Üsküdar Üniversitesi Çözüm Odaklı Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÜSÇÖZÜM), Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü ve Sosyoloji Bölümünün düzenlediği Çözüm Odaklı Kadın Buluşmaları etkinliğinin ilki yapıldı. Hz. Mevlana’nın 22. Kuşak torunu Esin Çelebi Bayru’nun da katıldığı programda Mesnevi Hikâyelerinde Semboller paneli gerçekleşti. Panelin açılış konuşmasını Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan yaptı.
Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Ayhan Songar Konferans Salonunda düzenlenen programa katılımcılar yoğun ilgi gösterdi.
Dr. Öğr. Üyesi Ayşenur Kurtoğlu: “Sevginin Sultanı Hazreti Mevlana”
Programın selamlama konuşmasını ÜSÇÖZÜM Müdürü, Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sosyoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ayşenur Kurtoğlu yaptı. Kurtoğlu, programın amacı ile ilgili bilgi verdi. Kurtoğlu, “Kadınlara yönelik olan bu panelde böyle bir kalabalık ile karşılaşmak onur verici. Dünyaya sevgiyi öğreten Mevlana’nın torunu ve siz saygıdeğer konuklarımızla burada buluştuğumuz için çok mutluyum. Sevginin sultanı, önemli bir değerimiz olan Mevlana Hazretlerini hocalarımızdan dinlemek için buradayız” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Anadolu irfanı Hz. Mevlana’dır”
Açılış konuşmasını gerçekleştiren Mesnevi Terapi ve Hz. Mevlana ile Aile Terapisi kitaplarının yazarı Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Hz. Mevlana ile ilgili paylaşımlarda bulundu. Tarhan, “İletişimin temsilcisi, Anadolu irfanı Hz. Mevlana’dır. Bugün hala bu kimliği yaşatabiliyor olmamız, onu anıyor ve hatırlıyor olmamız çok önemli. Buna ihtiyacımız var. Üstün kültüre özenmemiz lazım fakat bunu yaparken kendi kültürümüzü çok iyi bilmeli ve yaşatabilmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Emine Yeniterzi’nin moderatörlüğünde Hz. Mevlana’nın 22. Kuşak torunu ve Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Vekili Esin Çelebi Bayru ile Nörobilim Araştırmacısı Sevil Civelek’in panelist olduğu programa geçildi.
Prof. Dr. Emine Yeniterzi: “Din samimiyettir”
Prof. Dr. Emine Yeniterzi, Hz. Mevlana’nın büyük bir zenginlik olduğunu ve bunu ancak okuyarak alabileceğimizi söyledi. İnsanın yalnızca temiz bir niyetle yol alabileceğini belirten Yeniterzi “Allah bizden hakikat istiyor. Din samimiyettir. İnsan sadece temiz bir niyetle yol alabilir” ifadelerini kullandı.
Esin Çelebi Bayru: “Büyüklerimizin hikâyeleri ile büyüdük”
Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Vekili Esin Çelebi Bayru, hikâyenin önemine değindi. Bayru, hadislerin iyice anlaşılabilmesi için hikâyeleştirildiğini belirtti. Bayru, “Birçok şeyi öğrenmek mümkün, yeter ki ders alabilelim ve dünyaya bu gözle bakabilelim. Bizler büyüklerimizin hikâyeleri ile büyüdük. İyi ki de öyle büyümüşüz” şeklinde konuştu.
Sevil Civelek: "Masal yol göstericidir”
Nörobilim Araştırmacısı Sevil Civelek ise masal ve beyinin bir bütün olduğunu, masal dinlemenin beyinin donanımlı hale gelmesine yardımcı olduğunu ifade etti. Civelek, “İnsan, sürekli değişen ve değişmekte olan dünyaya birden doğuveriyor. Aciz bir şekilde donanımsız olan insan belli bir zaman sonra kendini değiştirip donanımlı hale getiriyor. Eskilerimizin anlattıklarında bu yolda bizlere tecrübe kazandırıyor. Masal yol göstericidir. Bir önceki neslin yaşadıklarını bir sonraki nesle aktarmayı sağlar. Masalların sürekli yenilenmesi, hücrelerin sürekli yenilenmesini sağlar. Karşınıza gelen kim olursa olsun siz de bir şeyler üretebilirsiniz. Yeter ki siz de onlar kadar donanımlı olun” dedi.
Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Elif Erhan’ın da katıldığı, Türk ebru sanatçısı Hikmet Barutçugil’in programa özel Hz. Mevlana temalı çalışmalarının de sergilendiği program, panelistlere plaket takdimiyle sona erdi.
Plaketleri, Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı, Özel Yetenekli Çocuklar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Halide İncekara ve ÜSÇÖZÜM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ayşenur Kurtoğlu verdi.
Program toplu fotoğraf çekimi ardından sona erdi.
Okunma : 2968
ÜHA