7'incisi NPİSTANBUL Hastanesi'nin ev sahipliğinde geçtiğimiz yıl İstanbul'da gerçekleştirilen Uluslar arası Sinir Bilim Kongresi'nin 8'incisi bu yıl Almanya'da gerçekleştirildi. Sinir bilim konusundaki son değişiklikler ve psikiyatride yeni tedaviler ile beyin ölçümlerinin konuşulduğu kongreyi takip eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kongre izlenimlerini paylaştı.
Uluslararası Psikiyatri nörogörüntüleme Derneği, Beyin Elektromanyetik Topoğrafya Derneği ve Klinik Nörobilim Uluslararası Derneği'nin organizasyonuyla gerçekleştirilen EEG and Clinical Neuroscience Society (ECNS) kongresinin 8'incisi Almanya'da yapıldı. Eylül'ün ilk haftası Heidelberg'de gerçekleştirilen kongreye çok sayıda alanında uzman sinirbilimciler katıldı. Türkiye'den de sayılı isimlerin yer aldığı organizasyona geçen yılın ev sahipliğine yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da katıldı. Tarhan kongreyi yakından takip etti.
Oturumlarda daha çok sinir bilim konusundaki son gelişmeler üzerinde durulduğunu ifade eden Rektör Tarhan kongreye ilişkin öne çıkan başlıkları şu şekilde sıraladı.
BEYİN ÖLÇÜMLERİ YENİ UFUKLAR AÇIYOR
"Burada sinir bilim konusundaki son değişikler üzerinde duruldu, psikiyatride yeni tedaviler üzerinde konuşuldu. Beyin ölçümlerinin hastalıkların tedavisi ve tanısında daha kullanabilir olduğu görüşü benimsenirken, beyindeki elektro manyetik potansiyellerin ölçümünün hastalıkların teşhisi ve takibinde değer taşıdığı belirtildi. Bu uygulamayla tedavide yeni ufuklar açılıyor. Uygulamayla kişilerin tedaviden önce ve sonraki beyin potansiyellerine bakılıyor. Böylece yapılan tedavinin sonuç verip vermediğine ilişkin biyolojik gösterge elde ediliyor. Bu yöndeki çalışmalar üzerine kongrede konuşuldu."
Rektör Tarhan kongrede Mavi Beyin projesinin de gündeme geldiğini söyledi.
BEYİN BİLGİSAYARDAN 100 BİN MİSLİ DAHA GÜÇLÜ
Mavi beyin projesi de kongrenin öne çıkan önemli konuları arasındaydı. Bu proje beyin ve bilgisayarın birlikte çalışmasını konu alıyor. Bir simülasyon. Beyni taklit eden bir bilgisayar ortaya çıkarılıp beyin ve bilgisayarın farklılıkların ele alındığı proje.
Mavi beyin projesi ile insanın beynindeki 1 saniyede yaptığı bilgi işlem kadar bilgi işlem yapan bir bilgisayar üretilmiş. İnsan beyni bir bilgisayar ile aynı işlemi yaparken enerji tüketimi oluyor. Beyinde işlem sırasında enerji tüketimi bilgisayarınkinden çok daha düşük. Aynı işlem sırasında insanın ürettiği bilgisayar, ABD 1200 ev kadar enerji tüketiyor. Yani insan beyninin 100 bin misli enerjiyi tüketerek aynı işlemi yapıyor. İnsan beyninin olağanüstü bilgi işlem kapasitesinin olduğunu gösteriyor bu tabloda. Bu proje de çok konuşuldu.
Mavi Beyin Projesiyle insan beyni ve davranışıyla bilgisayar beyni ve davranışı arasında bağlantı kuruluyor. Yakın gelecekte düşünce teknolojisinin beklide önemli alanını bu oluşturacak. Düşünce, duygu teknolojisi kullanılarak hastalıkların tedavisi ve teşhisi söz konusu olacak.
Proje kapsamında bilgisayar ile beyini konuşturan ara yüz geliştirip aradaki bilgi transferi sağlanacak. Beyinin ürettiği dalgaların anlamı analiz edilecek o dalgaya uygun anlamlar çözüldükçe de tedaviler geliştirilecek."
Öte yandan kongrede EEG&Clinical Neuroscience Society(ECNS)'in yönetim kurul toplantısı da yapıldı. Kurul üyelerinden
Nevzat Tarhan(TÜRKİYE),
Kemal Arıkan(TÜRKİYE),
İvan Bodis-Wolner(ABD),
Silvana Galderisi(İTALYA),
Norman Moore(ABD),
Nash Boutros(ABD),
Armida Mucci(İTALYA),
Dean Salisbury(ABD),
Oliver Pogarell(ALMANYA),
Silvana Riggio(İTALYA),
Bernd Saletu(AVUSTURYA),
Eric Sellers(ABD) bir araya gelerek sinirbilimin geleceği ve tedavilerin bilime katkılarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kurul kongrelerin 9'uncusunun da önümüzdeki yıl ABD'de yapılmasını kararlaştırdı.
Şaban Özdemir (NPGRUP)
Okunma : 6766