Sonuç: 308 günde 38 intihar
Küçük sebeplerden soruşturma yiyen, ummadığı zamanlarda tayini çıkartılan bir meslek grubu polisler. Nöbet, mesai derken, sosyal hayatla da kısa sürede ilişkisi kesilen polislerin görev stresine bir de emniyetteki mobbing ve ekonomik sıkıntılar da ekleniyor. Geçtiğimiz 308 günde 38 son 3 yılda ise 82 intihar vakasının yaşanması, polislerin yaşam zorluğunu gözler önüne sererken uzmanların değindiği bir diğer önemli nokta ise silaha el konulması. Ruhsal sorunu olan polis memurların psikiyatride viziteye çıkmaları halinde silahlarına el konabiliyor. Polis memurların silahlarına el konulmaması için tedavi olmaktan köşe bucak kaçıyor.
Çözümsüzlük öldürüyor
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatr Prof. Nevzat Tarhan, bu kişilerin sorun çözme stili geliştiremediği için intihar ettiğini anlattı. İntiharlar emniyet teşkilatının kanayan yarası olarak ifade edilirken, genellikle görevden sürülmüş, kötü yerlerde çalıştırılmış, mobbing uygulanmış polislerin intihar ettiğine işaret ediliyor. "Bu onların suçu değil kolaya kaçmak da değil. Böyle bir durumda kişi kendini çözümsüz hissettiği zaman kendi hayatına son veriyor" diyen Tarhan, "Kişi bu noktaya gelmeden önce çeşitli belirtiler gösterir, önce bu belirtilerin dikkate alınması gerekiyor. Onların yardıma ihtiyacı var suçlayıp yargılanmamaları gerekiyor" şeklinde konuştu.
Direkt el konmamalı
O Kişilerin direkt silahlarına el konmasının doğru olmadığını ve emniyetin bu konuda köklü bir çözüm üretemediğini vurgulayan Tarhan, "Hemen silahın alınması çok sağlıklı değil. Onun yerine silah taşıyabilir mi taşıyamaz mı diye doktor raporu olursa silaha el konulması söz konusu olmalı" diye konuştu. Polislere yönelik psikolojik danışmanlık hizmetlerinin koruyucu şekilde yapılması gerektiğini anlatan Tarhan, intihar noktasına gelmeden risk değerlendirilmesi yapılmalı" dedi.
YENİŞAFAK
Okunma : 3531