Üsküdar Üniversitesi Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü tarafından bu yıl ikinci kez düzenlenen 2. Uluslararası Yoğunlaştırılmış Tasavvuf Araştırmaları Yaz Okulu kapanış paneli yapıldı. Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın da konuşmacı olarak katıldığı panelde yaz okulunda eğitim veren tüm akademisyenler yer aldı.
Bu yıl Covid-19 pandemisi sebebiyle uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilen yaz okulu, Zoom Webinarı olarak çevrimiçi derslerle gerçekleştirildi. Kapanış panelinin moderatörlüğünü Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Cangüzel Güner Zülfikar üstlendi.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Yoklukta olgunlaşmak kolay, varlıkta olgunlaşmak zordur”
Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Tasavvuf Araştırmaları Yaz Okulu programının sadece akıllara değil kalplere de hitap ettiğine değinerek; “Bu sene uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilen yaz okulu programı oldukça başarılı ve verimliydi. Dünyanın her yerinden katılımın olması da ayrıca gurur duyulması gereken bir mesele. Duygusal zekâları coşturan eğitimlerin olması sadece akıllara değil, kalplere de hitap edildiğinin göstergesidir. İnsanların benmerkezci, çıkarcı olduğu çağda küresel değerlerin doğru yönde gelişmesi için yapılan her hizmet, insanlığa hizmettir. Öğrencilerimizin de burada öğrendiklerini başkalarına aktarmaları çok önemli. Atalarımız mektep, medrese ve tekke olmak üzere eğitimi üç yola ayırmışlardır. Şu anda bu yollardan sadece mektep kaldı. Özellikle Z kuşağında bunun sonuçlarını görüyoruz. Z kuşağı varlık içinde olgunlaştırılması gereken bir kuşak. Yokluk içinde olgunlaşmak kolay, varlık içinde olgunlaşmak zordur. Konformist şekilde yetişen insanlık geliyor ve yeni nesil konformist şekilde yetişiyor. İki dünya mutluluğunu öğreten eğitime ihtiyaç var. Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü bunu öğretiyor. Bu bağlamda emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.” İfadelerini kullandı.
Cemalnur Sargut: “Covid-19 pandemisi bize aczimizi öğretti”
Üsküdar Üniversitesi Rektör Danışmanı Cemalnur Sargut, Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü’nün aklı ve kalbi hal olarak ele aldığına dikkat çekerek; “Kur’an-ı Kerim’de akla olduğu kadar kalbe de atıf yapılmıştır. Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü, aklı ve kalbi hal olarak ele alıyor. Kalbi idrake hürmet eden hocalar ve ilimleriyle yol almaya çalışıyoruz. Her sene daha da gelişen ve güzelleşen ders ortamımızı hayranlıkla izliyorum. Allah, bizi bu başarıya vesile kılıyor. Bu enstitü hepimizi etkiliyor ve farklı hallere sokuyor. Ders veren hocalarımız da öğrenmeye devam ediyor. Tasavvuf ’un küreselleşmesini hep birlikte göreceğiz. Covid-19 pandemisi bize aczimizi öğretti. Aczimizin farkına varıp, çalışmalarımıza devam edeceğiz. Allah yardımcımız olsun.” Şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Emine Yeniterzi: “İnsan bilmediğinin düşmanı, bildiğinin dostudur”
Panelin devamında konuşmasını gerçekleştiren Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Emine Yeniterzi, irfan kavramı üzerinde durarak; “İnsan bilmediğinin düşmanı, bildiğinin dostudur. Bizim sufi mektebimizde irfan kavramı var. Yaz okulumuz, Cenab-ı Allah’ın lütfuyla irfan mektebi haline geldi. Bütün hocalarımız ve öğrencilerimiz bu amaç doğrultusunda çaba gösterdiler. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” Dedi.
Prof. Dr. Reşat Öngören: “Gönül boyutuyla bakıldığında herkese yararlı olduğunu görüyoruz.”
Tasavvuf Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reşat Öngören, Tasavvuf Araştırmaları Yaz Okulu Programı hakkında şu ifadeleri kullandı: “Bu programın herkeste ayrı bir etkisi olmuş. Bütün öğrencilerimize aynı etkide tesir edemeyeceğimizden endişeliydim. Ama gördüm ki konuya gönül boyutuyla bakıldığında azami derecede de olsa bu manevi atmosferden istifade edildiğini görüyoruz. Herkese yararlı olduğunu görüyoruz. Herkes kabına göre bu işten yararlanıyor. Dönüşler bunu gösteriyor. Biz çalışmalarımıza devam edeceğiz.” Dedi.
Panelin devamında ise Doç. Dr. Mohammed Rustom, Dr. Öğr. Üyesi Omneya Ayad ve Öğr. Gör. Arzu Eylül Yalçınkaya canlı olarak, Prof. Dr. William Chittick, Prof. Dr. Omid Safi, Prof. Dr. Ebrahim Moosa ve Dr. Öğr. Üyesi H. Dilek Güldütuna yaz okulu hakkında geri bildirimlerini sundu.
Okunma : 2524
ÜHA