmelisiniz. Bunu yaptığınızda isteklerinizin neden geciktiğini daha doğru sorgularsınız.

 

Esnek davranın: Her insanın yapısı ayrıdır. Anne babanızın kişiliklerinin farklı olabileceğini göz ardı etmeden değerlendirmelisiniz. Her ikisinden aynı şeyi beklemek yanıltıcı olabilir. Herkesin anladığı dilin farklı olduğunu unutmayın.

 

ŞEFKAT GÖSTERİN

 

En güzel hediye şefkat: Şefkat, ailenin birbirine verdiği en önemli hediyedir. Bu duyguya sahip kişi bilerek kötülük yapmaz. Şefkatli kişilerin iyi aile bireyleri olmaları daha kolaydır.

 

Onlara zaman ayırın: Beraber zaman geçirmek çok yararlıdır. Karşılıklı birbirlerinin sevinç ve üzüntülerinden haberdar olunur, hayat paylaşılır. Olaylar üzerinde konuşun. Birlikte yaşanan üzüntülü ve sevinçli olaylar üzerinde sohbet etmek, bağlılık duyguları uyandırır.

 

Evlat sıcaklığını hissettirin: Beklemediği bir anda anne babaya gülümsemek, onda sevgi, güven ve bağlılık duygusu uyandırır. Korktuğu, heyecanlandığı anda elini tutmak olumlu izler bırakır. Bedensel dokunmalar size olan güvenini tazeler.

 

Kardeşlerinizi kıskanmayın: Ailede birden fazla çocuk varsa, çocuklar arasında her zaman adaleti sağlamak mümkün olmayabilir. Böyle durumlarda tepkisel davranıp kardeşinizin psikolojik ihtiyacının daha fazla olabileceğini gözardı edip, kıskançlık göstermemelisiniz.



 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 


 

 

Okunma : 5732

 

Ä°lgili

05 Temmuz 2022
"Kişisel Haberler" içerisinde
03 Nisan 2012
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri