Uzmanlar uyarıyor. Depremde zarar görenleri yalnız bırakmayın, onlara destek olun.
Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan katıldığı televizyon programlarında depremin insan psikolojisi üzerindeki etkilerine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Tarhan depremzedeleri yalnız bırakmayın dedi ve akrabalara seslendi.
DEPREM PSİKOLOJİSİ
TVNET’te yayınlanan “ATLAS” ve Kanal A’ da “HADİ KONUŞALIM” programlarına katılan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan depremin psikolojisi üzerine bilgiler verdi.
Deprem travmasının insanlar üzerinde benzer özellikler gösterse de kişilere göre farklılıkların söz konusu olabildiğini dikkat çeken Tarhan, Marmara depremine yakın bu depremde ortak tecrübelerden ve kültürden yararlanılması gerektiğini hatırlattı.
Deprem sonrası ilk aşamanın şok dönemi olduğunu ifade eden Tarhan, şok döneminde kişinin bloke olma durumunun ortaya çıktığını söyledi. Tarhan;
“Kişi yemek ve içmekten kesilir. Yemek yemeyi ve su içmeyi unutur adeta. Boş boş bakarlar etraflarına. Yakınları yıkıntının altında olduğu için bu kişiler duygusuz kalırlar. Çünkü bu kişilerin beyni kendini kapamıştır. Aşırı üzüntü nedeniyle beynin kendini korumaya alması hali aslında bu durum. Beyin algıları kapatıyor. Bu süreç kiminde daha uzun sürebildiği gibi kiminde kısa sürüyor. Ardından protesto dönemi başlıyor. Kriz tarzında tepkiler ortaya koyuyor kişi. Ve sonrasında da kabullenme süreci başlıyor. Bu evreler ortalama 2 ay kadar sürüyor.” Dedi.
TÜRKİYE’NİN RUH SAĞLIĞI VAN DEPREMİYLE SALLANDI
Çocuklara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Rektör Tarhan çocukların olay yerinden uzaklaştırılıp başka yerlere götürülmesinin yanlış bir tutum olduğunu söyledi. Uzaklaştırmanın belirsizliğe neden olabileceği uyarısında bulunan Tarhan aksi halde çocuğun annesi, babası ya da ailesinden başka birine bir şey olduğu kaygısını yaşamasına neden olabileceğini kaydetti. Tarhan anne ve babanın bu süreçte soğuk kanlı olması gerektiğinin de özellikle altını çiziyor.
Deprem sonrası kişilerin propagandaya açık hale geldiğine ve her söylenene inanabileceğine dikkat çeken Tarhan, temeli olmayan bilgilerin ve yeni deprem olacak gibi komplo senaryolarına karşı vatandaşların uyanık olması gerektiğini söyledi.
ÇOCUK VE DEPREM KORKUSU
AKRABALARA GÖREVLER DÜŞÜYOR
Özellikle mağdur kişilerin yalnız olmadığını hissetmesi gerekir diyen Tarhan,
“Burada bireysel olarak birinci derece akrabaların yardımı daha etkili. Tanıdıkları kişilerin mağdurların yanında olması çok önemli. Akrabalar bu anlamda sorumluluk hissetmeli. Yalnız olmadığını hissettirmek önemli kişiye. En büyük destek bu dönemde bu.” Dedi.
Şaban Özdemir (NPGRUP)
Okunma : 4332