Bir biyografi kitabı olmanın ötesinde bireye, topluma başarılı ve mutlu bir hayat sürmenin reçetesini sunan ‘Ezber Bozan Hayat’, Dr. Tuğba Şimşek ve Emre Şimşek’in editörlüğünde Timaş Yayınlarından çıktı. Tarhan’ın hayatının her alanını samimi bir şekilde okuyucuya açtığını vurgulayan editör Emre Şimşek, samimi, güzel ve cesur cevaplar aldıklarını söyledi. Hayatta belirli bir yere ulaşmış şahsiyetlerin hayatının hep çok merak edildiğini belirten Şimşek, Tarhan’a sorulacak her bir sorunun ise aile içinde, evlerinde konuşulduğunu kaydetti. Şimşek, okuyan herkesin kitaptan alabileceği çok mesaj, tavsiyelerin de olduğunu sözlerine ekledi.
Şimşek: “Samimi, güzel ve cesur cevaplar” aldık…
Dr. Tuğba Şimşek ve Emre Şimşek’in nehir söyleşilerinden oluşan kitabı 9 bölümden oluşuyor. Bir biyografi çalışması olmanın ötesinde başarılı ve mutlu bir hayata dair yaşam reçeteleri de sunan kitapta Prof. Dr. Tarhan’ın, 70 yıla sığdırdığı onca tecrübe, ailesi, eğitim hayatı, üniversite ve askeriye yılları, ülkenin ilk özel psikiyatri hastanesi ve ilk tematik üniversitesine uzanan yolculuğu samimi bir dil ve fotoğraflarla anlatılıyor.
“İnsan hayatta belirli bir yere ulaşmış şahsiyetlerin hayatını merak ediyor”
Ezber bozan çalışmalarıyla ülkemizin ve dünyanın severek takip ettiği bilim insanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın yaşamının her ayrıntısıyla kitaplaştırıldığı ‘Ezber Bozan Hayat’ kitabının editörlerinden olan Emre Şimşek, kitabın oluşum sürecinden bahsetti.
Şimşek; “Haftada bir gün Nevzat Tarhan hocamızla bir program çerçevesinde röportaj yapıyorduk. Bu röportaj esnasında hocamızın hayatına dair sorular da soruyordum. Çünkü insan, hayatta belirli bir şeyleri aşmış, belirli bir yere ulaşmış şahsiyetlerin hayatını merak ediyor. Örneğin o hafta konumuz zorluklarla başa çıkabilmeyse, Nevzat Tarhan’ın hayatında ne gibi zorluklar olduğu ve ‘Bu zorlukları nasıl aştı?’ sorusunu merak ediyordum. Sadece ben değil eminim dinleyenler de merak ediyordu. Bu sorular gittikçe çoğalmaya başladı. Bir gün; ‘Acaba kitap olur mu?’ diye düşünmeye başladık. Bu düşüncemi eşime de açtım. O da çok heyecanlandı. Sonrasında Nevzat Tarhan hocamıza bir mesaj göndermeye karar verdik. Olumlu cevap alınca röportajlara başladık.” şeklinde konuştu.
“Samimi, güzel ve cesur cevaplar aldık”
Türkiye tarihini, o dönemleri yaşayan bir kişiden, o dönemlerden etkilenen kişiden dinlemenin oldukça heyecan verici olduğunu belirten Emre Şimşek; “Nehir söyleşilerinde bizi en çok zorlayan şey elbette sesi metne dönüştürmek oldu. Bu epey zamanımızı aldı. Açıkçası en çok heyecanlandıran şey ise Nevzat Tarhan ile güzel birkaç gün geçirmek oldu. Açıkçası onun her anını görebilmek çok kıymetliydi. Çok heyecanlıydı. Bir günü paylaşmak çok güzeldi. Yine gençlerden aldığımız bazı sorular vardı. Bizler sadece kendi aklımızdaki soruları paylaşmadık. Aynı zamanda gençlere de sorular sorduk. ‘Nevzat Tarhan’a ne sormamızı istersiniz?’ diye fikir aldık ve çok garip sorular geldi.
Mesela; ‘Çay mı? Kahve mi? - Messi mi? Ronaldo mu?’ ya da ‘Bir ateiste Tanrıyı, Allah’ı nasıl anlatırsınız?’ gibi çok makul, mantıklı ve ilginç sorular da vardı. Acaba bu soruları yöneltebilir miyiz ya da yöneltirsek nasıl bir cevap alırız diye düşünüyorduk ama çok içten, samimi, çok güzel ve cesur cevaplar aldık. Bu da oldukça heyecan vericiydi. Şunu da önemli buluyorum. Yakın Türkiye tarihine tanıklık da etmiş olduk. Onu da yine o dönemleri yaşayan bir kişiden, o dönemlerden etkilenen bir kişiden dinlemek oldukça heyecan vericiydi.” dedi.
“Okuyan herkesin alabileceği tavsiyeler var”
Emre Şimşek, ‘Ezber Bozan Hayat’ kitabının benzerlerinden biraz daha farklı çok özgün bir proje olduğunu söyledi. Şimşek; “Proje başlamadan önce tabi ki bizim bir planımız vardı. Bir plan çerçevesinde sorular soracaktık. Bu soruları yöneltecektik ve bu sorular çerçevesinde bir kitap ortaya çıkacaktı ama Nevzat Tarhan hocamız o kadar samimi o kadar içtendi ki bu samimiyetin içerisine onlarca çay, onlarca kahve girince açıkçası bizim planımız biraz genişledi. Sohbet oldukça koyulaştı. Laf lafı açtı. Bu muhabbeti bir kitaba dönüştürmek de biraz zorlaştı. Bunu da söylemek gerekiyor ama gerçekten çok keyifli bir proje ortaya çıktı diyebiliriz. İçeriğinde sadece Nevzat Tarhan hocamızın hayatı, biyografisi değil, aynı zamanda okuyan herkesin alabileceği mesajlar var. Tavsiyeler var. Yine bununla birlikte keyifle okunacak bir kitap olduğunu da söyledim. Okurken tebessüm edebileceğimiz, birçok nokta var. Tarihe, geçmişe gidebileceğimiz birçok nokta var. Yani benzerlerinden biraz daha farklı çok özgün bir proje olduğunu söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı.
“Her bir soru aile içinde, evimizde konuşuldu…”
Kitabın yazılma aşamasında sorulan her sorunun aile içerisinde konuşulup, tartışıldığından bahseden Şimşek; “Ben biraz pratiğim. Eşim ise detaylara önem verir. Biraz yaptığı işe özenir. Bu açıdan birbirimizi tamamlamamız noktasında bu çalışma çok kıymetli oldu diye düşünüyorum. Daha önce bazı çalışmalar yapmıştık. Özellikle akademik manada bazı çalışmalar yapmıştık ama bu denli kapsamlı bir projede birlikte yer almamıştık. Bizim için de çok kıymetli oldu. Her röportaj, sorduğumuz her soru aile içinde, evimizde konuşuldu ve tartışıldı. Kendi hayatımızla bir kıyas da yapıldı. Açıkçası bu açıdan da oldukça kıymetliydi. Özellikle Nevzat Tarhan hocamızın aile hayatını ondan dinledikten sonra yaptığımız yorumlar da yine kendi hayatımıza yansıttığımız yanlar da oldukça verimli ve güzeldi. Sadece bir proje değil, bizim hayatımıza da birçok katkısı olan bir eser oldu diyebilirim.” şeklinde konuştu.
“Nevzat Tarhan, samimi bir şekilde hayatının her alanını bize açıyor”
Bir profesyonelin hayatını ne şekilde yaşadığını görmenin önemini vurgulayan Emre Şimşek; “Kitap hem bireysel olarak hem de toplumsal olarak oldukça kıymetli. Türkiye’nin hatta dünyanın en önemli psikiyatristlerinden biri olan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, hayatını bize açıyor. Bizler psikologlardan, psikiyatristlerden birçok tavsiye duyarız. Birçok söz duyarız. Bunları hayatımıza tatbik etmeye çalışırız ama acaba onlar hayatında neler yaşıyor? Bir zorlukla karşılaştıklarında, bir başarısızlıkla karşılaştıklarında, akıllarında bir soru işareti olduğunda, içlerinde bir sıkıntı olduğunda neler yaşıyorlar, neler hissediyorlar, hiç mi yanlış yapmadılar, hiç mi hata yapmadılar, bu durumlarda neler yaptılar bunu bilmiyoruz. Bu kitapta Nevzat Tarhan, samimi bir şekilde hayatının her alanını bize açıyor. Bir profesyonelin hayatını ne şekilde yaşadığını görmek açısından bazen kendimizi affetmek, ‘Hepimizin hayatında da benzer şeyler varmış.’ diyebilmek açısından oldukça önemli bir kitap olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Okunma : 1735
ÜHA