TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Tarhan: “Obama Bile Size Çalışıyor”

1. Biyomühendislik ve Genetik GünleriDavranış bilimleri ve sağlık alanındaki tematik yapısı ve multidisipliner eğitim anlayışıyla dikkat çeken Üsküdar Üniversitesi 1. Biyomühendislik ve Genetik Günleri’ne ev sahipliği yapıyor. İki gün sürecek etkinlikte pek çok genetik mühendisi, biyomühendis ve akademisyen, öğrencilerle bir araya geliyor. Düzenlenen workshoplarda öğrenciler, geleceğin meslekleri arasında gösterilen biyomühendislik ve genetik mühendisliğindeki son gelişmeler, beyin görüntüleme teknikleri, multidisipliner çalışmalar gibi konularda bilgi alıyor.

Dünya’ya bilim adamı ihraç etmeyi hedefleyen Üsküdar Üniversitesi önemli bir etkinlik başlattı. Biyomühendislik ve genetik günleri olarak devam eden etkinlikte geleceğin bilim insanı olmaya aday öğrenciler, mevcut projeler, yurt içi ve yurtdışında yürütülen çalışmalar, tanı ve tedavideki gelişmeler, yeni yazılımların psikiyatride kullanımı gibi konularda kendilerine bilgi ve deneyimlerini aktaracak bilim insanlarıyla bir araya geldi. Öğrenciler dışında orta öğretim fen dersleri müfredatındaki değişiklerle ilgili bilgi almak ve son gelişmeleri takip etmek isteyen öğretmenler de programa ilgi gösterdi.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Gültekin’in onursal başkanlığını yürüttüğü etkinlikte Üsküdar Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, TÜBİTAK, Uludağ Üniversitesi, Acıbadem Üniversitesi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve Yıldız Teknik Üniversitesi’nden bilim insanı, akademisyenlerin yanı sıra özel sektör temsilcileri de etkinlikte konuşmacı olarak yer aldı.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selahattin Gültekin her Mayıs ayının ilk Cuma’sının Biyomühendislik ve Genetik Günleri olarak organize edileceğini ilan ederek bu yıl ilki düzenlenen etkinliği geleneksel hale getirdiklerini duyurdu. Biyomühendisliği, mühendislik ve tıp arasında bir köprü olarak tanımlayan Gültekin, yeni bir üniversite olarak Üsküdar Üniversitesi’nin böyle bir organizasyon a ev sahipliği yapmasını çok gurur verici bulduklarını ifade etti.

“Nobel Ödülü Almak İsteyenler Şimdiden Kolları Sıvasın”

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan ise konuşmasında Üsküdar Üniversitesi’nin geleceğin mesleklerine yatırım yaptığının altını çizerek şöyle konuştu: ”Amerika Başkanı Obama geçtiğimiz günlerde yaptığı sunumda beynin ‘dinamik haritası’nı çıkarmayı amaçlayan bir proje başlattıklarını duyurdu. Obama’nın Yeni muhteşem Amerikan projesi’ olarak tanımladığı program “Gelişen Yenilikçi Neroteknolojiler yoluyla Beyin Araştırmaları (BRAIN) İnsiyatifi” adını taşıyor. ABD’nin 2014 yılı bütçesinden de projeye 100 milyon dolar ayrılmış. Obama bu konuda bir gelecek görmese böyle bir konuya yatırım yapmaz ve teşvik vermez.

1. Biyomühendislik ve Genetik GünleriTürkiye’de, Memory Center of America ‘yı kurduğumuzda, beyin haritalamayı sistemli bir şekilde ilk biz uyguladık. Tedaviden önce beyin fonksiyonlarını görüntüleyerek gözlemleyerek sürece başlamayı tespit ediyorduk. Beyin görüntüleme teknikleri ile beyin fonksiyonlarını ölçüp, sabit veri tabanlarıyla karşılaştırdığımızda hastaların hangi fonksiyonlarında rahatsızlığı olduğunu tespit edebiliyoruz. İlaçları hastalara –özellikle psikiyatrik rahatsızlıklarda- somut veriler göstererek yazabiliyoruz.

DNA izolasyonları gibi gelişmiş ülkelerin çalışmalar yürüttüğü konularda uygulamalara başladık. Her bir girişimimiz master tezi, doktora tezi olabilecek konular olarak karşımıza çıkıyor. Araştırmalarla ilgili hastane altyapımız, hasta potansiyelimiz, teknolojik donanımımız hatta korku panik gibi yüz ifadelerinin emarda ölçülmesiyle ilgili programımız var. Bu araştırmaları yürütecek ve yönetecek olanlarda sizsiniz. (öğrenciler) Biyomühendisliğin geleceğin mesleği olduğunu10 yıla kadar tüm dünya anlayacak. Nobel ödülü almak isteyenler şimdiden kolları sıvasın.”

2 gün sürecek etkinlikte konuşulan diğer konu başlıkları şunlar:

  • Marmara Üniversitesi Doç. Dr. Tunç Akkoç-“Kök Hücrelere Güncel Yaklaşım”

  • TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Doç. Dr. Fatıma Yücel-“TÜBİTAK’ta Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Çalışma Alanları ve Tanı Teknolojisi Alanında Yapılan Çalışmalar”

  •  Marmara Üniversitesi Doç. Dr. Mustafa Çakır-“Ortaöğretimde Biyoteknoloji Eğitim”

  • Üsküdar Üniversitesi Prof. Dr. Muhsin Konuk-“Nanobiyoteknoloji”

  • AROMSA Murat Yasa-“Kaliteli Mühendis İhtiyacı”

  • Üsküdar Üniversitesi Prof. Dr. Metin Tulgar-“Biyomühendislikte Yeni Ufuklar: Beyin Pilleri”

  • Acıbadem Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Yücel-“Doku Mühendisliğinde Güncel Konular”

  • Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Dr. Fikret Büyükkaya-“Radyofarmasötikler ve Nükleer Tıp Uygulamaları”

  • Yıldız Teknik Üniversitesi Prof. Dr. İbrahim Işıdak-“Gelişmekte Olan Algılama Teknolojileri”

  • Elips Sağlık LTD. ŞTİ. Aykut Baykut-“Moleküler Biyoloji ve Biyomühendisliğin Sektördeki Önemi”


 

Okunma : 5451

 

İlgili

30 Temmuz 2018
"Kişisel Haberler" içerisinde
11 Ekim 2020
"Psikiyatrist" içerisinde

Haberler

Foto Galeri