TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Emniyet müdürünün ölümünde psikolojik ihmal mi var

Prof. Dr. Nevzat Tarhan Konyaaltı’nda benzinlikte bir emniyet müdürünün şehit düştüğü olayda psikolojik ihmalin olup olmadığını değerlendirdi.


nevzat_tarhanİki gün önce Antalya'nın Konyaaltı İlçesi’nde yaşanan olay tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Bir kişi akaryakıt istasyonunda eline aldığı tabancayla kendisini ikna etmeye çalışan ilçe emniyet müdürünü öldürdü.

Bu olay ülkemizde birtakım gerçekleri de gözler önüne serdi. Olayın psikolojik fotoğrafını çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “ Emniyet müdürü iyi niyetle yaklaşmış, belli ki ikna ederim diye düşünmüş ancak böyle durumlarda profesyonel davranmak gerekir” dedi. Tarhan polislerin bu konuda eğitimlerine de ağırlık verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

TV NET’te Ahmet Hamdi Boryalı’nın sunduğu “HER SABAH” Programına katılan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Antalya’da ilçe emniyet müdürünün öldürülmesi olayını ve dünyada tırmanan şiddet olaylarını yorumladı.

Rektör Tarhan;

“Bu tarz olaylar öncelerde de oluyor muydu yoksa görünür mü oldu bunu sorgulamak gerekir. Son on yılı bir önceki on yılla kıyasladığımızda dünya genelinde şiddet olaylarında ciddi artış söz konusu. ABD’de yapılan bir araştırmada gösteriyor ki acil servislere başvuran hastalarda artış var. Bunların yüzde 20’si aile içi şiddet nedeniyle başvuruda bulunuyor.

polis7Dünya genelinde toplumda görülen şiddet olaylarında bir artış var. Aynı şeyi ülkemiz için de rahatlıkla söyleyebiliriz. Küreselleşmenin özellikle Türkiye’ye yansıması çok hızlı seyretti. Hızlı bir değişim var ancak bireyler bunu uyum sağlayamıyor. Ülkemizde erkek egemen bir kültür varken dünyada kadının özgürleşme hareketi başladı. Ülkemizde erkekler kadını vücudunun bir parçası, uzvu olarak görüyor. Zihnine bu şekilde kodlamış. Hal böyle olunca aksi bir davranımda erkek sevdiği kişiyi ve kendisini de öldürebiliyor.

Küresel düzeyde empati zayıfladı. Şiddet olaylarının önünü kesmek için bunu kesinlikle güçlendirmek gerekiyor. Psikiyatri kongrelerinde de bu konu sık konuşulup, tartışılıyor. Toplum öyle hale geldi ki insanlar artık sadece kendi ihtiyacını ve hakkını düşünüyor başkasını düşünmüyor. Sosyal değer ve bağlar da bu paralelde günden güne zayıflıyor.

KONYAALTI OLAYI


Kişi psikopat mı, depresyonda mı? Onu iyi analiz etmek gerekir. Karşı taraftaki kişinin hasta mı değil mi bu kesinlikle analiz edilebilmeli. İnsanın hayatında bazı tarihi anlar vardır. Karar verip riske girildiğinde iyi sonuç alınabilir. Ancak yerinde ve zamandı yapılması önemli.

Burada emniyet müdürünün iyi niyetli riskli bir davranışa girdiği belli. Ancak burada daha profesyonel yaklaşılabilirdi öyle de olması gerekirdi. Arabuluculuk sistemi var başka ülkelerde uygulanan. Bu sistem üzerinde çalışılmalı. Üniversitelerde hukuk, psikoloji, iletişim mezunlarına yönelik arabuluculuk, ikna edebilme gibi konuları kapsayan yüksek lisans eğitimleri verilebilir. Eğitim çok önemli. Polislerin eğitimine öncelik verilmeli. Böyle durumlarda zaman baskısı yapmamak gerekir çünkü zaman güçlünün lehinedir böyle anlarda. Burada da güçlü polis. Dikkatin dağıtılması beklenmeliydi, acelece davranıldı. Tabi burada emniyet müdürünü suçlamamak gerekir çok vicdanlı biriydi, sorumluluk hissetti ve kendini riske attı. Ancak prosedürler tanınmalı.

VİDEO İÇİN…



Şaban Özdemir (NPGRUP)

Okunma : 5050

 

İlgili

03 Haziran 2018
"Kişisel Haberler" içerisinde
22 Aralık 2011
"Kişisel Haberler" içerisinde
15 Aralık 2011
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri