TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Aktif yaşam kadınlarda depresyon riskini azaltıyor mu?

Prof. Dr. Nevzat Tarhan HABERTÜRK Televizyonu’nda anlattı…

vlcsnap-2011-11-14-15h12m32s56

Harvard Üniversitesinden bilim adamlarının yaklaşık 50 bin kadının katılımıyla 1992 ve 2006 yılları arasında yaptığı çalışma, televizyon seyretmek yerine egzersiz yapan kadınlarda depresyon riskinin yüzde 20 oranında azaldığını ortaya çıkardı.

Yapılan araştırmayı HABERTÜRK Televizyonu’nda Didem Yılmaz’ın sunduğu Gün Ortası programında Elif Akkaya’ya değerlendiren Rektör Tarhan, yaşam amacı olanlarının depresyona yakalanma risklerinin daha düşük olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Tarhan açıklamasında;

BEYİNİN DOĞAL İLACI ENDORFİNİ

“Spor yapmak kandaki endorfini artırır. Gençler mesela spora bağımlılık geliştirir ve spor yapmadıklarında kendilerini kötü hissederler. Spor yapınca da kendilerini rahatlamış hissederler. Bu durum kandaki endorfini salıgılanmasıyla alakalı.

Beyinin doğal ilaçlarından biri endorfini. İki özelliğiyle beyin için çok önemli bir ilaç. Beyinin doğal savunmasıyla üretilen ilaç hem keyif verir kişiye hem de ağrıyı keser. Örneğin spor yaparken kaslar ve eklemler kasılır vücut zorlanır fakat ağrı hissetmez kişi çünkü beyin o an endorfini salgılar ve ağrı kesilir kişiye keyif verir.

AMACI OLANLAR DEPRESYONA DAHA AZ YAKALANIYOR

Kişinin sabah kalktığında hayatına dair bir amacı olmalı, hayatında belirsizlik olmamalı. Zihinsel aktivitenin artması kişiye fayda sağlar. Mesela uzun yol şoförleri neden sürekli acıkırlar? Çünkü beyinlerinin ön bölgesi devamlı aktiftir o kişilerin. Aktif oldukları için de kan şekerini hemen tüketirler. Vücuda gelen glikozun dörtte birini beyin tüketiyor. Glikoz ve oksijeni beyin çok kullanıyor. İşin özü spor yapılmalı, kişinin hayatında belirsizlik olmamalı.

Harvard Üniversitesi’nin araştırması ise şöyle;

“American Journal of Epidemiology dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, aktif geçirilen zaman, kanda endorfin salgılanmasını artırarak kadınlarda öz saygı ve kontrol duygularına katkıda bulunuyor.

Araştırma sırasında belirli aralıklarla bazı anketleri yanıtlamaları istenen katılımcılar, her hafta kaç saat televizyon seyrettikleri, ne kadar sıklıkla egzersiz yaptıkları ve klinik kontroller sırasında kendilerine depresyon teşhisi konulup konulmadığı ile ilgili bilgi verdiler.

Araştırmaya göre her gün 90 dakika ya da daha fazla egzersiz yapan kadınların depresyona girme riski, her gün 10 dakika ya da daha az egzersiz yapan kadınlara oranla yüzde 20 daha az.

Günde 3 saat ya da daha uzun bir süreyi televizyon önünde geçiren kadınların depresyona girme riski ise daha az televizyon izleyen kadınlara oranla yüzde 13 daha fazla.”

Video


Şaban Özdemir (NPGRUP)/A.A.

 

 

Okunma : 4512

 

İlgili

26 Nisan 2013
"Kişisel Haberler" içerisinde
16 Mart 2017
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri