Çocuğun yeteneklerini saptama, en çok hangi alanda başarılı olacağını belirleme alanında yapılan bilimsel çalışmalar mevcuttur. Anne babalar çocuklarına kişilik ölçekleri uygulatarak bunu tespit edebilirler. Bilimsel bir çalışma elbette daha kesin sonuçlar verir, ancak dikkatli bir aile kolayca çocuğunun meyilli olduğu alanı saptayabilir.
Eskiden zekanın tekil bir kavram olduğu düşünülüyordu. Şimdi ise zekanın tekil değil, çoğul olduğu belirlendi. Gördükleri her şeyi okuyan çocuklar sözel alana yatkındır. Matematik zekası olan çocuklar hesap kitabı, para yönetimini çabuk öğrenirler. Çocuğun görsel zekası varsa, bir şeyi öğrenirken görsel unsurları çok fazla kullanır. Bu çocuk sanat alanında başarılı olur, detayları görebilir. Olayların duygusal yönünü görebilirse bu duygusal zekadır. Sanat etkinlikleriyle kendisini gösterebilir. Bedensel zekası yüksek çocuklar koşmayı, oynamayı, sıçramayı severler, aşırı hareketlidirler. Hareketli ortamlarda daha kolay öğrenirler. Müzik zekası olan çocuklar her şeyi müzikle ilişkilendirerek düşünürler. Sosyal zekası yüksek olan çocuklar grup içinde oynamayı severler. Sosyal zekası olanlar, politikaya vs. yönlendirilebilir. İçsel zekası olan çocuklar tek başına oynamayı severler; felsefeye, psikolojiye yönlendirilebilirler. Doğa zekası olan çocuklar çiçeklerin, ağaçların, kuşların renklerini ve biçimlerini öğrenirler.
Çocuklarımızı gözlemlersek onların hangi alana daha yatkın olduğunu görebiliriz. Her çocuğa kendi özünü keşfetmesi için yardımcı olmak gerekir ki istediği meslekte mutlu olabilsin.
Okunma : 5322