TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Acıyla Dönüşebilirsiniz...

P1150150_opt

Yaşanan acı aslında fırsata dönüştürülebiliyor. İyi yönde ve akıllıca kullanıldığında kişiyi değişime götürebiliyor. Prof. Dr. Nevzat Tarhan kişinin üzüntü duygusunu amaca uygun düşüncelerle yönlendirebilirse olumlu dönüşüm sağlayabileceğine dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan Timaş Yayınlarından çıkan “Duyguların Dili” kitabında acı ve sağlayacağı fayda konusunda önemli tespitlerde bulunuyor.

İnsanın düşüncelerine duygu katmayı başarmasının stratejik düşünme yeteneği ile ortaya çıktığına dikkat çeken Rektör Tarhan, bu noktada kişinin plan yapıp, kendine zor sorular sorup bazı konularda gerekirse de acı çekmeyi göze alabilmesi gerektiğini vurguluyor.

Yaşanan acının kişiyi değişime iteceğinin altını çizen Tarhan insanların üzüntü duygusunu dönüşümde kullanmayı başarabileceğini söylüyor.

Kitabında Tarhan;

“Bunu gerçekleştirirken de alışılmış fikirlerin dışında fakat amaca uygun düşüncelere yönelmesi gerekir.

Tehlikeden çekinen, stratejik düşünceden yoksun kimse ezberlediği yoldan gider. Oysa amacına uygun orijinal düşünceler üretenler, güçlükten kaçmayan insanlardır. Cevabı zor sorular sorar, orijinal fikirlerden hoşlanır ve doğru program yaparak amaçları doğrultusunda ilerlerler.

Daha sonra, sıra düşüncelerini süzgeçten geçirme safhasına gelir. Buna ‘hipotalamik’ düşünce de diyebiliriz. ‘Talamus’ adı verilen yumurta büyüklüğündeki bölge, beynin süzgecidir.

Beynimiz, beş duyumuz vasıtasıyla etraftan ses, görüntü, ışık gibi on binlerce uyaran alır ve bu verileri talamus yardımıyla süzer. Bu nedenle köpeğin duyduğu frekansı biz duyamayız. Onun enerji bandını biz alamayız. Eğer insan bütün veri ve bilgileri algılarsa, beyni çalışamaz hale gelir. Beynin ortası beş duyudan gelen uyaranları süzdükten sonra, bunları beynin bilgi işlem yapan alanına gönderir. Bunu duyusal olarak çocukluktan itibaren öğreniriz. Böylece acı, korku, soğuk, sıcak ve dokunmayla ilgili pek çok veriden zararlı olanlar süzgeçten geçirilmiş olur. Bu, beynin fizyolojik filtresidir.

Beyinde ayrıca talamus bölgesinin altında ‘hipotalamus’ adı verilen bir bölge daha vardır, bu da insanın psikolojik filtresidir. Kişiye acı veya sevinç veren, onu üzen ya da üzmeyen, menfaatine olan ya da olmayan konuları süzer. Beyninin hipotalamus süzgecini kullanan kişi, kendisine zarar verme ihtimali olan durumları tolere ederek, tehlikelerden en kolay şekilde kurtulur.”

Şaban Özdemir (NPGRUP)

 

 

Okunma : 4434

 

İlgili

19 Eylül 2011
"Kişisel Haberler" içerisinde
09 Temmuz 2021
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri