Son zamanlarda boşanmalar oldukça arttı. Özellikle ünlülerin birbirlerine karşı yaptıkları itibar suikastları çocukları olumsuz etkiliyor ve onlara tramva yaşatıyor. Uzmanlar, çocuklarına zarar vermemek için ailelerin neler yapmaları gerektiğini anlattı...
ÇOCUĞUN KAFASINDA SORU KALMAMALI
PROF. DR. NEVZAT TARHAN/ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ-PSİKİYATRİST
Ailelerin çocuklarının geleceğini ve gelişimini düşünmeleri gerekiyor. Aileyle ilgili bir durumun, sosyal medya veya internet ortamında dolaşımı o anda çocuğun bütün arkadaşlarının öğrendiği bir bilgi oluyor. Bu da çocuğun devamlı önüne çıkacak, çocuğun ruh sağlığını olumsuz etkileyecektir. Yani bir anne-babanın çocuğunu koruma refleksiyle hareket etmesi lazım. Benmerkezci anne babalar, çocuğunu değil kendini düşünüyorlar. Yani belli bir çıkarı, hedefi elde etmeyi düşünüyorlar. Çocuğundan çok kendini düşünen kimseler, aslında dolaylı olarak kendi imajını olumsuz etkiliyorlar. Açık ve şeffaf olmak önemli fakat herkesin de mahrem ve sessiz bir alanı vardır. Bu alana saygı duymak gerekiyor.
ÖRTBAS EDİLMEMELİ
Çocuk, ailesiyle ilgili sosyal medya üzerinde olumsuz bir bilgi, fotoğraf ya da video gördüğünde, bunu anlamlandırmaya çalışır. Bu durumda anne-babasının tutumuna göre tepki verir. Anne-baba olayı örtbas mı ediyor, yoksa olayla yüzleşip 'Hepimiz insanız hata yapabiliriz' mi diyor? Aile, bu şekilde yaklaşabiliyorsa, çocuk bundan bir şeyler öğrenebilir, olumsuz etkilenmez. Çünkü hata yapmayan insan yoktur.
YANLIŞI KONUŞUN!
Anne veya baba; 'Öyle bir durum oldu' deyip bundan üzüntü duyduğunu, suçluluk, pişmanlık hissettiğini çocuğuna ifade edebilmeli. Yanlış bir olay var ise konuşacaksınız ve çocuk bundan bir şeyler öğrenerek çıkacak. Eğer olay konuşulmuyor, örtbas ediliyorsa bu, çocukta çözülmemiş travma olarak kalır. Olayı bir defa ayrıntılı konuşup bir daha konuşmamak doğru olandır. Beyinde açık dosya tutmamak gerekir.
PAYLAŞIMLARDAN UTANÇ DUYABİLİRLER
PROF. DR. EBULFEZ SÜLEYMANLI/ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ SOSYOLOJİ BÖLÜM BAŞKANI
Ünlülerin çocuklarının anne babalarının medyaya yansıyan kavgaları yüzünden karşı karşıya bulundukları en büyük risk durumları; utanç, sosyal dışlanma ya da sosyal çevre tarafından etiketlenmektir. Tüm bu zorlu süreç çocukları duygusal olarak örselediği gibi, kişilik gelişim süreci içinde bulunan çocukları sosyal çevre ile baş etmek zorunda bırakır. Çocukların kişilik gelişiminde, yakın çevrelerinin onlar hakkında söyledikleri olumlu ya da olumsuz yorumları çok önemlidir. Dolayısıyla çocuklar erken yaşta olmasa bile, ilerleyen yıllarda ebeveynlerinin medyaya yansıyan ve paylaşılan olumsuz haber içeriklerinden dolayı utanç, endişe ve rahatsızlık duyabilirler. Özellikle akranlarınca dışlanma, anlaşılamama ya da farklı algılama biçimleri nedeniyle onlarla iletişim kuramayarak akranlarından kopmaya bağlı özgüven sorunu yaşayabilirler. Çocuğun; ebeveynleri yüzünden etiketlenmesi, mutsuz olmasına, içine kapanmasına yol açabilir. Bu açıdan tüm anne-babalar gibi ünlü kişiler de büyük bir sorumluluk altında olduklarının bilincinde olmalıdırlar.
AİLEYE GÜVENLERİ SARSILIR
Çocuğun kendisine güven veren bir düzen içinde yaşamaya ihtiyacı vardır. Anne-baba, güven ve sevgi verendir. Ebeveynlerinin özel hayatlarının gözler önüne serilmesi hem çocuğun kendisini güvende hissetmemesine, hem de değerlilik hissinin azalmasına neden olur. Anne-babasına karşı duyduğu güven duygusu da sarsılır.
Sabah Gazetesi/Didem Seymen Balcı
//www.sabah.com.tr/saglik/2018/07/21/cocuk-dislanirsa-yalnizlasir
Okunma : 7274