TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Deprem psikolojisi beyninizi küstürmesin

Deprem psikolojinizi bozmasın. Ümitsizliğe kapılmayın, beyninizi küstürmeyin.


Prof. Dr. Nevzat Tarhan anlatıyor…

tarhan_23

Bugün Televizyonu’nda Barış Özkan’ın sunduğu “Bugün’ün Gündemi” programına konuk olan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, deprem ve psikolojisi üzerine hayat kurtaracak uyarılarda bulundu.

Binalar doğanın öngördüğü şartlara uygun, güvenli yapılsaydı çok daha az kişi hayatını kaybedecekti diyen Rektör Tarhan, yaşanan olayın sebep değil sonuç olduğunu kaydetti. Deprem ile ilgili tedbirlerin alınmamasının sonucunu yaşadık diyen Tarhan, insan ihmalinin söz konusu olduğunu söyledi. Tarhan zihinsel dönüşüm olmadan kentsel dönüşümün de gerçekleşemeyeceğinin altını çizdi.

İnsanların psikolojik olarak depreme hazırlaması gerektiğini vurgulayan Tarhan, bu anlamda eğitim ve bilincin çok önemli olduğunu söyledi. Enkaz altında kalsanız bile hayattan ümidi hiçbir zaman kesmemek gerekir diyen Tarhan;

“Çünkü ümit bitince beyindeki iyileştirici potansiyel devreye girmiyor. Ölürüm diye düşünen biri beyindeki o gizli potansiyeli kapatıyor otomatik olarak. O nedenle ümitsizlik insanın kendine verebileceği en büyük zarardır. Bu konuda bir örnek var “Süt kazanı ve kurbağa” örneği.

“Bir gün süt kazanına iki kurbağa düşüyor. Biri anında ümidini kesiyor ve mümkün değil kurtulamam diyerek yaşamını kaybediyor. Diğeri ise her şeye rağmen ümidini kaybetmiyor ve çabalıyor kurtulmak için. Arkadaşının boğuluğunu gören ikinci kurbağa ise çırpınmaya devam etmiş. Bacaklarıın vuruyor, oradan oraya yüzüyor ve var gücüyle kurtulmaya çabalıyormuş. Bizim kurbağa o kadar çırpınmış o kadar çok dövünmüş ki bir süre sonra sütün yüzeyinde bir yağ tabakası oluşmaya başlamış. Çünkü kurbağanın bacakları bir yayık görevi görüyormuş. Yağ tabakası giderek kalınlaşmış ve kurbağanın hayatı kurtulmuş."

Ümitsizlik halinde beyin küstüğüne dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan, beynin küsmesiyle birlikte gizli kaynakların harekete geçemediğini kaydetti. O nedenle de kişi elim tuttukça, şuurum yerinde olduğu sürece mücadele etmeliyim, ümidimi kaybetmemeliyim şeklinde düşünmelidir diyen Tarhan çünkü beklenmedik bir seçeneğin aniden ortaya çıkıvereceğini vurguluyor.

Tarhan;

“İnsanın aklına gelen ilk his her zaman işlenmemiş ham düşüncelerden oluşur. Ve çoğu yanlıştır. Kişi zihinsel sorgulama ile tepkiyi zihinsel süzgeçten geçirmeli ve işletmeli. Tepki sorgulanmalı geçerli mi değil mi şeklinde. Geçmişe dönük canlı örnekler hatırlayarak olumsuz düşünce kalıplarından sıyrılabilir onun yerine olumlu düşünceler aklına getirebilir. Bu davranış da kişinin zihnini uyanık tutar onu yaşama bağlar. O nedenle kişi depreme zihinsel olarak kendini hazırlamalı bu konuda olgunlaşmalı. Böylece muhtemel felaketlerin önüne de geçmiş olunur.”

DEPREM VE TRAVMA



DEPREMİN PSİKOLOJİK BOYUTU



Şaban Özdemir (NPGRUP)

Okunma : 4286

 

İlgili

01 Kasım 2011
"Kişisel Haberler" içerisinde
02 Kasım 2011
"Kişisel Haberler" içerisinde
31 Ekim 2011
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri