Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Bingöl Üniversitesi Akademik açılış konferansına konuşmacı olarak katıldı. ‘Değişen Dünya, Gençlik ve Aile' konulu konferansta Tarhan önemli paylaşımlarda bulundu. Günümüzde insanlık tarihinde görülmemiş oranda benmerkezciliğin yaşandığını söyleyen Tarhan, pozitif psikolojinin mutsuzluk karşısında kurtuluş olarak görüldüğünü kaydetti.
Eşlerin birbirlerini değiştirmeye çalışmamaları gerektiğini hatırlatan Tarhan, rekabetçi iletişimden ziyade tamamlayıcı ilişkinin ilke edinilmesi gerektiğini vurguladı.
Bingöl Üniversitesi Psikoloji Kulübünün katkılarıyla, Bingöl Valiliği ve Belediye Başkanlığının desteğiyle Recep Tayip Erdoğan Kongre Merkezinde gerçekleştirilen konferansa Bingöl Valisi Kadir Ekinci, Bingöl Belediye Başkanı Erdal Arıkan, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak’ın yanı sıra üniversitesinin akademik ve idari personeli ile üniversite öğrencileri ve Bingöllüler katıldı.
Akademik Açılış Konferansında Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ‘Değişen Dünya, Gençlik ve Aile' başlığında önemli paylaşımlarda bulundu.
“İnsanlık tarihinde görülmediği kadar çok benmerkezcilik yaşanıyor”
Günümüzde batının yaşadığı medeniyet krizine vurgu yapan Prof. Dr. Nevzat Tarhan Kaliforniya sendromu ile batılıların hedonizm, egosantrizm, yalnızlık ve sonucunda da mutsuzluk yaşadığını söyledi. Duygusal çıkarlardan ziyade menfaatin ön plana çıktığı ilişkilerin gözlendiğine dikkat çeken Tarhan, insanlık tarihinde çoğalmadığı kadar günümüzde benmerkezciliğin arttığını kaydetti.
“Pozitif psikoloji mutsuzluk karşısında kurtuluş olarak görülüyor”
Dünyada artan mutsuzluk karşısında bilim dünyasının bir arayış içerisinde olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan bilim insanlarının son zamanlarda pozitif psikolojiyi çok konuştuğunu ifade etti. Tarhan şu ifadeleri kullandı.
“Pozitif psikoloji bir kurtuluş olarak görülüyor. Mutsuzluk karşısında bu bilim geliştiriliyor. Pozitif psikoloji polyanacılık değil. Normal psikoloji eksiyi sıfıra getiriyor. Pozitif psikoloji ise artıya çıkarıyor. Olaylara pozitif bakma, anlam katabilme ve yorumlama beceresi kazandırıyor.
“İyi bir liderlik için ilk önce kendinizin lideri olmayı başarmalısınız”
Psikiyatrik hastalıkların bir beyin hastalığı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Gez, toz, takma kafana, geçer” anlayışının doğru olmadığını söyledi. Tedavi edilmeyen psikiyatrik rahatsızlıkların evlilik ilişkilerini bozduğunu, aile yapısını olumsuz etkilediğini belirten Tarhan aile bütünlüğünün sağlanmasına ilişkin şu uyarılarda bulundu.
“İyi bir eş, baba, anne olmak iyi iş insanı olmak kadar önemli. Aile canlıdır. Birey önce kendi kendinin lideri olmayı başarabilmeli. Kendinin lideri olamayan ne iş yerinin, ne ailesinin, ne de beldesi, ülkesinin lideri olabilir.”
Eşler birbirlerini değiştirmeye çalışmamalı!
Kimi ailelerin ego savaşlarına yenik düştüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan, tarafların birbirlerini değiştirmeye çalışmalarının doğru olmadığını söyledi. Çiftlerin benim ailem, senin ailen, benim param, senin paran…vs. tartışmalardan uzak durması gerektiğini ifade eden Tarhan, tarafların karşılıklı adımlar atarak altın orta noktada buluşmayı başarabilmelerini önerdi. Tarafların yargılayıcı iletişimden uzak durarak, rekabetçi iletişimden ziyade tamamlayıcı ilişkiyi ilke edinmesinin önemine vurgu yapan Tarhan, duygusal beceri, empatinin çok önemli olduğunu da kaydetti. Tarhan, evlilik olgunluğunun önemine dikkat çekerek, annelik, babalık pratiklerinin öğretilmesi gerektiğini de hatırlattı.
Tarhan ailelere sera çiçeği gibi çocuk yetiştirmeyin uyarısında da bulundu.
Acı, değiştiriyor, geliştiriyor…
“Ormanlarda bulunan asırlık ağaçlara bakın. Göreceksiniz ki asırlık bu ağaçlar fırtınalara, sel, yağmur, rüzgârlara direnmiş ağaçlardır. Böylece uzunca yıllar ayakta kalabilmişlerdir. Günümüzün kimi aileleri çocuklarını sera çiçeği gibi yetiştirdiğine şahit oluyoruz. Bu tutum çocuklarımıza çok zarar verir. Çocuklarımızı konformist yetiştirmekten uzak duralım. Acı çekmek değişim, gelişimin bir parçası. Bu acılar çocukları geliştirecektir. Onlara yeteneklerini geliştirmek için fırsat tanıyalım. Çok müdahale etmeyelim.”
Aileyi yıkan ve ayakta tutan değerler…
Günümüzde aileyi zayıflatan 3 hastalığın sekülarizm, sosyal anomi ve bireycilik olduğunu ifade eden Tarhan, aileyi bir arada tutan değerlerin ise meşveret, eşitlik, özerklik, hakkaniyet, sevgi, adalet, saygı, güven, paylaşımcılık, maddi ve manevi kazanımlar olarak sıraladı.
Yaklaşık bin kişinin dinlediği konferansın sonunda Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan okurlarına kitaplarını imzaladı.
Kitapseverler Tarhan ile bol bol da fotoğraf çektirdi.
Okunma : 3943
ÜHA