TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Anne baba düzelmedikçe çocuk da düzelmiyor...

Prof. Dr. Nevzat Tarhan OLAY Tv’de anlattı…

vlcsnap-2012-05-03-12h00m19s20Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan katıldığı televizyon programında çocuk eğitimine ilişkin anne babaya yönelik önemli uyarılarda bulundu. Tarhan anne-baba düzelince çocuk da düzeliyor dedi.

Olay Tv’de yayınlanan eğitimci Zafer Mutlu’nun sunduğu “Eğitim Dünyası” programına konuk olan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan çocuk eğitimine ilişkin ebeveynlere düşen görevleri bir kez daha hatırlattı.

Çocuk eğitimi ve gelişiminde anne-babanın rollünün büyük olduğunu ifade eden Rektör Tarhan, çocuk psikiyatri polikliniğine gelen danışanların yüzde 70/80’inin anne ve babalarına yönelik çalışma yaptıklarını söyledi. Çocuk eğitiminde anne ve babanın ciddi hatalarını tespit ettiklerini vurgulayan Tarhan, bilimsel verilerle uyguladıkları anne-baba tutum ölçeğiyle ciddi başarı elde ettiklerini söyledi. Tarhan bu ölçekle aile içinde anne banın tutumunu, rolünü belirlediklerini ebeveynin özgürlükçü mü, baskıcı mı olduğunu analiz ettiklerinin altını çizdi.

vlcsnap-2012-05-03-11h54m41s161Demokrasinin aileden başladığını, bu kavramı siyasi olarak değerlendirmemek gerektiğini belirten Rektör Tarhan, aile içinde adaletin, sağlıklı iletişimin tesisi için demokrasinin önemli bir yöntem olduğunu söyledi. Tarhan dönemin ailede şura, oturup konuşabilme dönemi olduğunu hatırlatıyor.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan;

ANNE BABA DÜZELİNCE ÇOCUK DA DÜZELİYOR

“Bu çağda insanların geldiği noktada şura tarzı danışma yönetimini kesinlikle aileye sokmamız gerekiyor. Ailede bir meclis, aile içi oturum oluşturabilmeli. Aile içersinde eğer sağlıklı bir iletişim, ilişki istiyorsak bu olmalı. Kimi evde gevşek bir sistem varken kimilerinde ise sıkı kuralları olan yöntem benimsenebiliyor. Dengeyi kurabilmek çok önemli. Anne-babanın tutumları burada öne çıkıyor. Bu tutumlar düzelince çocuk da otomatik olarak düzeliyor. Öyle ki bakıyorsunuz anne-baba tutumunda hatalar var. Bu nedenle çocuk ilaç alıyor. Belli noktadan sonra ilacı kesmek zorunda kalıyorsunuz ancak bir de görülüyor ki çocukta hiçbir iyileşme yok. İlaç kesilince hastalık devam ediyor. Burada anne ve baba tutumlarının yanlışlığı ortaya çıkıyor. Sorun çözme sitilini bilmemiz gerekiyor.

TEDAVİDE 4 AYAK

Tedavide doktorun, gencin, anne-baba ve gerekiyorsa da okulun yapacağı birtakım şeyler oluyor. Buna biz psikiyatride 4 ayaklı tedavi diyoruz. Güçlü bir tedavi olmakla birlikte 4 ayağın her birinin önemi de büyük.

vlcsnap-2012-05-03-12h22m16s135ÇOK KONUŞAN ANNELER DİKKAT! ÇOCUĞUNUZ KLİP SENDROMUNA YAKALANABİLİR

Annenin çocuğa karşı davranışları ve yaklaşımı önemli. Çok konuşan anneler çocuklarına zarar verebiliyor. Önceleri çocuklarda gecikmiş konuşma gözlemlediğimizde hemen otizmden şüpheleniyorduk. Ancak şimdi gecikmiş konuşmada zaman zaman klip sendromuyla karşılaşabiliyoruz. Bu sendrom daha çok çocuğun beyninde sözcük, kelime üreten bölgesinin yeterince gelişememesiyle alakalı ortaya çıkabiliyor. Saatlerce tv seyreden çocuğun sözcük üreten beyin alanları tembelleşiyor. Sadece tv seyretmek değil ebeveynin çok konuşması da beyinde aynı etkiyi yapabiliyor. Çok konuşan annelerin çocuğunun klip sendromuna yakalanma riski yüksek. Çocuk bir şey söyleyecek pat diye anne sözünü kesiyor. Konuşmaya fırsat bulamayan çocuk kendini bastırıyor, tembelleşiyor. Beynin sözcük üretme, anlam ve sözcüğe duygu katma alanları beynin 2/3’ünü çalıştırıyor. O nedenle çocuğun sözcük üretmesine olanak tanımak gerekiyor. Bu da yanlış ebeveyn tutumlarından biri…

VİDEO İÇİN…

 PSİKOYORUM TV

Şaban Özdemir (NPGRUP)

 

 

Okunma : 8188

 

İlgili

08 Mayıs 2012
"Kişisel Haberler" içerisinde
16 Aralık 2020
"Psikiyatrist" içerisinde
10 Şubat 2013
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri