Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Erzurum Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin düzenlediği “Din Bilim İlişkisi Tefsir Sempozyumu” na konuşmacı olarak katıldı. Tarhan, ‘Modern Psikolojinin Kur’an’ın Anlaşılmasına Katkısı’ başlıklı bir sunum yaptı. Tarhan öte yandan İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin oluşturduğu Kırık Buğday Okumu Gurubu ile Kitap Müzakereleri programına da katıldı.
Sempozyum, Atatürk Üniversitesi Nenehatun Kültür Merkezinde yapıldı.Türkiye’nin farklı şehirlerinden konuşmacıların yer aldığı “Din Bilim İlişkisi Tefsir Ulusal Sempozyumu” nda bilim ve din ilişkisi bir çok yönüyle ele alındı.
Sempozyuma Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da konuşmacı olarak katıldı. ‘Modern Psikolojisinin Kur’an’ın Anlaşılmasına Katkısı’ başlıklı sunumunda Tarhan beynin sadece duygu organı değil aynı zamanda bir inanç organı olduğunun da ortaya koyulduğunu söyledi. “Duygular bilimsel kategori olarak kabul edilmiyordu. Şimdi öyle değil. Dinin dayandığı konular bilimin desteklediği alanlar. İnançtan bağımsız psikolojinin düşünülemez diyen çizen Tarhan, hayatta; sekülarizm, narsizm ve materyalizm gibi 3 kritik değişkenin olduğunu belirti.
Tarhan şunları söyledi:
“Materyalizm insanı mutlu etmiyor. Kavga, şiddet, bencillik, egoizm son yıllarda arttı. Psikoloji şimdi artan bu kaotik durumu çözmeye kafa yoruyor. İngiltere’de yalnızlık bakanlığı kuruldu. Avrupa’nın geldiği nokta bu. Modernizmin hastalığı olan Kaliforniya Sendromu ile hedonizm, egoizm arttı, bu da yalnızlık ve mutsuzluğu getirdi. Şimdi pozitif psikoloji dersi çözüm olarak gösteriliyor. Pozitif psikoloji aslında bizim kadim kültürümüzde, Mevlana, Yunus Emre…vs. var. Şimdi Batı, İslam’ın ahlak öğretisini alarak anlatmaya çalışıyor.”
Tarhan öte yandan, Kırık Buğday Okuma Grubu Kitap Müzakereleri programında da bir gurup öğrenciyle bir araya geldi. Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın Timaş Yayınlarından çıkan “Duyguların Psikolojisi’ kitabını okuyan lisans ve yüksek lisans öğrencileri Tarhan’a kitapla ilgili sorular sordu.
Sokratik, sorgulayarak öğrenmenin önemine değinen Tarhan, olgular arası bağlantı için teoirik bağlantı gerekiyor onun için de okumak gerekiyor dedi. Tarhan şu değerlendirmelerde bulundu:
“Duyguların biyolojik karşılığı var”
“İnsanda iyicil ve kötücül duygular var. Her bir duygunun beyinde karşılığı var. Biyolojik karşılığı var duyguların. İnsan bu duygularla mücadele ediyor. Rahmani ve şeytani(nefsi) duyguları var. Beyinde kararı ön beyin veriyor. Beyni yönetmek, nefsi yönetmek, kendini yönetmek demek. Nefsini tanımak, kendini bilmek demek. Bugün modern psikolojide 3. Nesil psikoterapiyi konuşuyoruz. Bilişüstü tedviler. Kişi sevgi yatırımını neye yaparsa kişinin hedef piramidinin en tepesinde o olur. Kişi hangi duygusunu besler, büyütür, yatırımını yaparsa kişi kendi aslında “o” olmuş olur. Benmerkezci, empati yoksunluğundan uzak durmak gerekiyor. Bunlar kötücül duygulardır.”
Öğrencilerin sorularını cevaplayan Tarhan sonrasında kitaplarını imzaladı.
Okunma : 3682
ÜHA