TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Covid-19 Bir Travma Mı?

Covid-19 Bir Travma Mı?Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Sancaktepe Belediyesinin düzenlediği “Sancaktepe Söyleşileri” programının Instagram canlı yayın konuğu oldu. Pandemi sürecinin insan psikolojisini nasıl etkilediğine dair önemli söylemlerde bulunan Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Covid-19 gibi insanın hayatta geçirdiği bazı olaylar travmaya sebep oluyor. Bu travmalar karşısında kişinin yıkılmaması için travmaya doğru anlamlar katması gerekiyor. Doğru anlamlar katarsa onun için tehdit olmaktan çıkıp hayatında bir kazanıma dönüşüyor. Bunun için kişinin önce travmayı kabul etmesi gerekiyor.” Dedi.

“Kişinin travmayı kabul etmesi gerekiyor”

ÜLKE TV Program sunucusu Harun Şen moderatörlüğünde gerçekleştirilen yayında Covid-19 pandemisinin insanlarda travmaya sebep olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Pandemi süreci kısa, uzun ve orta vadeli olarak etkili oldu. Her travma için bu böyle. Bizim uyguladığımız travma sonrası büyüme ölçeği var. Bunu uyguladığımız zaman iki tip insan çıkıyor ortaya. Travma sonrası büyüyen insanlar ve travma sonrası çöken insanlar var. Biz bu ölçeği insanlara uyguladığımızda pandemi sonrası büyüme yönünden olumlu sonuçlar tespit ettik. Olumlu sonuçlar tespit edilen kişilerde önem ve önceliklerinin değişmesi, insanlarla sağlıklı ilişki kurmaya başlamaları, manevi yönlerinin arttığı gözlemlendi. Biz bunları insanlara öğretmek için onlarca seans süren tedaviler yapıyoruz. Covid-19 gibi insanın hayatta geçirdiği bazı olaylar travmaya sebep oluyor. Bu travmalar karşısında kişinin yıkılmaması için travmaya doğru anlamlar katması gerekiyor. Doğru anlamlar katarsa onun için tehdit olmaktan çıkıp hayatında bir kazanıma dönüşüyor. Bunun için kişinin önce travmayı kabul etmesi gerekiyor.” Dedi.

“Bu neslin Covid döneminden kazanımla çıkma şansları yüksek”

Prof. D r. Nevzat Tarhan pandemi sürecinin gençler için olumlu sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Tarhan, “Covid-19’un bize öğrettiği en önemli şey yalnızlığın ne kadar büyük bir stres olduğudur. Sosyal hayatın, eşin dostun ne kadar önemli olduğunu öğretti. Ayrıca bunların hepsi psikolojik olgunlaşma belirtileri oluyor. Şu anda Z kuşağı genç var. Bu gençler daha önceki X ve Y kuşaklarına göre daha farklı şartlar altında büyüyor. X ve Y kuşağı zorluklar içinde olgunlaşmayı öğrendi. Ama şu anda küresel olarak Z kuşağı var ve bu kuşağın varlık içinde olgunlaşması gerekiyor. Her şeyi kolay elde ettikleri için ne kadar sevimli olsalar da son derece benmerkezciler ve dijitaller. Bu neslin Covid döneminden kazanımla çıkma şansları yüksek. Çünkü hiç hayal edip görmedikleri bir şeyle karşılaştılar. Eğer bu durumu iyiye, doğru kullanıp bir kazanıma dönüştürürlerse psikolojik olgunlaşma yönünde ilerlerler.” Şeklinde konuştu.

“Değişim yapamayanlar tarihin çöp sepetinde kalacak”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan pandeminin zihinsel, sosyal ve siyasal değişime sebep olabileceğine değinerek şu ifadeleri kullandı; “Koronavirüs pandemisinin etkisinden dolayı eskisi gibi sevdiğimize sarılamıyoruz, büyük toplantılara gidemiyoruz, aile büyüklerimizle bir araya gelemiyoruz. Bu kolay geçecek bir enfeksiyon değil. Bu durum ister istemez bize sadece kendinizi değil çevrenizi de düşünün dedi. Bunun dersini alanlar her anlamda kazanımla çıkacak, alamayanlar ise gerilemeye devam edecek. Bu süreç zihinsel değişime sebep olursa sosyal değişim olur, sosyal değişim olursa siyasal değişim olur. Bunları yapabilen kişiler ve toplumlar ayakta kalabilecek. Aksi halde değişim yapamayanlar tarihin çöp sepetinde kalacak.”    

Okunma : 3180

ÜHA

 

İlgili

06 Ağustos 2019
"Psikiyatrist" içerisinde
31 Mart 2014
"Kişisel Haberler" içerisinde
04 Ağustos 2017
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri