TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Evlilik olgunluğu ölçeğini yapmayan nikah masasına oturmasın…

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın Ankara programları kapsamında ikinci durağı TDV Kadın Aile ve Gençlik Merkezi oldu. Anne Baba Okulu projesi kapsamında Ankaralılarla bir araya gelen Tarhan, iyi bir eş olunması halinde çocukların da otomatik olarak iyi yetişebileceğini söyledi. Evliliklerde düşünce katılığı ve suizannın evliliğe zarar verdiğini vurgulayan Tarhan, evlilik hazırlığında olan çiftlerin mutlaka evlilik olgunluk ölçeğini uygulamaları gerektiğini ifade etti. Tarhan, “Evlilik olgunluğu ölçeğini yapmayan nikah masasına oturmasın” dedi. 

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanlığının ‘Baba Okulu’ Seminerlerinin ardından ikinci durağı Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) oldu. Tarhan, TDV Kadın Aile ve Gençlik Merkezi Tarafından düzenlenen “Anne Baba Okulu” Programına katıldı. TDV Konferans salonunda gerçekleştirilen söyleşide Tarhan, “Anne Baba Olmaya Psikolojik Hazırlık” konusuna ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. 

İyi eş olursan çocuk otomatik iyi yetişiyor…

Önce iyi bir insan, iyi bir eş ve sonra iyi bir anne ve baba olacaksın diyen Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “İyi bir eş olmayı başardığında çocuklar da otomatik olarak iyi yetişecektir. Çünkü çocuk, anne ve babayı, ilişkisini modeller…” ifadelerini kullandı. 

Her istediği yapılan çocuk ebeveyni meyve veren ağaç görüp silkelemek istiyor…

İtaat değil iletişim kültürünün önemli olduğu günümüzde buyurgan dili çocukların benimsemediğine dikkat çeken Tarhan, çocuk yetiştirmede anne ve babanın tutarlılık göstermesi gerekliliğini söyledi. Ebeveyn olarak ortak tutum ve davranış sergilenmesi gerektiğinin önemine dikkat çeken Tarhan, anne ve babanın bir olayla ilgili farklı bir dil kullanması halinde çocuğun bunu ustaca kullanabileceğini kaydetti. Anne ve babanın bu tutarsızlığının aslında bir eğitim hatası olduğunu vurgulayan Tarhan, her dediğine evet denen bir çocuğun anne ve babayı meyve veren bir ağaç gibi gördüğünü ve sürekli onları silkelediğini belirtti.  

Hatalı ebeveyn tutumlarından birinin işgalci, helikopter anne ve babalar olduğuna da dikkat çeken Tarhan, idealleri, kuralları olan anne baba olmak gerektiğini söyledi. Kurallı olmak, askeri disiplin demek değildir diyen Tarhan, kurallı ve disiplinli ailelerde yetişen çocukların daha başarılı ve sorumluluk sahibi çocuklar olarak yetiştiklerini söyledi. 

Kardeş kavgasında taraf olunmamalı…

Kardeşler arasındaki olası kıskançlık konusuna da dikkat çeken Tarhan, ebeveynlerin hakkaniyetli ve adil olması gerektiklerini ifade etti. Annelik, babalık adaletli olmayı gerektirir diyen Tarhan, “Kardeş rekabeti bir yönüyle iyidir. Kayıkçı kavgası gibi... Onlar tartışır, kavga ederler ama sonra sevgilerini devam ettirerek sorunu çözerler ve böylece de sorun çözme beceresi geliştirirler. Burada anne ve baba çocuklar kendi hallerine bırakabilmeli… Ne zamanki birinden taraf olur o zaman sorun çözülmez ve kıskançlık, rekabet tetiklenir…” ifadelerini kullandı. 

Eşler arasındaki rekabet ve tartışmalara ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Tarhan, kadın ve erkeğin birinin diğerinden üstün olmadığı tam aksi tarafların birbirlerini tamamladığını söyledi. Aşk evlilikte sebep değil, sonuçtur diyen Tarhan, evlilikte iyi iş birliğinin esas olduğunu dile getirdi. 

Düşünce katılığı evliliğe zarar veriyor…

Eşler arasında oluşabilecek düşünce katılığı ve inatçılığın evliliğe zarar verdiğini söyleyen Tarhan, “Düşünce katılığı, halk tabiri ile inatçılık evliliğe ciddi zararlar verebilir. Evliliğin en büyük düşmanlarından biridir hatta. Zihinsel esnekliği olmayan, inatçı olan kişiler maalesef empati yapamaz… Bu kişiler duyusal okur yazarlık yönleri zayıf ve empati yoksunu olurlar. Ve egoları da çok şişkin olur. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki 21. Yüzyılın insanının en büyük organları maalesef ki egoları... Çiftelerin aile içinde olası tartışmalarda senin annen, benim annem… tartışmalarına girmeden altın orta noktada buluşabilmeleri çok önem taşımaktadır…” dedi.

Suizan, paranoyanın başlangıcı…

Evliliğin diğer bir düşmanının da suizan olduğunu vurgulayan Tarhan paranoyanın başlangıcı olarak tanımladığı suizannın yanlış düşünce kalıplarından olduğunu söyledi. 

Evlilik olgunluk ölçeğini yapmayan nikah masasına oturmasın…

Mutlu ve sağlıklı bir evlilik için evlilik olgunluğunun çok önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan evlilik olgunluğu olmayan, evlilik olgunluğu ölçeğini yapmayan kişilerin nikah mamasına oturması gerektiğini sözlerine ekledi. Evlilikte sadakat yükümlülüğünün de çok önemli olduğunu vurgulayan Tarhan, anne ve babalık için bir hazırlık olması gerektiğini kaydetti. Evlilik bir hayat yolculuğudur diyen Tarhan, çiftlerin bireysel, çıkarcı ve bencilce değil de evliliğin geleceği odaklı hareket etmesi gerektiğini ifade etti. 

Problemsiz, sorunsuz bir evliliğin hoş olabilirdi ama bunun mümkün değil diyen Tarhan, çiftlerin sorun ve olumsuzluk hallerinde sorun çözme yöntemi beceresi geliştirmesi gerektiğini vurguladı.  

Tarhan okurlarına kitaplarını da imzaladı…

Katılımın oldukça yoğun olduğu program sonrasında Prof. Dr. Nevzat Tarhan katılımcılarına kitaplarını da imzaladı. 

Evlilik Olgunluğu Ölçeği için tıklayınız:

Okunma : 1167

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri