Evliliğin mutlu ve ömür boyu sürmesinin sırları nelerdi. İşte mutlu evliliğin, eşlerin mutlu etmenin yolları…
Prof. Dr. Nevzat Tarhan anlatıyor…
Evliliğin bir hayat ortaklığı olduğunu vurgulayan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ortaklığın ürünün ise çocuklar olduğunu söylüyor. Çocuklar üzerinde eşlerin ortak karar verme yetkisi bulunduğunun altını çizen Tarhan, geleneksel anlayışımızda çocukların bakımı, eğitimi ve ev işlerinin kadının, maddi konuların ise erkeğin sorumluluk alanında olduğunu kaydediyor. Tarhan çalışsın ya da çalışmasın kadının ekonomik özgürlüğünün olmasının psikolojisi üzerinde olumlu etki yaptığını belirtiyor.
AİLE İÇİ İLETİŞİM İLE İLGİLİ HABERLER İÇİN TIKLAYIN…
Timaş Yayınları’ndan çıkan “Evlilik Psikolojisi” isimli kitabında Tarhan akıllı erkeğin, eşini mutlu etmesini bilen erkeğin olduğunu vurguluyor. Kadın - erkek arasındaki görev dağılımından bahseden Rektör Tarhan aile mutluluğu için önemli tüyolar veriyor.
Kitabında Tarhan;
“Bu görev paylaşımı bazı nedenlerle mümkün olmuyorsa, mali katkı için kadının çalışması gerekiyorsa, erkeğin de eşine destek olması gerekir. Çünkü çalışmak zorunda olan kadının evdeki rolü değişmez. Gündüz işte çalışır, akşam evde yine çocuklarına annelik yapar ve ev işleriyle ilgilenir. Bir anlamda çift kariyer yapan kadın belli bir süre sonra yaşının gerektirdiğinden fazlaca yıpranır.
EVLİLİK TERAPİLERİ İLE İLGİLİ HABERLER İÇİN TIKLAYIN…
Erkek de genelde kadının yıprandığı bir dönemde orta yaş krizine girer ve evlilik çatırdamaya başlar. Bunun önüne geçmenin en iyi yolu erkeğin kadının ev işlerinde ve çocuk bakımındaki sorumluluğunu paylaşmasıdır.
Erkek, annenin çalışmasından kaynaklanan boşluğu doldurmak ve çocuğunun yeni aile düzenine uyum sağlaması için çaba harcamalıdır. Henüz çocuğun zihninde baba kavramının oluşmadığı bir dönem (0-5 yaş) olsa da babanın da çocuğun sorumluluğunu hissetmesi, en azından annenin bu dönemi daha rahat atlatması için emek vermesi gerekir. Unutmamak gerekir ki akıllı erkek çocuklarının iyiliği için eşini mutlu etmesinin yollarını bulur.
Çalışsın ya da çalışmasın kadının ekonomik olarak özgür olması psikolojisi açısından yararlıdır. Kendini ekonomik olarak özgür hisseden kadının kaygıları olmaz. Özellikle boşanmanın arttığı, en dini değerlere sahip bir erkeğin bile eşine karşı yanlışlar yapabildiği düşünülürse bu ister istemez kadının aklında soru işaretleri oluşmasına sebep olmaktadır. Bu da kadını kendini garantiye alma arayışına sokar.
Erkeğin bu boşluğu doldurma imkânları varsa, eşinin ekonomik özgürlüğünü sağlamasına katkıda bulunması, aile mutluluğu için önemlidir. İmkanları yoksa en azından ailesini ihmal etmeyecek şekilde çalışmasına fazla itiraz etmemesi gerekir. Zaten ailedeki mutluluğun standartlarından biri de kadının evde kendini ekonomik olarak mutlu ve özgür hissetmesidir. İslam dini de bildiğimiz kadarıyla kadının kendini ekonomik olarak özgür hissedebilmesi için erkeğin evlilik şartı olarak mihr vermesini zorunlu kılmaktadır. Bu İslam’ın kadına verdiği önemli haklardan biridir.
Şaban Özdemir (NPGRUP)
Okunma : 11277