TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Sosyal medya ahlaki normları değiştirdi mi?

Prof. Dr. Nevzat Tarhan Türkiye Gazetesi’nde anlattı…

EEEEE

Günümüzde boşanma oranlarının artmasında, mahremiyet duygusunun kaybedilmesi ile eşler arasındaki ilişki sınırlarının esnemesinin büyük payı vardır.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sosyal medyanın ahlaki normları değiştirdiğini söyledi

FACEBOOK DEĞERLERİ YOK ETTİ

Uzmanlara göre özellikle sosyal medyanın yaygın olarak kullanılmasının toplumun vazgeçilmez değerlerinde geri dönüşümü olmayan tahribatlara yol açtığı ortaya çıktı. Psikiyatr Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sosyal medyanın ahlaki normları ciddi oranda değiştirmeye başladığını söyledi. Tarhan, “Toplumumuz Facebook ve Twitter sayesinde utanmayı unuttu” dedi.

MAHREMİYET KAYBOLDU

Günümüzde boşanma oranlarının artmasında, mahremiyet duygusunun kaybedilmesi ile eşler arasındaki ilişki sınırlarının esnemesinin büyük payı vardır.

EVLİLİK SORUMLULUKTUR

Kadın kendini sergilemekte beis görmeksizin “bu benim özgürlüğüm” diye düşündüğünde, evliliğin olmazsa olmazlarından sayılan özgürlük sınırları yıkılır.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, yeni çıkan “Güzel İnsan Modeli” kitabında eşler arasındaki sevgi ve adalet dengesi bağlamında değerler psikolojisini ele alıyor. Ailede, toplumda, siyasette, değerler psikolojisi Güzel İnsan Modeli kitabında, ailede erkeğin annesi ile eşi arasında denge kurmayı başarabilmesi gerektiğine dikkat çeken Tarhan, “İdeal eş olarak tanımlayabileceğimiz erkekler, genellikle annesiyle ilişkileri iyi olanlardır. Annesini seven bir erkek, eşine karşı davranışlarında sevgi dolu olur.

Bu, iyi bir özelliktir; ancak erkek, evlendikten sonra annesini uzaktan sevmeyi başarabilmeli, eşiyle annesi arasındaki ilişkilerinde bir denge kurarak istisnai durumlar dışında öncelikli olanın yuvası olduğunu bilmelidir. Kadın da evi sevimli ve çekici hale getirmeli, evdeki huzuru sağlamak için çalışmalıdır. Kadının davranışlarının olumlu olması halinde, kayınvalide de gelininin oğlunu mutlu etmeye çalıştığını görerek ona karşı olumlu tavırlar sergiler. Şunu bilmeliyiz ki bir konuda ne istediğimizden çok, arzu ettiğimiz şeyi nasıl istediğimiz önemlidir” diyor.

EROZYONA UĞRATIYOR

İç denetimin doğuştan değil sonradan toplumsal öğretilerle şekillendiğini anlatan Tarhan, “Sosyal medya bu toplumsal öğretileri değiştirmeye başladı. Devamında ahlaki normları da erozyona uğratıyor. Bunun yanı sıra insan ilişkilerinde sınırları bozucu etki yapıyor ve mahremiyet duygusuna zarar veriyor.

İnsanlar normal hayatta önce düşünür sonra yapar. Oysa sosyal paylaşım sitelerinde bunun tam tersi oluyor. İnsanlar önce yapıyor sonra düşünüyor” dedi. Tarhan sözlerine şöyle devam etti: “Dikkat eksikliği olan sabırsız, aceleci kişiler için daha büyük bir risk var. Doğallaştığı için, insanlar daha kolay yalan söylüyor. Sonuç olarak insanların saygı duygusu ve mahremiyet algısı bozulmuş oluyor. Suça yönelmeyi kolaylaştırdığı için ayrıca teşvik edici etki yapıyor. Çocuklar internet sayesinde cinsellikle daha erken karşılaşıyor. Böylece çocuklarda uyarılabilirlik artıyor.”

TÜRKİYE

Okunma : 7175

 

İlgili

29 Kasım 2011
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri