TÜRK tipi bir zekâ testini acil ihtiyaç olmadığını ifade eden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yalnızca çoklu zekâ testleriyle ilgili Türk kültürüne uygunluk standardizasyonuna ihtiyacın olduğunu söyledi.
TÜZDER Başkanı Mehmet Hilmi EREN:
Türkiye’de ithal testler zekâ tespiti için kullanılıyor. Biz ülkemizde Türk çocuklarına uygularken, “domuz” yerine “koyun”, “kilise” yerine “cami” kullanıyoruz. Yetmiyor.
TEDMEN Direktörü ve Eski Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya SELÇUK:
ALMANYA’da çocuklara uygulanan adaptasyonu yapılmamış testler nedeniyle gurbetçi çocuklar hep zekâ seviyesi düşük ya da problemli görülüyor. Almanlara göre hazırlanmış. Bizim çocuklarımız düşük puanlı mesleki okullara gönderiliyor. Bize özgü zekâ testine ihtiyaç var.
Bilgi Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Elif Akdağ GÖÇEK:
DÜNYADA kullanılan Stanford Binet diye bir zekâ testi var. Türkiye bu testin çok eski bir versiyonunu kullanmaktadır. Bu testte de halen kağnı vemangalda kahve yapan bir kadın resmi var. Yeni nesil bilmiyor. Böylece puanları düşüyor.
Türkiye Zekâ Vakfı Kurucu Üyesi Prof. Dr. Sirel KARAKAŞ:
KULLANMAKTA olduğumuz Wisc-r denilen zekâ testi 1935 yılında başlamıştır. Hâlâ geliştirilerek uygulanıyor. Zekâ testi 3-5 ayda ya da 3-5 yılda geliştirilecek bir şey değildir. Testlere de test denebilmesi için o kültürün de standardize edilmesi gerekir. Testlerin geniş kapsamlı norm değerlerinin iyi hesaplanması gerekir. 3-5 kişinin bir araya gelerek “Şu maddeler bizim kültürümüze uygun” diye yapabileceği bir şey değil.
Psikiyatr-Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat TARHAN:
Prof. Dr. Nevzat Tarhan
TÜRK tipi bir zekâ testi şu anda acil bir ihtiyaç değildir. Türkiye’de uygulanan SPM, Wisc-r gibi testlerin uyumluluğu kontrol edilmiş ve başarılı bulunmuştur. Şu anda yalnızca çoklu zekâ testleriyle ilgili Türk kültürüne uygunluk standardizasyonuna ihtiyaç vardır. Wisc-r, testler arasında altın standarttadır. Bu testi sorgulamak zaman kaybı.
HABERTÜRK
Okunma : 3719