TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Eşler evlilikten ne bekler

Eşler evlilikten ne bekler, çiftler mutlu evlilik için neler yapmalı?


evllikÜsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan Nisan Life dergisinde anlattı…

Günümüzde özellikle gençler toz pembe hayallerle gerçekçi olmayan beklentilerle evliliğe adım atıyorlar…

İnsanın hayatında iki önemli tasarruf vardır; bunlardan biri meslek seçimi diğeri ise eş seçimidir. Kişinin bu iki konuda en doğru kararı vermesi mutluluğu için hayati öneme sahiptir.

Evlilik de doğdu kişiyi bulmak kadar evliliğe nasıl bir anlam yüklendiği ve evlilikten nelerin beklendiği de son derece önemlidir. Çünkü eşler arasındaki uyumun belirleyicilerinden en önemlisi evlilikten ne beklendiğidir.

Beklentilerin gerçekçi olup olmadığı, kadın ve erkeğin beklentilerinin birbirleriyle örtüşüp örtüşmediği evlilikteki uyumun kalitesini belirler. Beklentiler birbirine ne kadar yaları olursa, uyum da o kadar kolay gerçekleşir. Evlilikte beklentiler farklıysa; örneğin erkek çocuk düşünüyor ama kadın istemiyorsa ya da eşlerden biri daha romantik bir ilişki bekliyor diğeri ise romantik değilse sorunların yaşanılması kaçınılmazdır.

nevzat_tarhan

EVLİLİK NASIL KALİTELİ HALE GETİRİLİR


Evlilikte eşlerin beklentilerinin birbirine uyumunu lazer ışınlarına benzetebiliriz. Lazer ışınları normalde birbirinden ayrı olarak sağa sola dağılırlar ve bu nedenle kısa bir mesafeyi kat ederler. Ama çeşitli yöntemlerle elektronların benzer şekilde hareket etmesi sağlandığı zaman lazer ışını aynı enerjiyle kilometrelerce öteye gidebilir. Tıpkı bu örnekte olduğu gibi eşler de enerjilerini benzer şekilde bir hedef için kullanabilirse, evlilik kaliteli olur. Eşler evliliği ortak beklentiler üzerine kurmalı ve ortak proje haline getirmelidir. Bunun yerine iki taraf da kendi gemisinin kaptanı olmaya çalışırsa evlilikte sorunlar yaşanır.

Evlilikten beklentiler ve ortak amaçların olması erkek ve kadının yaşam felsefesiyle de alakalıdır. Farklı; ortamlarda yetişmiş iki insanın düşünce kalıpları da farklı olur ve belli konulardaki olaylar karşısında aynı tepkiyi vermezler. Dünyaya, hayata, kültürel değerlere, inanca, aileye vs. gibi konulara eşlerin bakış açısı farklılık gösterdikçe evlilikten beklentiler de farklılık gösterir ve ortak amaçlarda buluşma zorlaşır.

AMAÇLARDAKİ UYUM KİŞİLİK UYUMUNDAN DAHA ÖNEMLİ


Evlilikte çiftlerin kişiliğinin uyumlu olması sanıldığı kadar önemli değildir. Bu konuda yapılan araştırmalar çiftlerin ortak amaç ve hedeflerinin kişilik uyumundan daha önemli olduğunu ortaya koymaktadır. "Hangi kişilikteki insanlar hangi kişilikteki insanlarla daha uyumlu evlilik yapıyor sorusunun cevabının arandığı bir araştırmada birbirine uyumlu kişiliklere sahip eşlerin evlilikleri uzun yıllar takip edilmiş. Sonuçta görülmüş ki bu çiftler arasındaki boşanma oranı toplumdaki boşanma oranıyla aynı. Bu bize gösteriyor ki, evlilikte kişiliklerin uyumundan çok eşlerin kendi kişiliğini yaşaması ve ortak hedeflere benzer hareket şekliyle yönelmeyi başarması daha önemlidir. Bu nedenle evlenmeyi düşünen biri kendine "Evlilikten ne bekliyorum ve ne yapmalıyım?" diye sormalıdır. İnsan alışveriş yaparken bile düşünüyor, ölçüp biçiyor. Bir eşya alırken gösterilen özenin, hayatın en önemli kararlarından biri verilirken gösterilmemesi, evliliği şansa bırakmaktan başka bir şey değildir.

İYİ EŞ İÇİN KARİYER YETERLİ Mİ?


Günümüzde özellikle gençler toz pembe hayallerle» gerçekçi olmayan beklentilerle evliliğe adım atıyorlar. Evlilik kararında, karşılarındaki insanın karakterinden, evlilikten ne beklediğinden, yaşam felsefesinden vs'den daha çok, cüzdanına, kariyerine ya da fiziki görünümüne bakıyorlar. Halbuki insanın zengin olması, yakışıklı olması ya da yüksek mevkilerde bulunması, o insanı iyi biri yapmayacağı gibi iyi bir eş de yapmaz. Evlilik kararı için gerçekçi olmayan parasal değerler, fiziki güzellik gibi nedenlerle temeli atılan evlilikler gelişememeye mahkumdur. Halbuki gerçekçi beklentilerin üzerine kurulan evlilikler, temel sağlam olduğu için ileride sorunlar yaşansa da kendini toplar.

EVLİLİK UZUN YOLCULUĞA ÇIKMAKTIR


Beklentiler evliliğe yüklenen anlamı da belirler. Evlilikten beklenti seviyesinin yüksek olması, eşler arasında yaşanan sorunların en önemli nedenlerinden-dir. Çünkü yüksek beklentilerin evlilikte karşılanmaması, kişinin hayal kırıklığı yaşamasına neden olur. Bu yüzden evlilik, uzun bir yolculuğa çıkmak gibi düşünülmeli, iyi ve kötü zamanların da olabileceği hesap edilmelidir.

Önemli olan evliliğin paylaşım noktasında nasıl yaşanabileceğinin bilinmesi ve ortak değerler olup olmadığıdır. Bununla beraber, evlilik kararında her şeyin insanın kontrolünde olması ve yüzde yüz uyumu bulmak mümkün değildir. Kişiler, beklentileri ve amaçlarının yüzde 70-80 birbirine uyduğunu, birbirlerini tanıma konusunda da yeterli bilgi sahibi olduklarını düşünüyorlarsa evlilik kararı alabilirler.

OLAYLARA İKİ KİŞİ BAKABİLMELİ


Evlenecek çiftlerin annelik ve babalık yapacak kişiler olması önemlidir. Çünkü evlilikte çocuk sahibi olmak ya ortak ya da bir tarafın beklentisi olabilir. Bu nedenle kadın ve erkek birbirlerini "Çocuğuma iyi bir model olabilir mi?" diye tartmalıdır. Kadın evleneceği kişinin karakter sahibi, babalık yapacak ve hayatı tek başına göğüsleyecek biri olmasını ister. Erkek ise çocuğuna ve evine bakabilecek bir eşinin olmasın bekler.

Ortak amaçlar ve beklentiler, eşlerden birinin diğerini tahakkümü altına almasına neden olmamalıdır. İki taraf da kendini özgür hissetmeli, kişiliğini yaşamalıdır. Eşler ortak beklentiler ve amaçlar için enerji harcarken, olaylara ve ilişkilere iki kişilik bakmayı becerebilmelidir.

Günümüzde özellikle gençler toz pembe hayallerle gerçekçi olmayan beklentilerle evliliğe adım atıyorlar…

NİSANLIFE

Okunma : 41231

 

İlgili

24 Mart 2012
"Kitaplar" içerisinde
23 Eylül 2011
"Kişisel Haberler" içerisinde
26 Mart 2012
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri