TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Türkiye’nin ilk yerli enzimi PROMER’de üretilecek

Türkiye’nin ilk yerli enzimi PROMER’de üretilecek

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “AR-GE yapılabilen nitelikli ortam oluşturmak için çalışıyoruz” 

Üsküdar Üniversitesi tarafından İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile kurulan ve YÖK tarafından onaylanan İstanbul Protein Araştırma Geliştirme ve İnovasyon Merkezi (PROMER)’de Türkiye’nin ilk yerli enzimi üretilecek. PROMER Projesi’nin tanıtımı ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Bir üniversitenin önceliği AR-GE yapılabilen nitelikli ortam oluşturmak, nitelikli eleman yetiştirebilmek ve bununla ilgili gerekli girişimlerde bulunabilmek. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz”  dedi. 
 
Türkiye’nin ilk yerli enzimi PROMER’de üretilecek 2

Türkiye’nin ilk ulusal mikroorganizma kültür koleksiyonunun oluşmasına ve yüzde 100 yerli enzim üretim alt yapısının kurulmasına öncülük eden PROMER Projesi tanıtıldı. Proje kapsamında endüstride kullanılan ve yurt dışından ithal edilen enzimlerin merkezde üretilmesi amaçlanıyor. İstanbul Kalkınma Ajansı desteği ile kurulan ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanan İstanbul Protein Araştırma Geliştirme ve İnovasyon Merkezi’nin (PROMER) İstanbul bölgesinde ve ülkemizde öncü olması bekleniyor.

Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İSTKA Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz, THY İnovasyon Başkanı Adem Yılmaz, Stratejik Planlama Derneği Başkanı İsmail Haznedar’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Türkiye’nin ilk yerli enzimi PROMER’de üretilecek 3

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Anadolu topraklarındaki hazinenin keşfedicisi olalım”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Anadolu topraklarının Hipokrat ve Gale gibi sağlık konusunda öncü olan isimleri çıkardığını belirterek tarihteki ilk adımların ülkemizde atıldığını söyledi. Prof. Dr. Tarhan, “Demek ki bu coğrafyada bir malzeme var. Biz bu malzemenin bekçisi olmayalım, hazinenin keşfedicisi de olalım. Bu nedenle bu tarzdaki ilaç ve protein çalışmaları çok önemli” dedi.

Üsküdar Üniversitesi olarak bilimsel çalışmalara önem verdiklerini ifade eden Tarhan, 2013’te ABD Başkanı Barack Obama’nın 2013 yılında başlattığı Brain İnitiative (Beyin İnisiyatifi) Projesi’nde Türkiye’yi temsil ettiklerini, G20 Zirvesi’nde düzenlenen Antalya, Hannover ve Çin’deki organizasyonlara davet edildiklerini anlattı.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Öğrencilerimizin daha çok desteğe ihtiyacı var”

Bilimsel çalışmalar alanında özellikle son 10 yılda önemli gelişmelerin yaşandığını ve toplum olarak özgüvenin kazanıldığını ifade eden Tarhan, araştırmanın uzun bir yolculuk olduğunu belirterek üniversitelerin dört fonksiyonu olduğunu söyledi. Klasik üniversitelerin mesleki eleman yetiştirdiğini, Ar-Ge üniversitelerinin araştırma yaptığını belirten Tarhan, üçüncü fonksiyonun bilginin ürüne dönüştürülmesi, bilginin sanayileştirilmesi, dördüncü fonksiyon olarak da toplumu bilgilendirmesi olarak sıraladı.

Motivasyon ve desteğe ihtiyaç var!

Üsküdar Üniversitesi’nde proje yapmak isteyen çok heyecanlı öğrencilerin olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Onların çok güzel planları var. Bu konuda daha çok motivasyonlarını artıracak daha çok desteklere ihtiyaç var. Zihinsel yatırımımızı önem sırasına göre yapmalıyız. Önceliklerimizi iyi belirlememiz lazım. Bir üniversitenin önceliği AR-GE yapabilen nitelikli ortam oluşturmak, nitelikli eleman yetiştirebilmek, bununla ilgili gerekli girişimlerde bulunabilmek. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz”  dedi.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, üniversite olarak Proje Kültürü ve Girişimcilik dersini önemsediklerini ve zorunlu ders olarak verdiklerini, geçtiğimiz yıldan bu yana KOSGEB’le beraber çalışmalar yürüttüklerini ve öğrencilerinin sertifika aldığını da anlattı. Prof.Dr. Nevzat Tarhan, İSTKA ile hayata geçirdikleri diğer projelerden de bahsederek “Bizim insanımızın önü açılırsa her şeyi yapabilir” dedi.

Türkiye’nin ilk yerli enzimi PROMER’de üretilecek 4

Yerli enzimde dışa bağımlılıktan kurtulmak amaçlanıyor
 
Üsküdar Üniversitesi PROMER Proje Koordinatörü Doç. Dr. Tunç Çatal, İstanbul Protein Araştırma Geliştirme ve İnovasyon Merkezi ile ilgili bilgi verdi. PROMER’de özellikle endüstride kullanılmak üzere mikrobiyal kaynaklı yerli enzim ve sağlık sektöründe önemli ürünlerin üretim alt yapısının sağlanmasının amaçlandığını belirten Çatal, “Bu kapsamda AR-GE ve yenilik çalışmaları, dışa bağımlılığın azaltılması, nitelikli personelin yetiştirileceği alt yapı oluşturulması, Kuluçka Merkezi ile öğrenci, akademisyen, sektör çalışanları ve girişimcilerin buluşacağı ortak bir platformun oluşturulması hedeflenmektedir” dedi. Çatal, ülkemizde yaşam kalitesinin yükseltilmesi için kentsel hizmetlerde yenilikçi uygulamaların geliştirilerek hayata geçirilmesinin sağlandığını ve yapılacak bilimsel faaliyetler ile sektörde farkındalık yaratılmasının ve yetişen öğrencilerin sanayi ile buluşmalarının da amaçları arasında olduğunu ifade etti.

İSTKA tarafından sağlanan toplam bütçenin 892 milyon 786 bin 80 TL olduğunu belirten Tunç Çatal, proje süresince 12 bursiyerin de çalışmalara katıldığını söyledi. Çatal, laboratuvarda yürütülen ana çalışma konularının ise mikrobiyal enzimler ve proteinler, besin, ilaç ve kozmetik endüstrisine yönelik enzimler, mikrobiyal proteinler ve antimikrobiyel ile çeşitli ilaç potansiyeli taşıyan mokelüllerin keşfedilmesi olduğunu söyledi.
 
Türkiye’nin ilk yerli enzimi PROMER’de üretilecek 5

Prof. Dr. Tayfun Uzbay: “Sadece laboratuvar kurmak yetmez; patente ve teknolojiye dönüşecek” 

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay ise bilgi çağında artık dünyayı yöneten ortak bir küresel zekânın söz konusu olduğunu belirterek “Ülkeler küresel IQ’ları veya zekâları ölçüsünde sistemin yönetimine katılır veya sistem tarafından yönetilirler. Ülke IQ’sunu belirleyen ise eğitim düzeyi ile bilime verdiği önemdir” diye konuştu. Prof. Dr. Tayfun Uzbay, bilimsel bilginin teknolojiye dönüşebilmesi için yenilikçi AR-GE’ye ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Tayfun Uzbay, teknoloji ve bilime yatırım yapan ülkelere de değinerek ülkemizin de bu listede yer alması gerektiğini vurguladı. Buna ulaşmak için sadece laboratuvarlar kurmanın yetmediğini de belirten Prof.Dr. Tayfun Uzbay, “Oturup çalışacağız. Yatırımlar yapacağız. Sadece bu laboratuvarları kurmakla kalmayacağız. Bu laflar burada kalmayacak. Bunlar patente ve teknolojiye dönüşecek” diye konuştu.

Türkiye’nin ilk yerli enzimi PROMER’de üretilecek 6

Enzimler yerli kaynaklardan elde edilecek

İSTKA Genel Sekreteri Özgül Özkan Yavuz, dünya nüfusunun hızlı artışıyla beraber gıda ve sağlık endüstrisindeki ihtiyaçların arttığını belirterek bu alandaki çalışmaların önemine işaret etti. Üsküdar Üniversitesi’nin İSTKA desteğiyle hayata geçirdiği PROMER ile bilimsel anlamda önemli katkılar sağlayacağına ve yol göstereceğine inandığını söyledi. Yavuz, “Merkezde sadece gıda ve sağlık değil, ilerleyen dönemlerde tekstil ve kozmetik endüstrilerinde de kullanılan pek çok enzmin üretilmesi ve yerli kaynaklardan elde edilmesi mümkün olacak” dedi

Türkiye’nin ilk yerli enzimi PROMER’de üretilecek 7

Bilim değere dönüşmeli

THY İnovasyon Başkanı Adem Yılmaz ise özellikle AR-GE alanında iş dünyasının üniversitelere destek vermesi gerektiğini belirterek Üsküdar Üniversitesi’ne de gereken desteği vermeye çalıştıklarını söyledi. Yılmaz, üniversitelerde üretilen bilimin çok önemli ve değerli olduğunu kaydederek “Fakat biz bunu değere dönüştüremezsek kapitalize edemezsek, bir market oluşturamazsak maalesef inovasyon olmaz sadece bir keşif olur” dedi.

Türkiye’nin ilk yerli enzimi PROMER’de üretilecek 8

Türkiye’nin ilk yerli enzimi PROMER’de üretilecek 9

Stratejik Planlama Derneği Başkanı İsmail Haznedar, Gebze Kaymakamı Mustafa Güler ve Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek de konuşmalarında PROMER projesinden dolayı Üsküdar Üniversitesi’ni ve proje ekibini tebrik etti.

Türkiye’nin ilk yerli enzimi PROMER’de üretilecek 10

Programın sonunda katılımcılara plaket verilirken, son olarak aile fotoğrafı çektirildi.

Türkiye’nin ilk yerli enzimi PROMER’de üretilecek 11

Daha sonra tüm katılımcılar PROMER Laboratuvarını gezerek, yetkililerden çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

Türkiye’nin ilk yerli enzimi PROMER’de üretilecek 12

Okunma : 5230

ÜHA

 

İlgili

24 Eylül 2020
"Kişisel Haberler" içerisinde
10 Aralık 2013
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri