Üsküdar Üniversitesi Rektörü-Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan uyardı! Günümüzde akılı telefon ve internet bağımlılığının ciddi boyutlarda olduÄŸunu belirten Tarhan "KiÅŸi internetsiz ve telefonsuz ortamda krize giriyorsa sorun baÅŸlamıştır" dedi ve ÅŸunları anlattı.
Nomofobi, Ä°ngilizce "no mobile phobia" kelimelerinden türetilen bir sözcük... Telefonsuz kalma korkusu olarak tanımlanıyor. Netlessfobi ise internetsiz kalma korkusu anlamına geliyor. Nomofobi ile netlessfobi ülkemizde de günden güne artıyor ve bağımlı olan bireylerde cep telefonundan ve internetten uzaklaÅŸmak endiÅŸe ve paniÄŸe yol açıyor.
Bu belirtilere dikkat!
Teknolojinin beyindeki ödül-ceza sistemini boÄŸmasıyla bağımlılık ortaya çıkıyor. Buna 'ödül yetmezliÄŸi sendromu' deniyor. Beyindeki ödül-ceza sistemi haz duygusuyla ilgili. Haz duygusunun temel maddesi de dopamin... Ä°nternet de aynı bu madde gibi ödül yetmezliÄŸi yapıyor. Bir kiÅŸi internet olmayan ortamda krize giriyorsa, kendini kötü hissediyorsa, bağımlılık baÅŸlamış demektir. KiÅŸi normalden daha fazla internet kullanıp günlük iÅŸlerini aksatıyorsa bu; aynı madde kullanımı gibi bağımlılık iÅŸaretidir. ÖrneÄŸin kiÅŸi telefonunu evde unutmuÅŸsa atlayıp 90 km gidip telefonunu alıyor ya da araç kullanırken mesaj atmaya çalışıyor, internete ve sosyal mecralara bakıyorsa bunlar tehlike habercisidir.
Nelere yol açar?
Bağımlı olmuÅŸ bireylerin baÅŸta yakın çevresi ve aile bireyleriyle iletiÅŸimi ve iliÅŸkileri bozulur. KiÅŸinin akademik baÅŸarısı düÅŸer, profesyonel hayatta sorunlar yaÅŸamaya baÅŸlar. Ä°ÅŸ hayatında baÅŸarısızlıklar baÅŸ göstermeye baÅŸlar. Ä°ngiltere'de Manchester Üniversitesinin yaptığı bir araÅŸtırmaya göre 16-25 yaÅŸ arasındaki gençler dijital bağımlılık nedeniyle sosyal izolasyon yaşıyor ve yalnızlık sorunuyla karşı karşıyalar. Bu gençler sıcak yemek yemiyor, kiÅŸisel bakımlarına özen göstermiyor. DiÅŸlerini fırçalamıyor. Sonuç olarak dijital bağımlılık, bireyin yaÅŸam kalitesini düÅŸürüyor ve iliÅŸkilerini zedeliyor.
Tedavisi var mı?
Nomofobi ve netlessfobi, zihinde aşırı uÄŸraÅŸ oluÅŸturmaktadır. Bu bağımlılık türlerinde tedavi iki aÅŸamada gerçekleÅŸtirilmektedir. Beynin kimyası bozulduÄŸu için 2-3 haftalık bir ilaç tedavisi uygulanır. Yani kiÅŸi hastaneye yatırılır. Ä°laçla beraber birey akıllı cihazlardan ve internetten yoksun bırakılır. Sonrasında ise bireysel ve grup terapileri ile tehlikeli ve zararlı kullanım algısı oluÅŸturulur.
Ä°ÅŸte baÅŸa çıkma yolları
Öncelikle televizyon, bilgisayar, akıllı telefonlar gibi taşınabilir cihazların "mutluluk verici" olmadığını bilmemiz gerekiyor. Bu konuda en önemli tavsiye sadece ÅŸu; anı deÄŸil 5-10 sene sonraki mutluluÄŸun düÅŸünülmesidir. Ailemize ve sevdiklerimize daha çok zaman ayırmalı, birlikte zaman geçirmeye gayret etmeliyiz. Özellikle aile için sofra önemlidir. Yemek saatlerini sadece bir araya gelmek için bir fırsat olarak deÄŸerlendirmek, ortak kararlar almak için aile bireylerinin buluÅŸması ve iletiÅŸim kurması önemlidir.
Kaynak: Sözcü/11.05.2019
Okunma : 3713