Evliliklerde ve ikili ilişkilerde bilerek ya da bilmeyerek yapılan hatalı davranışlar kimi zaman telafisi olmayan sonuçlara yol açabiliyor…
İkili ilişkilerde ve evliliklerdeki bazı tutum ve hataların her iki tarafa da zarar verebileceğini belirten Üsküdar Üniversitesi Rektörü, Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bir ilişki siz istemedikçe asla sona ermez ancak ilişkideki bazı hatalı tutumlar haklı olan eşleri haksız duruma düşürebilir” dedi. Prof. Dr. Tarhan, bu hataları sıralayarak önemli tavsiyelerde bulundu…
Misilleme yapmak
İnsandaki doğal dürtülerden biri olan öç alma hissi, aldatan tarafa acı çektirmek için yasak ilişkiye götürebilir kişiyi. İnsan bazen de bunu eşine istenilebilir ve beğenilebilir olduğunu ispatlamak ya da kıskanmasını sağlamak için yapabilir. Fakat sonuç her zaman yıkımla sonuçlanır. Sallantıda olan evlilik bitecektir.
Duyguları bastırmak
İnsanın kendini denetlemesi iyidir ama bu duygularını ifade etmemesi anlamına gelmez. Kişi hislerini mutlaka doğru yöntemlerle açığa vurmalıdır. Kavga dili, karşı tarafı savunmaya iter. O sebeple karşı tarafın vicdanını rahatsız edecek anlatımlardan kaçınmak gerekir.
İşlenen suçu sopa gibi kullanmak
Bazı insanlar sevdiklerinin hata yapmasından hoşlanırlar. Bu tipler yapılan yanlışı sevdikleri insanı denetlemek için sopa gibi kullanır. Ancak korkunun egemen olduğu bir ilişki sevgiyi yıpratır ve iki tarafı da mutsuz eder. Başkasının hatası yüzünden kalbi kırılan kimse ‘sen dili’ ile değil, ‘ben dili’ ile konuşmayı başarmalıdır.
Kendine güveni kaybetmek
Hadiselerin çözümünde meseleleri ayrıştırabilmek çok önemlidir. Ancak problemleri doğru analiz edebilen bir kişi, ‘Benim hatam varsa bile böyle davranması gerekmezdi’ diyerek kendine olan güvenini muhafaza edebilir. Şu iyi bilinmelidir ki insanın kendisine değer vermesi ayrı, özeleştiri yapması ayrıdır. Bir insan kendine özgüveni kaybına uğramadan hatalarını sorgulayıp değişmenin yolunu bulabilir.
Ayrıntılara dalmak
Hataların üzerine toprak örtmeyi başarabilmek zor ama mutlu bir hayat için gereklidir. Hatasını kabul eden bir insana ise sürekli detaylı bir şekilde hesap sormak onu aşağılayacak, muhtemelen kaçınmaya veya kavga diline sebebiyet verecektir.
Okunma : 10550