Deprem bölgesinde görev yapan kişilerin de psikolojik destek alması gerektiği belirtildi.
NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesinin Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'da meydana gelen depremin ardından bölgeye yardım malzemelerinin gönderilmeye başlandığını anımsatarak, yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasının önemine değindi.
PSİKOLOJİK DESTEK YETERSİZ
Doğal afetlerde yardım malzemelerinin dağıtımı sırasında izdiham ve talan görüntülerinin zaman zaman oluşabildiğini ancak bu gibi durumlarda yetkili kişilerin yardımların dağıtılması konusundaki koordinasyonu iyi sağlaması gerektiğini söyledi.
Depremzedelere yardım dağıtan kişilerin de psikolojik destek alması gerektiğini kaydeden Tarhan, böylece yaşanacak izdihamların da önüne geçilebileceğini ifade etti.
TRAVMALAR, SİYASİ TRAVMANIN ÇÖZÜMÜ İÇİN BİR FIRSAT
Tarhan, bir iki münferit olayın geneli yansıtmayacağını, olayın tamamına bakılması gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu:
''İnsanlar bu gibi doğal afetlerde, gelecek kaygısı taşırlar. Dolayısıyla, böyle bir kaygı içinde olan insanların, ihtiyacından fazla yardım malzemesi alarak, geleceğini güvence altına almaya çalışması çok doğal. Ancak bu gibi olaylarda fırsatçı insanlar da ortaya çıkabiliyor. Dağıtılan yardım malzemelerini başka yerlerde satmak için gereğinden fazla malzeme almaya çalışan insanları görebiliyoruz. Bu noktada yetkili kişilere büyük görev düşüyor. Onların, kriz anını doğru yönetmeleri ile ihtiyaçtan fazla malzeme alımının önüne geçilebilir.''
DOĞAL AFETLER PSİKOLOJİK KAZANCA DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİR
''İleride ihtiyacım olursa diye düşünüyorlar''
Türk Psikologlar Derneği Genel Başkanı Nedret Öztan da 1999 depreminde de bu tür olayların yaşandığını dile getirerek, ''Çünkü insanlar, ihtiyaçları olduğunu düşündükleri şeyleri aldıkları gibi ileriye dönük de stoklamaya doğru gidebiliyorlar. Çünkü, 'ileride ihtiyacım olursa' diye düşünüyor. O nedenle birtakım şeyleri almak istiyor. İhtiyaçlarının yeterince hızlı karşılanmadığını düşündüklerinden, kendileri bu yardım malzemelerini almayı tercih ediyorlar'' dedi.
Bu olayın bir yağma psikolojisi olmadığını ifade eden Öztan, ''Yağma psikolojisi ayrı bir şey. Eğer böyle olsa, her yerde görülür, defalarca görülür, üst üste görülür. Bazen televizyonlar, tek bir olayı defalarca ele alıp, üzerine de ses ekleyip gösterince, sanki ciddi anlamda bir yağma devam ediyor gibi görünüyor olabilir. Tek bir münferit olay olabilir, bazı insanlar, diğerlerine göre daha çabuk öfkelenebilir'' diye konuştu.
Gönüllüler için de psikolojik destek
Türk Psikologlar Derneği İzmir Şube Başkanı Benal İnceer de Van'daki depremin ardından dernek üyesi uzman ekiplerin bölgeye giderek hizmet vermeye başladığını ancak bu desteğin temel ihtiyaçların karşılanmasının ardından anlam kazanacağını dile getirdi.
A.A.
Okunma : 4895