TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

İkinci evliliklerde çocukla iletişim nasıl olmalı?

İkinci evliliklerde çiftlerin önceki evliliklerinden olan çocuklarıyla kurulan ilişkinin önemine işaret eden Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocukların mutlaka önceden bilgilendirilmesini ve tanıştırılmasını tavsiye ediyor. Annesi ya da babası tarafından terk edilen 2-3 yaşında bir çocuğun annesinin ya da babasının ikinci eşine anne ya da baba diyebileceğini vurgulayan Tarhan, okul çağına geldiğinde çocuğa bu kişinin  biyolojik annesi / babası olmadığının söylenmesi gerektiğini de kaydetti.  

İkinci evliliklerde çocukla iletişim nasıl olmalı?

 Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ikinci evlilikler, ikinci evliliklerin çocuğun gelişimine etkisine ilişkin AKRA FM Evlilik Okulu programında önemli değerlendirme ve tavsiyelerde bulundu.

Çocuğa yeni evlilikle ilgili bilgi verilmeli

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ikinci evliliklerde anne ya da babanın ilk evliliklerinden dünyaya gelen çocuklarla iletişimin önemine işaret ederek gerekli bilgilerin belirli bir yaşta verilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan, çocukların annesi ya da babasıyla evlenecek kişiyle tanıştırılması, uygun bir dille yeni bir yuva kuracaklarının anlatılması gerektiğini kaydetti.

İkinci kez yapılan evliliklerde taraflardan her ikisinin çocuklarının bulunabileceğini, bu durumda çocuklara bilgi verilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yaşı küçük çocukların anne ya da babanın ikinci eşlerine anne ya da baba şeklinde hitap edebileceklerini söyledi.

Çocuğa gerçek anne babası olmadığı ne zaman söylenmeli? 

Annesi ya da babası tarafından terk edilen 2-3 yaşında bir çocuğun annesinin ya da babasının ikinci eşine anne ya da baba diyebileceğini ancak okul çağına geldiğinde çocuğa bu kişinin  biyolojik annesi / babası olmadığının söylenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çocuk bu kişiye anne ya da baba diyebilir. Çocuk bu kişinin zamanla babası ya da annesi olduğunu da zannedebilir ancak çocuğa büyüdüğü zaman yani okula başlamadan önce çocuğa gerekli bilgi verilmelidir. Çocuğa olmayan bir şey söylenmemelidir.” dedi.

Çocuk zihinsel olarak hazırlanmalı

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ikinci evliliklerde çocuğun zihinsel olarak hazırlanması gerektiğini kaydederek “Çocuk önden bilgi verilmeden ‘Bu senin üvey baban ya da üvey annen’ diye birden tanıştırılmamalı. Çocuğun zihinsel olarak hazırlanması lazım.” dedi.

Çocuğa olumlu figür olunmalıdır

İkinci evliliklerde çocukla kurulan ilişkinin önemine de işaret eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Eşin ilk evliliğinden olan çocuk ya da çocuklarla olumlu bir iletişim kurulmalıdır. Olumlu bir figür olunmalıdır. Çocuğun kendi annesi ya da babası kötülenmemeli, düşmanca duygular oluşturulmamalıdır.” uyarısında bulundu.

Çocuğa ölüm kavramı uygun bir dille anlatılmalı

Çocukta soyut kavramların soyuttan somuta çevrilmesinin 5-6 yaş döneminde geliştiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Çocuklar genelde 6 yaşında hayalle gerçeği ayırt edebiliyor. Çocuklara ölümü açıklayamıyorsunuz. Genellikle cennete gitti deniliyor. Cennete gitti denildiği zaman çocuk ‘Ben de gitmek istiyorum’ diyor. Onun için burada o çocuğun anladığı dili bulmak lazım. Bu da yaşına göre değişebilir. İlkokul birinci sınıfta bir çocuğun babası vefat ediyor. Anne çocuğu bize getirdi. Çocuk terapiye geliyor. Çocuğun ruhsal durumu biraz düzeldi. ‘Baban uzun bir yolculuğa çıktı. O dönmeyecek ama biz onun yanına gideceğiz’ dedik. Annesi çocuğun ondan sonra sormayı bıraktığını söyledi. Çocuk o yaşta anlayamaz ama anladığı dil budur.” dedi.

Çocuğun gelişiminde sağlıklı bağlanma çok önemli

Çocuğun gelişiminde bağlanmanın önemini vurgulayan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Burada önemli olan bağlanma ihtiyacının karşılanmasıdır. Çocuğun anne ve babayla kuracağı ilişki kimlik gelişimini etkileyecektir. İnsan bağlandığı zaman kendini güvende hisseder. Çocuk anneyi güvenli bir alan olarak görür. Güçlü bir anne figürü varsa, çocuk ile anne arasında temel ihtiyaçlarını karşılayan sağlıklı bir ilişki varsa, evde bir erkek modeli varsa babanın olmaması çok etkilemez. Annenin yokluğu çocuğu daha çok etkiliyor ama anne yerine geçen kişi de bu bağlanmayı sağlıklı olarak sağlayabilir. O nedenle bağlanma duygusunu tutarlı ve devamlı bir bağlanma olması lazım. Bu bağlanma ilişkisi olduğu zaman kişi sağlıklı büyüyebiliyor.” diye konuştu.

Evlilikler açık, şeffaf ve dürüst olmalıdır

İkinci evliliklerde genellikle iki tarafın da önceki evliliklerden çocukların bulunabildiğini kaydeden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Genellikle burada ikisinin de bir çocuğu oluyor. Biri annesiz biri babasız oluyor. Böyle durumlarda evlilik iyi sürebiliyor. Burada önemli olan her iki tarafın da sahte ve yalansız olarak her şeyi evleneceği kişiyle konuşmasıdır. Evlilikte muhakkak açık, şeffaf ve dürüst ilişki çok önemlidir. Kişi evleneceği kişiyi olduğu haliyle kabul etmelidir.” dedi.

Okunma : 2076

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri