Üsküdar Üniversitesi, Haydi Tut Elimi Rehabilitasyon Eğitim ve Yardım Derneği koordinasyonunda önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Son dönemlerde unutulmaya yüz tutmuş insani değerlerin yeniden inşası için çok sayıda dernek, insani değerlerin önemini daha gür bir sesle seslendirmek üzere bir araya geldi. Federasyon kurulmasının hedeflendiği toplantıda konuşan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan nihai hedefin insanlara fayda sağlamak olduğuna dikkat çekti. İnsani değerlerin yeniden inşası için bir ekosistem oluşturabilmesi halinde bu sistemin kendini besleyip büyütebileceğine dikkat çeken Tarhan, ihtiyacı görmek ve ona yönelik çözümler üretmenin önemli olduğunu hatırlattı.
Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Senato toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. İsmail Barış, Haydi Tut Elimi Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri, İstanbul Koruyucu Aile Derneği Başkanı Neşe Gökalp, Kız Çocuklarını Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nadire Uçan, DİLHAN Derneği- Darülacezeye Gönül Verip İlham Alanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Havva İnç Gürak, Askıda 3D Derneği Kurucu Başkanı İsmail İşler, Uluslararası Genç Gönüllüler Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Akif Gencer ile Kırmızı Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Didem Özal Ekinci katıldı.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Niyetimiz doğru olursa başarı da beraberinde gelir”
Düzenlenen toplantıda asıl hedefin insanlara fayda sağlamak olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 21’inci yüzyılın en önemli becerilerinden birinin takım halinde hareket etmek olduğunu söyledi. Tarhan; “Bir proje yaparken her şeyin şeffaf, açık ve dürüst bir şekilde ilerlemesi çok önemli. Eğer niyetimiz doğru olursa başarı da beraberinde gelir. Burada en kritik nokta, amacımızın sadece kişisel çıkarlar üzerine kurulu olmaması. Asıl hedefimiz insanlara dokunmak, fayda sağlamak olmalı. Eğer bu bakış açısıyla hareket edersek, gerçekten anlamlı işler başarabiliriz. Aksi takdirde, kendi kendimizi sabote etmiş oluruz. Başarıya giden yolda bireysel çabalar kadar ekip çalışması da büyük bir rol oynar. 21’inci yüzyılın en önemli becerilerinden biri de takım halinde hareket edebilmek. Doğada da benzer örnekleri görüyoruz. Sığırcık kuşları büyük gruplar halinde uçtuklarında, yırtıcı kuşlar onlara yaklaşamaz. Aynı şekilde denizlerde balıklar sürü halinde hareket ederek kendilerini korur. İşte bu doğada ‘sürü zekâsı’ olarak adlandırılıyor. İnsanlarda bunun karşılığı ise ‘grup zekasıdır’. Başarının sürdürülebilir olması için sadece bireysel değil, toplumsal bir sistem kurmamız gerekiyor. Eğer insani değerlerin yeniden inşası için bir ekosistem oluşturabilirsek, bu sistem kendini besler ve büyütür. Burada önemli olan, menfaat peşinde koşmak değil, gerçekten ihtiyacı görmek ve ona yönelik çözümler üretmek. Çünkü bir ihtiyacı giderdiğimizde, zaten doğal olarak yeni imkanlar da kendiliğinden oluşacaktır.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. İsmail Barış bilgilendirmelerde bulundu
Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. İsmail Barış bilgilendirmelerde bulundu. Barış; “Biz bir istişare toplantısı yapacağız. Avukatımız çok kısa bir genel kurulun nasıl karar alınacağını açıklayacak. Sonra genel konulardan kararlar çıkacak. Ondan sonra bir toplantı daha yapacağız. O da nihayetinde bir toplantı. Şu an istişare sohbeti.” ifadelerini kullandı.
Nebiye Yaşar: “Federasyonların gücünü ve etkisini yakından deneyimledik”
Genç Beyinler Akademisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (GBA) Müdürü Nebiye Yaşar, federasyonlarla birlikte topluma daha güçlü katkılar sunmaya devam edeceklerini belirtti. Yaşar; “Amasya Dernekler Federasyonu ile başladığımız süreçte, İçişleri Bakanlığı’ndan aldığımız projeyi başarıyla hayata geçirdik. Bu süreçte federasyonların gücünü ve etkisini yakından deneyimledik. İçişleri Bakanımız Ali Yerlikaya, federasyonların toplumsal etkisini her fırsatta vurguluyor. Ağustos ayında yapılan toplantıda, federasyonların gücüne olan inançlarını dile getirerek projelere öncelik verdiklerini belirttiler. Sivil toplum demek değer üretmektir. Federasyonlarla birlikte topluma daha güçlü katkılar sunmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
Ayşe Banu Güngenci: “Üsküdar Üniversitesinde yer almak bizim için büyük bir fırsat”
Haydi Tut Elimi Rehabilitasyon Eğitim ve Yardım Derneği Genel Sekreteri Ayşe Banu Güngenci, dernek hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Güngenci; “Burada aynı amaçta olan dernekler istişare toplantısı adı altında bir araya geldik. Haydi Tut Elimi Derneği 2010 yılında birkaç gönüllü ile kurulan bir dernektir. İlk başta kurulma amacımız ihmal ve istismar görmüş çocuklar için kurulmuş bir dernekti. Özellikle kuruluşlarda kalan çocuklarımıza bu konuda destek veriyorduk. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile bir protokolümüz vardı. Onlarla beraber çocuklara hem sosyal hem sosyal rehabilitasyon ve sağlık alanında da destek veriyorduk. Sonrasında 2010-2015 yılında tüzüğümüz değişti. Bu sefer 0-18 yaş arası dezavantajlı tüm çocuklara destek vermeye çalıştık ve hızla da büyüdük. Hala İstanbul Sosyal Hizmetler Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile çalışıyoruz. Üsküdar Üniversitesinde yer almamızdan dolayı biraz daha rahat hareket edebiliyoruz ve bu bizim için büyük bir fırsat. Çünkü uzman hocalardan destek alıyoruz. Hemen hemen her fakülteden hem öğrenci kulüpleri hem uzman hocalarımız bize destek oluyorlar. Sahada da bu alanda çok kolay yer alabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Havva İnç Gürak: “Buraya gönül vermek yalnızca meslek değil, insanlık meselesi”
Gerçekleştirilen toplantıda DİLHAN Derneği- Darülacezeye Gönül Verip İlham Alanlar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Havva İnç Gürak’ın hikayesi oldukça dikkat çekti. Küçük değişikliklerin büyük farklar yarattığına ve oradaki yaşamın daha sağlıklı hale geldiğine değinen Gürak; “Ben Havva Anne. Florence Nightingale’i bitirdikten sonra hocamın önerisiyle 1973 yılında Darülaceze’de çalışmaya başladım. O zamanlar Amerikan Hastanesindeki modern teknikleri burada uygulamaya çalışıyordum ama elimde imkân mı var? Yemekhaneden yağ tenekeleri kesip ocak yaparak hastalara bakım sağlıyordum. Buraya gelenler arasında sarayda büyüyüp yaşlanınca kimsesiz kalanlar da vardı, sokakta sahipsiz kalanlar da… Bir gün ağır yaralı bir hastayı tedavi ettiğimde, gözlerini açıp ‘Acaba ben öldüm de cennete mi geldim?’ diye sormuştu. O an anladım ki buraya gönül vermek yalnızca meslek değil, bir insanlık meselesiydi. Zamanla buradaki çocukların eğitimi ve yaşlıların koşullarını iyileştirmek için çaba gösterdim. Boğaziçi Üniversitesi’nden Çiğdem Kağıtçıbaşı ile görüşüp eğitimler düzenledik. Başlangıçta personel direndi ama zamanla bilimin sahadaki etkisini gördüler. Eskiden çocuklara çikolata getiren ziyaretçilere, ‘Yasak’ dediğimizde personelin çikolataları yediği sanılırdı. Eğitimler sonrası personel, ‘Şu saatte verebiliriz, beklemek isterseniz buyurun.’ diyerek bilinçli bir yaklaşıma geçti. Küçük değişiklikler büyük farklar yarattı ve buradaki yaşam daha sağlıklı hale geldi.” şeklinde konuştu.
“Sevgiyle dokunduğunuz her hayat dönüşür”
Sevgiyle dokunulan her hayatın değişebileceğini vurgulayan Gürak; “Bu deneyimlerden sonra 2003 yılında Darülaceze’ye Gönül Verip İlham Alanlar Derneği (DİLHAN) kuruldu. Çocukların sahipsiz kalmaması için sevgi evleri açtık, 18 yaşını geçen gençler için Adım Adım Hayata Tutun Evi’ni oluşturduk. Bir zamanlar sokakta anüsünü tutamayan bir çocuğumuzu bale dersleriyle iyileştirdik. Sevgiyle dokunulan her hayat değişebilir. Darülaceze’den çıkan çocukları asla ayırt etmem; engelli olsun ya da olmasın, hepsi benim evladım. Belki bir gün tüm bunları bir kitap haline getiririm ama şunu unutmayın: Sevgiyle dokunduğunuz her hayat dönüşür. DİLHAN, bir çocuğun yüzünde tebessüm olabilmek için var.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Dernek üyeleri kuruluş amaçlarından ve çalışmalarından bahsetti
Daha sonra toplantıya katılan Dernek Başkanları ve üyeleri derneklerin kuruluş amaçlarından ve yapılan çalışmalardan bahsetti.
Koruyucu ruh sağlığı çalışmalarında uzmanlaşmak hedefleniyor…
Düzenlenen toplantıda temel amacı, koruyucu ruh sağlığı çalışmalarında uzmanlaşmak ve sürdürülebilirlik çatısı altında dezavantajlı çocuk ve ailelerine destek vermek olan ve kurulması hedeflenen federasyon hakkında istişare yapıldı.
Toplantı toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Okunma : 183
ÜHA