Prof. Dr. Nevzat Tarhan, hangi kadın modelinin günümüze daha uygun olduğunu anlattı:
Son dönemlerde ülkemizde kadına yönelik artan şiddeti değerlendiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kültürümüzde kadının önemli bir yere sahip olduğunu hatırlatarak geleneklerimizin kesinlikle güncellenmesi gerektiğini vurgu yaptı. Hz. Peygamber döneminde 3 kadın modelinin olduğuna dikkat çeken Tarhan, günümüze uygun kadın modelin Hz. Ayşe modeli olduğunu söyledi.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Fatih Üniversitesi Genç Eğitimciler Kulübünün düzenlediği " Kadın Psikolojisi" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Fatih Üniversitesi Yerleşkesinde gerçekleştirilen konferansa akademik personelin yanı sıra çok sayıda da öğrenci katıldı.
Kadınlar günü kutlamalarının tarihine ilişkin bilgilerle konuşmasına başlayan Rektör Tarhan bizim toplumumuzda kadınlar günü yapma ihtiyacı hissedilmediğini söyledi. Bizim toplumumuzda kadın erkek ayrımının yapılmadığını vurgulayan Tarhan, ancak son dönemlerde ülkemizde kadına yönelik şiddetti kötüye gidişin olduğunu kaydetti.
Türkiye'de hemen her gün en az bir kadının şiddet ve ya bağlı nedenlerden ötürü yaşamını kaybettiğini belirten Tarhan, Türkiye'de bu anlamda bir kötüye gidiş olduğunu söyledi. Bunun üzerine Tarhan konuşmasında geleneklerimizi hatırlattı.
GELENEKLERİN GÜNCELLENMESİ ŞART
"Ülkemizde aile içi şiddet arttı. Kadın savunmasız, korumasız. Kadına verilen değer konusunda sosyal sermaye olarak bizim önemli bir eksiğimiz söz konusu. O nedenle sosyal sermayelerimizi daha yoğun hayat geçirmemiz gerekiyor. Geleneklerimizi muhakkak güncellememiz gerekir. "Avrupa'nın parasal, Doğunun toplumsal sermayesi fazla." Tezi çok doğru. Öyle ki Türkiye'de 2001 yılında büyük bir ekonomik kriz yaşandı. Ancak dünya genelinde krizle birlikte birçok insan intihar edip, hayatını sonlandırırken ülkemizde benzer tablolar yaşanmadı. Çünkü sosyal sermayeye paralel aile sigortası var kültürümüzde. Yardımlaşma, paylaşma var bizim kültürümüzde. Sıcak ve yakın aile ilişkileri olması nedeniyle kriz hafif atlatıldı.
Kültürümüzde komşu çanağı diye bir uygulama vardır. Evde ne pişerse bir kase de komşuya giderdi. Bunlar önemli sosyal değerler. Bunların canlı tutulması gerekir. Ancak günümüzde apartmanda biri ölüyor öldüğünü kokusundan anlıyorsunuz. Yalnızlık psiko-sosyal bir sorun."
Eski çağlarda fiziksel gücün önemli olduğunu ancak bilgi çağıyla birlikte önemin bilgi ve beyine geçtiğini vurgulayan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan kadın ve erkeğin eşitlendiğini söyledi.
Avrupa'da özellikle Fransa'da Fransız ihtilali döneminde kadınların insan mı değil mi tartışmalarının yaşandığını hatırlatan Rektör Tarhan bizim coğrafyamızda böyle bir tartışmanın söz konusu dahi olamayacağını söyledi. Bunun üzerine Rektör Tarhan Hz. Peygamber dönemindeki 3 kadın modeline dikkat çekti.
Prof. Dr. Tarhan;
"Romalılarda genç kadın baba evinden koca evine göçer anlayışı ile eşya gibi görülüyordu. Yirminci yüzyılda bu anlayıştan vazgeçiyorlar. Bu seviyeye yirminci yüzyılda geliyorlar. Ancak tarihimize bakınca kadına verilen önemi biz kendi kültürümüzde görüyoruz.
Veda hutbesinde kadına ilk kez miras ve mülkiyet hakkı veriliyor. İslamiyet'te devrim niteliğinde değişiklikler yapılmış. Ancak zaman zaman sanki bizim kültürümüzde kadınlara ikinci sınıf hak verilmiş gibi tartışmalar gündeme geliyor. Geleneklerimizde kadınları ikinci sınıf tutan yaklaşımlar evet oluşmuş. Ancak aslına bakıldığında Hz. Peygamberimiz döneminde 3 türlü kadın tipi olduğunu görüyoruz.
- Hz. Fatma Modeli: Erkeğin gölgesinde, itaat eden kadın modeli.
- Hz. Hatice Modeli: Anaç bir yapıya sahip. Peygambere akıl vermiş, yönlendirmiş, psikolojik destek olmuş bir model.
- Hz. Ayşe Modeli: İlim öğrenmiş, konferanslar vermiş, okumuş, araştırmış.
Bizim kültürümüzde bu üç kadın modeli de var. Ama erkek egemen kültüre geçince erkeklerin hoşuna Hz. Fatma modeli gitmiş ve onu benimsemişler. Burada tek doğrunun varlığından bahsedilemez. Kişilik özelliklerine göre karar verilip, model seçilebilir.
ÇAĞIN MODELİ HZ. AYŞE MODELİ
Bu çağda Hz. Ayşe modeli geçerli ve çağa daha çok uygun. Ancak kadınlar bunu talep edince İslamcı feminist oluyorlar. Hz. Ayşe gibi ilim öğrenmek, kendini geliştirmek isteyen kadınlara bakıyorsunuz bazı erkekler bana kafa tutuyorsun diye isyan ediyor. Zihinsel dönüşüme ihtiyaç var." Dedi.
VİDEO İÇİN…
Şaban Özdemir (NPGRUP)
Okunma : 8331