Sabah Gazetesi yazarı Tuba Kalçık bugünkü köşesinde sosyal medya fenomenleri ve çocuklara etkisini kaleme aldı. Kalçık, içinde bulunduğumuz dijital çağın en çok tartışılan konularından biri, sosyal medyanın çocuk ve ergenler üzerindeki etkilerini Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın ağzından aktardı.
Yazar Tuba Kalçık, hem sosyal medyanın çocuklar ve ergenlerin psikolojisini nasıl etkilediğini, hem de ailelerin çocuklarını olumsuz etkilerden nasıl koruması gerektiğini Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a sordu.
Tarhan şu değerlendirmelerde bulundu:
"Özellikle 'Ben kimim?', 'Nereye yönelmeliyim?' gibi soruların sorulduğu bu dönemde sosyal medya fenomenleri de rol model oluşturuyor. 10 yaşından sonra çocuklar rol model arayışına girer. Çocukların anne, baba veya çevresindekiler rol model olma kapasitesine sahip değilse, sosyal medya burada devreye giriyor.
Sosyal medya fenomenlerini kahraman olarak görüp bu insanları rol model almaya başlıyor erken ergenlik dönemindekiler. Özellikle çocukların cinsel yönelimlerini bile etkileyecek kadar önemli bir rol model haline geliyor.
Bugüne kadar yapılan birçok araştırma ortaya çıkardı ki; cinsel yönelim, genetik olmaktan öte sosyal öğrenmeyle oluşuyor. Çocukların cinsel kimlik gelişiminde rol model çok önemli.
Sosyal medya fenomenlerinin erken ergenlik dönemindeki çocukların cinsel kimlik gelişimini bu açıdan olumsuz etkileyebileceğini düşünüyorum." Anne ve babalara çocuklarını sosyal medyanın olumsuz etkilerinden korumak için önemli sorumluluklar düştüğünü söyleyen Tarhan, öncelikle evi sevimli ve sıcak bir ortam haline getirmeleri gerektiğini belirtti. Ebeveynlerin 'Sev, değer ver, paylaş' sloganı ile hareket etmesi gerektiğine işaret eden Tarhan, "Anne ve babalar yasaklayarak değil, sosyal medyanın zararlarını iyi anlatarak çocuklarını olumsuz etkilerden koruyabilir" dedi
Okunma : 3563
ÜHA