TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

“İnsan,Geliştikçe Tanrı Kompleksini Yener”

Prof. Dr. Nevzat TarhanÜsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Televizyon Sunucusu, Gazeteci Cansu Canan Özgen’in Instagram hesabında gerçekleştirilen canlı yayınına konuk oldu. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, mutluluk, anlam arayışı, narsistik gibi konularda önemli paylaşımlarda bulundu.

“Narsist kişiye ben dili kullanılması gerek”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, narsist insanların başarısızlığa tahammül edemediklerini, yalnız kalmaya dayanamadıklarını belirterek bu tip insanlarla karşılaştığımızda olumsuz etkilenmemek için sınır çizimine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Tarhan, “Narsist biriyle iletişim kurulduğunda ‘Sen hep böyle yapıyorsun’ gibi iğneleyici bir dilden ziyade ben dili kullanılması gerek, konuşma esnasında narsist bireye ayna olmak gerek. Narsist kişi bir harekette bulunmadan önce tıpkı bir dairenin kapısını çalar gibi sizden izin istemeli” dedi.

“Medeniyet sınır çizimi ile başladı”

İnsanın sınır çizmesinin önemli olduğunu belirten Tarhan, medeniyetin sınır çizimiyle başladığını da ifade etti. Narsist insanlar hakkında bilgi verirken benzer bir bozukluk olan borderline kişilik bozukluğuna sahip insanlara da örnek verdi. Bu tip insanlara en büyük örneklerin Napolyon, Büyük İskender ve Hitler olabileceğini sözlerine ekledi.

“İnsan kendini geliştirdikçe Tanrı kompleksini yener”

Nevzat Tarhan, narsistlik çekirdeğinin her insanda olduğunu belirtirken, bu durumla nasıl başa çıkılabileceğini ise şu sözlerle açıkladı. Tarhan, “Herkes takdir edilmekten ve başarıdan hoşlanır ama bunu hayattaki tek kaynak olarak kullanmamalıyız. İnsan kendini geliştirdikçe Tanrı kompleksini yener. Narsist bir birey iyi niyetliyse değişme şansı vardır. Bir narsist yardım ederken mutlu olmaya başlıyorsa, narsizmini yenmeye başlıyor demektir” ifadelerini kullandı.

“Sosyal bir yapının parçası olmak, insanın iş birliği becerisini geliştiriyor”

Mutluluğun bir “an” olduğunu belirten Tarhan, modernizmin insanlara çekirdek aileyi sunduğunu ancak insanın sosyal bir yapının parçası olduğunda mutlu olabileceğini ifade etti. Tarhan, “Sosyal bilinç ve sosyal bir yapının parçası olmak, insanın iş birliği becerisini geliştiriyor. Bunun içinse empati yapmak ve kendini tanımak gerekiyor. Geniş ailenin yerini çekirdek aile almaya başladığından beri insanlar yalnızlaştı” dedi.  

“Otantik mutluluk insanın yalnızken mutlu olabilmesidir”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, mutluluğun haz peşinde koşmak değil, anlam peşinde koşmak olduğunu belirterek haz peşinde koşan mutluluğun hayat dinamiklerinin işlevsizleştirdiğini söyledi. Tarhan, “Modernizm insanlara ‘şuna sahip olursan mutlu olursun’ diyor ancak bunlar insanı mutlu etmeye yetmiyor. Mutluluk dış nedenlere değil, iç nedenlere bağlanmalıdır. Otantik mutluluk insanın hem kalabalıklar içinde hem de yalnızken mutlu olabilmesi durumudur” dedi.

“İnsanın elindekilerle mutlu olmayı bilmesi gerek”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, mutluluğa yatırım yapılması gerektiğini ve insanlığın fabrika ayarlarına dönmesi gerektiğini belirtti. Tarhan, “Anlık değil genel mutluluk asıl olandır ve bu aslında iç huzurdur. İnsanın elindekilerle mutlu olmayı bilmesi gerek. Hayat mükâfatını tahammül edenlere veriyor. Doyum erteleme becerisi geliştirilebilir, insanın canı bir şey istediği zaman durup düşünmeli ve karar vermeli. Ramazan bunun en güzel örneği” şeklinde konuştu.

Okunma : 2995

ÜHA

 

İlgili

25 Ekim 2019
"Kişisel Haberler" içerisinde
14 Temmuz 2016
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri