Üsküdar Üniversitesi ve Tuzla Belediyesi işbirliği ile düzenlenen Bilinçli Anne-Güvenli Çocuk Eğitim programında sona gelindi. 3 ay süren program kapsamında 1500 anne eğitim aldı. Eğitimi başarıyla tamamlayan annelere düzenlenen törenle sertifikaları verildi.
Üsküdar Üniversitesi ve Tuzla Belediyesi işbirliği ile düzenlenen Bilinçli Anne-Güvenli Çocuk Eğitim Programı” sertifika töreni Tuzla Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Programa 3 ay boyunca eğitim gören anne ve çocukları katıldı.
Törenin açılış konuşmasını Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur yaptı. Ülkemizde bir gün dahi geçmesin ki bir çocuk cinayeti, ihmal istismarı, çocuk kaybolması olayı yaşanmasın diyen Sur, projeye, canı gönlüden girdiklerini, multidisipliner bakış açısıyla çocuk gelişimi, sosyal hizmet uzmanları, hemşireler, doktorlar, sosyologlar ve psikologlarla projeyi yürüttüklerini söyledi.
“Benzer çalışmaları Türkiye’ye yaymayı hedefliyoruz”
Bu projenin esas önemi bir tane proje yapıp onunla övünmek olmadığını, benzer çalışmaları daha yaygın bir şekilde sorumluluğu olan herkesin masasına iletip İstanbul çapına belki Türkiye çapına yaymayı hedeflediklerini kaydetti.
Projenin önemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı da anne ve çocuğu ayrılmaz bir parça olarak gördüklerini, toplumun yarısını kadınların diğer yarısını da onların yetiştirdiği çocukların oluşturduğunu söyledi. Yazıcı o nedenle bu projeyi çok önemsediklerini, benzer çalışmaları da destekleyeceklerini ifade etti.
“Dijital yalnızlık marjinallikten çıktı, küresel tehdit haline geldi”
Son olarak kürsüye Üsküdar Üniversitesi Rektörü - Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan geldi. Dünyada ailede kriz var diyerek sözlerine başlayan Tarhan, yapılan araştırmalarda 16-24 yaş arası gençlerde marka ürünleri satın alma davranışının azaldığını, bu gençlerin öz bakımlarını ihmal edip dişlerini dahi fırçalamadıklarını, sıcak yemek yemediklerini söyledi. Araştırmaların bu gençlerin yalnız olduğunu gösterdiğini belirten Tarhan, “Dijital yalnızlıklar, dijital bağımlılıklar var. Dijital ortamla fazla meşgul oldukları için kalabalıklar içinde yalnızlar. Böyle bir gençlik geliyor.” ifadelerini kullandı. Tarhan bu durumun marjinal sınırı çoktan geçip küresel bir tehdit oluşturduğunu söyledi.
“İnsanlık için büyük bir tehlike oluşturuyor”
Tarhan, “Bu gençlerin bir özellikleri de ideolojik aidiyetleri görmezden gelip küresel ısınmayı, hava kirliliklerini daha çok önemsemeleri. Ve bu gençler artık aileye de farklı bakıyorlar, ‘Ben neden evleneyim ki, bir kimseye neden ömür boyu sadık kalıp o sorumluluğa gireyim’ diyorlar. Aile sadakatine önem vermeyen ve toplumun değerlerini yok sayan nesiller yetişiyor. Bunun sebebi aile bağlarının zayıflaması, çözümü ise aile değerlerinin güçlendirilmesine bağlıdır. Bu sadece Türkiye için değil bütün insanlık için büyük bir tehlike oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.
Son olarak ailelerin, özellikle annelerin çocuklarıyla birlikte vakit geçirmelerinin önemine değinen Prof. Dr. Tarhan, birlikte zaman geçirince hatıralar ve paylaşımların oluştuğunu, insan hayatına çocukluk çağı senaryoları yazıldığını söyledi. Aileye daha önce sevgi yuvası dendiğini, şimdi ise güven yuvası dediklerini vurgulayan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ailenin sığınak olması gerektiğini, çocuğun eve bir mahkemeye gider gibi değil de kendini güvende hissettiği bir yer olarak gitmesi gerektiğini söyledi. Tarhan ardından, “Biz Bilinçli Anne Güvenli Çocuk çalışmalarında bunların eğitimlerini, genel bilgileri verilmeye çalışılıyoruz fakat bu eğitim bitmez. Üç ay çok az bir zaman bunun için. Muhakkak hepinizin bunu okuması ve bu konuda sürekli kendinizi geliştirmenizin faydalı olduğunu düşünüyorum.” dedi.
Programda Anne Çocuk Eğitim Merkezi minikleri de gösteride bulundu. Miniklerin dans performansı ayakta alkışlandı.
Program, katılımcılara sertifikalarının verilmesinin ardından sona erdi.
Her ay 3 kur süren eğitimler verildi
Eğitim programı kapsamında eğitim merkezlerinde; her ay 1 kez ve 2’şer saat olmak üzere, toplamda 3 kur süren eğitimler verildi.
3-6 yaş arası çocuklar için eğitim oyunlarıyla desteklemiş olan projede, çocukların gelişimlerini göz önünde bulundurup onları geleceğe hazırlama hedeflendi.
Anneler için de verilen eğitimlerde, annelerin en sık karşılaştığı sorunlara çözüm bulmak ve bu konuda onları doğru davranışlara yönlendirmek amaçlandı.
Anneler için; dürtü kontrolü ve çocuk ruh sağlığı, çocuk cinsel sağlık eğitimi, çocuklarda özgüven kazandırma yöntemleri çocuklar için de eğitim oyunları konularında eğitimler verildi.
Okunma : 3623
ÜHA