TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

3. Yüksek İnsani Değerler Ödülleri sahiplerini buldu

3. Yüksek İnsani Değerler Ödülleri sahiplerini buldu

Üsküdar Üniversitesinin toplumu, doğayı, evreni düşünen, yaşamı ile örnek olan ve ilham veren kişilere ve kurumlara verdiği Yüksek İnsani Değerler Ödülleri, üçüncü kez sahiplerine verildi. Bu yılki ödüller; Prof. Dr. Özcan Köknel, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, Prof. Dr. Colin Turner, Ampute Milli Takımı, Nuri Pakdil ve ilk kez bir sanatçıya, Hülya Koçyiğit’e verildi. Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, dünyada ciddi bir değerler aşınması yaşandığını, bu nedenle şiddet ve mutsuzluğun arttığını ifade ederek “İnsani değerler toplumun yeniden inşaasında çok önemli. Bu değerleri hayata geçirmemiz gerekiyor” dedi. Prof. Dr. Tarhan, değerlerin toplumu bir arada tutan çimento olduğunun da altını çizdi.
 
Üsküdar Üniversitesi tarafından toplumsal değerlerin gelişmesi amacıyla topluma örnek olacak ve insanlığı iyiliğe teşvik edecek davranış, olay ve kişilerin ödüllendirilmesi hedefiyle verilen Yüksek İnsani Değerler Ödüllerinin üçüncüsü bu yıl da sahiplerini buldu.
Üsküdar Üniversitesi Senatosu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, bu yıl Prof. Dr. Özcan Köknel, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma, Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil, Prof. Dr. Colin Turner, Ampute Milli Takımı, Nuri Pakdil ve Hülya Koçyiğit’e 3. Yüksek İnsani Değerler Ödülü verilmesine karar verildi.

3. Yüksek İnsani Değerler Ödülleri sahiplerini buldu 2


Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Dünyada ciddi bir değerler aşaması yaşanıyor”

Üsküdar Üniversitesi Altunizade Yerleşkesi Nermin Tarhan Konferans Salonunda gerçekleştirilen ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, artık geleneksel hale gelen bu ödüller ile toplumsal değerleri ön plana çıkarmayı, bu değerlerin geliştirilmesine katkıda bulunan örnek davranışları ve bu davranışları gösteren kişilerin ödüllendirilmesini amaçladıklarını söyledi. Prof. Dr. Tarhan, “İnsani değerleri biz şunun için önemsedik. Dünyanın genel gidişine baktığımzda ciddi bir değerler aşınması yaşanıyor ve bunun sonucunda insanlığın refah seviyesi yükseldiği halde mutluluk seviyesi yükselmiyor, toplumsal barış gelişmiyor. Boşanmalar artıyor, şiddet olayları artıyor. Kapital sistem en çok gücü ve parayı yüceltiyor. Bunun değer olduğu bir toplumda zayıflar ezilir, gelir dağılımı adaletsiz olur. Acımasızlık artar, böyle bir ortamda değerler güçlünün istediği gibi tanımlanmış olur. Güçsüz, zayıf, dezavantajlı insanlar mağdur duruma düşer, böyle durumlarda insani değerleri yaşatmak ve bunları ön plana çıkarmak gerekiyor. Bunu bedel ödemeden yapmamız önemli. 2. Dünya Savaşı’nda 50 milyona yakın insan öldü. Bunun en büyük sebebi ırkçılığın değer olarak kabul edilmesiydi” diye konuştu.

İnsani değerlerin toplumun yeniden inşaasında çok önemli olduğunu ifade eden Tarhan, “Bu değerleri hayata geçirmemiz gerekiyor. İnsani değerlere yapılan yatırım da hemen meyvesini vermez. Güzel bir Çin atasözü var; ‘Bir yıllık varlık istiyorsanız buğday ekin, 10 yıllık varlık istiyorsanız ağaç dikin, 100 yıllık varlık istiyorsanız insan yetiştirin’ diyor. Değerler de böyle 30, 60, 90 yıllık sosyolojik fazlarda ortaya çıkıyor. Biz üniversite olarak değerleri toplumda yaşatmak için bu değerleri kavram olarak önemle vurgulamak gerekiyor” dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Değerler toplumu bir arada tutan çimentodur

Batı’nın değerlerin yıpranmasının farkına vardığını ve bunların yaşatılması için çalışmalar yapıldığını belirten Prof. Dr. Tarhan, şu anda bizim toplum olarak bu değerleri canlandırmamız gerektiğini söyledi. Tarhan, “İnsanlarda dış nedene bağlı mutluluk anlayışı var oysa mutluluk iç nedene bağlı olmalı. Yaşam felsefesi olarak sıradan şeylerle mutlu olmamız gerekiyor. Kişi bunu başaramadığı zaman yıkılıyor. Kişi her şartta mutlu olabilmeli. İşte bunu kazandıran insanların değerleridir. Toplumu bina olarak düşünürsek bireyler binanın malzemeleridir. Taşı tuğlasıdır. Değerler de bunun arasındaki çimentodur. Çimentonun olmadığı bir bina ayakta duramaz. Bunun için değerleri, insanları bir arada tutan evrensel değerleri mutlaka yaşatmamız gerekiyor. Değerlerimizi yaşatabilirsek dünya daha yaşanabilir olur. Dünyanın geleceği daha iyi olur” diye konuştu.

3. Yüksek İnsani Değerler Ödülleri sahiplerini buldu 3Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma: “Gelin yine okumaya dönelim”

3. Yüksek İnsan Değerler Ödülü’nün ilki, eserleri ve çalışmaları ile yetiştirdiği öğrencilerde adalet ve hakkaniyet duygularının yerleşmesindeki üstün gayreti, rol model olması, ayrıca İslam tarih ve kültürüne katkıları dolayısıyla Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’ya verildi. Sırma’nın ödülünü Prof. Dr. Nevzat Tarhan takdim etti. Ödül için Üsküdar Üniversitesi’ne teşekkür eden Sırma, İslam dünyasının aydınlanma yaşaması için mutlaka okuması gerektiğini belirterek “Haçlılar Ortadoğu’ya gelinceye kadar Avrupa’da ilim yoktu. Haçlılar bu coğrafyada ilmi öğrendiler, onları biz çıkarınca bir olay oldu. Bizden aldıkları ilmi, medreseyi götürdüler, biz de buna paralel olarak bıraktık, terk ettik. Müslümanların derdi yok. Avrupalılar geldi o derdi öğrendi” dedi. Avrupa’daki yazarların bizim tarihimizi yazmasına karşın bizim o tarihi yazmadığımızı belirten Prof. Dr. Sırma, “Çünkü biz o aşkı bitirdik. Hepimizin cebinde akılsız telefon var, bu akılsız telefonlar okumayı önledi, okumuyor. Gelin yine okumaya dönelim başka çaremiz yok” diyerek  sözlerini tamamladı.

3. Yüksek İnsani Değerler Ödülleri sahiplerini buldu 4

Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil: “İnsani değerlerle bilim tamamen örtüşüyor” 

3. Yüksek İnsan Değerler Ödülünün ikincisi sağlık bilimleri alanındaki bilimsel araştırmaları ve keşifleri ile bilim dünyası için rol model olması, öğrenciler açısından proje kültürü ve girişimciliğin yaygınlaşması için özgün etkileri sebebiyle Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil’e sunuldu. Amerika’daki programı nedeniyle törene katılamayan Hotamışlıgil’in ödülü, Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş’a takdim  edildi. Prof. Dr. Hotamışlıgil, gönderdiği video mesajında Üsküdar Üniversitesine, Prof. Dr. Tarhan ve Senato üyelerine teşekkür ederek “Bilimin icraatı için insani değerlerin ne kadar vazgeçilmez olduğu ne kadar özümsenmesi içseleşmesi gerek aslında insani değerlerle bilim tamamen örtüşüyor. Bilimin bana da 30 yıl içerisinde verdiğim çabaların öğrettiğini hissetmek mutluluk veriyor. Bilimin kendisi gibi insan olmak yolu da çok uzun ve meşakkatli. Umarım ben de bu meşakkatli yolda önemli bir mesafe kat ederim. Beni bu ödülle tarifsiz bir şekilde onurlandırdınız. Bu kararı verirken bana göstermiş olduğunuz cömertlikte nehir gibi olmuşsunuz, bana verdiğiniz şefkatinizde güneş gibi olmuşsunuz, benim kusurlarımı görmede gece gibi olmuşsunuz. Sağolun var olun. Benim de bu ödülü toprak gibi kabul etmem lazım” dedi.

3. Yüksek İnsani Değerler Ödülleri sahiplerini buldu 5

Ampute Milli Futbol Takımı’na ödül
 
Törende bir diğer ödül, Ampute Milli Futbol Takımı’na sunuldu. Engelli olmanın, üretkenliğe engel olmadığını göstermesi, cesaret, gayret, ümit ve işbirliği ruhu ile dünya çapında özgün ve yaygın etki ortaya çıkararak rol model olmaları, ülkemizde hızla tanınan ve gelişerek büyüyen ampute futbol branşında ülkemizi en üst düzeyde temsil ederek, engellerin bedende kalmadığını göstermeleri dolayısıyla Ampute Futbol Milli Takımı’na 3. Yüksek İnsan Değerler Ödülü verildi. Kamp programı nedeniyle törene katılamayan Ampute Futbol Milli Takımı’nın ödülü, Federasyon Yönetim Kurulu Üyesi Av. Oğuz Cerik’e takdim edildi. Oğuz Cerik’e ödülü Rektör Danışmanı Halide İncekara tarafından sunuldu.

3. Yüksek İnsani Değerler Ödülleri sahiplerini buldu 6

Prof. Dr. Özcan Köknel: “Bu ödül benim için mutluluk, gurur ve onur kaynağı”

Törende Psikiyatrist Prof. Dr. Özcan Köknel de 3. Yüksek İnsan Değerler Ödülü’ne layık görüldü. Prof. Dr. Özcan Köknel, meslek alanındaki eserleri, çalışmaları, toplum ve birey ruh sağlığında koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri, öğrenci ve yakınlarında rol model olucu özgün etkisi ve katkıları dolayısıyla ödül takdim edildi. Sağlık nedeniyle törene katılamayan Prof. Dr. Özcan Köknel, video mesajı ile kendisini ödüle layık gören Üsküdar Üniversitesi ve Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a teşekkür etti. Mart ayında 90 yaşına gireceğini belirten Köknel, Mart ayında böyle bir ödülü almanın kendisi için çok büyük bir değeri olduğunu söyledi. Köknel, “Böyle bir ödülü Üsküdar Üniversitesi tarafından almış olmam benim için ayrıca bir mutluluk, gurur ve onur kaynağı oluyor çünkü 40 yıldır tanıdığım rektörün üniversiteye yaptığı katkılar ve bu şekilde toplumdaki bazı insanları bu açıdan değerlendirip başkalarına rol modeli olarak gösterme çabası, gerçekten bugüne kadar benim bildiğim kadarıyla fazlasıyla düşünülmemiş, fazlasıyla uygulanmamış olan bir girişim. Bu girişim dolayısıyla hem kendim için hem de hakikaten bu girişimin getireceği toplumsal yararlar için içtenlikle teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

3. Yüksek İnsani Değerler Ödülleri sahiplerini buldu 7

Nuri Pakdil de ödül aldı

3. Yüksek İnsan Değerler Ödülü’nün verildiği bir başka isim yazar Nuri Pakdil oldu. Pakdil, milli değerlerimizin yeniden inşasında ve iyi insan olma yolunda edebiyat çalışmaları yoluyla fütüvvet ahlakının yaygınlaşmasındaki özgün değeri ve yaygın etkisi olan çalışmaları ile insani değerleri genç kuşaklara aktarmadaki hizmeti dolayısıyla, Türk edebiyatının yanı sıra eğitim ve kültürel hayatına katkılarından ötürü ödüle layık görüldü. Sağlık durumu nedeniyle törene katılamayan Pakdil’in ödülünü Necip Evlice aldı. Ödülü Prof. Dr. Mehmet Zelka takdim etti.

3. Yüksek İnsani Değerler Ödülleri sahiplerini buldu 8

Prof. Dr. Colin Turner’a da ödül 

Bir diğer Yüksek İnsani Değerler Ödülü ise kitapları, bilimsel ve popüler çalışmaları ile genelde Batı’da, özelde ise İngiltere’de İslam’ın ve müslümanların doğru olarak anlaşılması için yaptığı katkılar; ayrıca müslüman ülkelerde katıldığı etkinlikler ve yaptığı çalışmalar ile kültürlerarası yakınlaşamaya vesile olması sebebiyle Prof. Dr. Colin Turner’e takdim edildi. Prof. Dr. Colin Turner’ın ödülünü Prof. Dr. İbrahim Özdemir aldı. Ödülü Prof. Dr. Mehmet Zelka takdim etti.

3. Yüksek İnsani Değerler Ödülleri sahiplerini buldu 9

3. Yüksek İnsani Değerler Ödülleri sahiplerini buldu 10

Hülya Koçyiğit: “Üsküdar Üniversitesi’ne insanlığı bize hatırlattığı için teşekkür ederim”

3. Yüksek İnsan Değerler Ödülü, bu yıl ilk kez bir sanatçıya verildi. Toplumu bir arada tutan aile değerlerinin yaşatılmasında örnek yaşamı, toplumun katmanlarını bir arada tutan saygı kültürünün yerleşmesine katkıları, sosyal sorumluluk alanındaki faaliyetleri ve türk sinema sanatında özgün etkisi dolayısıyla Hülya Koçyiğit’e sunuldu. Koçyiğit’in ödülünü Prof. Dr. Nevzat Tarhan takdim etti. Hülya Koçyiğit de konuşmasında “Üsküdar Üniversitesi’nin düşünerek hayata geçirdiği, gerçekten günümüzde bir kez daha hatırlamamız gereken insanlığı bize hatırlattığı için ve beni bu ödüle layık gördükleri için huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Böyle bir ödüle layık görülmek büyük bir onur. Bunun için çok müteşekkirim. Ben küçücük bir kızken annem ‘Kardeşlerine örnek olacaksın, onun için herşeyden önce iyi insan olmayı öğrenmelisin’ demişti. İyi insan olmayı öğrenmek, evet iyi insan olmak öğrenilebilen bir şey. Öncelikle ailede başlıyor. Bu ödülün anlamını dile getiren, fedakarlık, sadakat, adalet, dürüstlük, samimiyet ve niceleri tüm bu duygular öğrenilebilen duygular ama nedense günümüzde bu duygulardan yavaş yavaş uzaklaştığımızı fark ediyorum. Sadece ülkemizde değil, tüm dünyada. Gerçekten adalet, merhamet, paylaşım ve niceleri yok olmakta ve erimekte. Bunları bize yeniden hatırlatan Üsküdar Üniversitesinin bu Yüksek İnsani Değerler Ödülüm için tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Bize yeniden insan ne demek bunu anlattığınız, bunu hatırlattığınız için. Daha sonraki yıllarda çok küçük yaşlarda ‘Susuz Yaz’ filmiyle birden Türkiye’nin şöhretli bir insan olduğum zaman da annem bana ‘Hülya bak şimdi bu toplumda gençlerin ve kadınların rol modelisin. Onlar sana bakacaklari seni izleyecekler ve seninle kendilerine bir yol çizecekler o nedenle kendine herşeyden önce iyi insan olmak için var gücünle çalışmalısın’ demişti. Bugün 50 küsür sene sonra böylesine anlamlı böyle bir ödüle layık görülmek beni çok çok duygulandırdı. Çok müteşekkirim, çok teşekkür ederim. Ömrümce bu değerlere layık olmaya çalıştım. Daha doğrusu bu asil millete layık olmaya çalıştım. Bugün bu ödülle bunu hak etmiş olmanın verdiği onuru gururu yaşıyorum. Sağ olun var olun” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Televizyonundan da canlı olarak yayınlanan programda Hülya Koçyiğit, dün şehit olan 8 askeri de anarak “Dün çok acı bir olay yaşadık. Çok değerli vatan evlatlarımızı kaybettik. Onlar ülkelerini korumak adına, sınırları korumak adına, yıllardır süren bu can acıtıcı terörü durdurmak adına, seve seve canlarını feda eden Mehmetçiklerimize huzurlarınızda minnet duygularımı sunmak istiyorum” diye konuştu.

3. Yüksek İnsani Değerler Ödülleri sahiplerini buldu 11

Ödüller eğitim bursu ve İyilik Ormanında fidana dönüşüyor
 
Üsküdar Üniversitesi Yüksek İnsani Değer Ödülü’nü alanlar adına Şile’deki Üsküdar Üniversitesi İyilik Ormanı’na birer fidan dikilirken; ödül alanlar adına 2018-2019 Akademik Yılı’nda bir öğrencinin bursu yine ödül alan kişiler adına verilecek.

Fotoğraflar: Mehmet Yaman

Okunma : 4976

ÜHA

 

İlgili

03 Şubat 2021
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri