TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Bizi iyi ya da kötü yapan nedir

Son dönemlerde bilim insanları iyi ve kötü insan arasındaki farkı, iyiliğe ve kötülüğe neyin neden olduğunu araştırıyor.


npistanbul7İyi ve kötü insanlar üzerinden yola çıkan bilim insanları bu ayrımı biyolojik olarak yapmaya çalışıyor. Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi Bilimsel Eğitim Toplantılarının gündeminde de bu hafta iyi ve kötü insanlar ve bu alanda yapılan araştırmalar vardı.

- İnsanlar arasında iyi ve kötü ayrımı neden ve neye göre yapılır?

- İnsanların doğuştan sahip oldukları ahlaki değerleri var mıdır? Eğer varsa bu değerler beynin neresinde yer alır ve oraya nasıl yerleşmişlerdir?

- Moral içgüdülerimizin arkasında yatan fiziksel kayna ne?

Üsküdar Üniversitesi ve NPİSTANBUL Hastanesi’nin birlikte gerçekleştirdiği Bilimsel Eğitim Toplantıları’nın bu hafta ki konusu iyi ve kötü insanlardı. Üniversite ve hastane bünyesinde görev alan akademisyen ve uzmanlar bu kapsamda önemli bir çalışma olan “ İyi misin Kötü müsün?” belgeselini toplu olarak seyretti ardından da tartıştı.

Belgesel;

Ted Bundy, Charles Manson, David Berkowitz isimlerindeki ün yapmış katilleri konu alıyor. Bunun üzerinden bu kişilerin doğuştan katil olup olmadıkları araştırılıyor. Ahlaki değerlerin peşinde, “İyi misin Kötü müsün?” suçlu beyinler inceleniyor. Bu kişilerin beyinleri de bizim beyinlerimiz gibi mi görünüyor; doğuştan katil diye bir şey var mı? Bunun üzerinde duruyor.

Psikopat beyinleri inceleyen film taramalar sonucunda bu kişilerin empati kuramayan ve şiddet eğilimi gösteren kişiler olduğunu saptıyor.

Belgesel seyrinin ardından konuyu tartışan akademisyen ve uzmanlar mafya geni olarak tanımlanan “MAOA” genini uzun süre tartıştı.

MAOA GENİNE SAHİP KİŞİ EMPATİYİ ÖĞRENİRSE FAYDALI OLABİLİR


Davranış ve ruh halini etkileyen beyindeki dopamin ve serotonin kimyasallarına etki eden MAOA genine sahip kişilerin iyi ortamda yetişmesi halinde topluma faydalı ve başarılı birer bireyler olabileceğine dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan empatiyi öğrenebilmeleri halinde tercihlerini doğru yapabileceklerini söyledi.

Rektör Tarhan;

Bu kişilerin normal kişilere oranla empatiyi öğrenmek için biraz daha fazla çaba harcaması gerekiyor. Ya onarıcı ya da yıkıcı psikopat olabilir bu kişiler.

Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ:

HER ANORMAL GEN GÖZLE GÖRÜLÜR ETKİ UYANDIRMAYABİLİYOR


"MAOA ve MAOB genlerinde etkili olan Dopamin, bağımlılık, şizofreni, hiperakivite hastalıklarında ve suç işlemede, neredeyse en önemli kimyasal. Öyle ki Dopamin kimyasalı davranış bakımından çok uçlu etkileri olan bir madde.

Kişinin bu anlamda genetik bir eğilimi olabilir ancak çevre ve eğitimin devreye girmesiyle kişi suçtan çıkıyor ve üretime dönebiliyor. Bu gene sahip kişi bir şirket yöneticisi de katil de olabilir. Ne olursa olsunlar empati yoksunu oluyorlar. İlişkiler kişiye rol biçiyor.

Her anormal gen gözle görülür etki uyandırmayabiliyor. Eğilim kişilik yapıları üzerinden ortaya çıkabiliyor. Gen ve davranış arasında çok aşamalı entegrasyon var.

Nörobilim geliştikçe sosyal ve davranış bilimlerinden kendine aktarımları olacaktır. 10 sene sonra sosyal ve davranış bilimlerinin birçoğunu nörobilim dolduracak. İnsan anlayışı değişecek.”

Psikopat insanların sakat doğduğunu ifade eden Üsküdar Üniversitesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsnü Erkmen;

“Beynin ilgili bölgelerinde bu kişilerin ciddi eksiklikler var. Toplumu bu gibi insanlardan korumak önemli. Uzun vadede tedavide çözüm odaklı çalışmalar daha da geliştirilecektir.” Dedi.

Psikopat seri katillerin ABD’de ciddi güvenlik önlemleri altında tuttuklarını ifade eden NPİSTANBUL Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Nüket İşiten:

“Bu kişiler kafes gibi parmaklıklı odalarda tutuluyorlar. Serotoninleri düşük oluyor bu kişilerin ve sözel zekaları daha düşük. Ve süper egoları oluşmuyor. Empati yoksunu kişiler bu tipler.”

Haber-Fotoğraf

Şaban Özdemir (NPGRUP)

Okunma : 7275

 

İlgili

09 Ağustos 2021
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri