Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, özellikle parçalanmış ailelerin çocuklarının madde kullanımı açısından risk altında olduğunu söyledi.
Madde kullanımının temelinde zayıf aile bağlarının yattığını anlatan Prof. Dr. Tarhan “Anne baba kardeşler arasındaki bağlar ne kadar güçlüyse, gençler madde kullanmaya ihtiyaç duymuyor. Aksi takdirde bu duygusal boşluğun yerini madde dolduruyor” dedi. Uyuşturucu madde kullanımına başlamada en riskli dönemin ergenlik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Tarhan “Önlerine uzun vadeli hedefler konmamış, anlık mutluluklarla yetinmesi sağlanan çocuklar uyuşturucu madde batağına daha kolay düşebiliyorlar. Çocuğa kültürel dersler kadar iyi insan olmayı da öğretmek gerekiyor. Bir çocuğa iyi, güzel, başarılının ölçülerini vermediğiniz zaman o çocuk kolaylıkla bağımlılık, yani zevk tuzağına düşebilir” dedi.
BAĞIMLIYA ZORUNLU TEDAVİ
Son dönemlerde madde bağımlılığının zorunlu tedavisinin gündemde olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Nevzat Tarhan “Madde kullanımı, özellikle Kuzey Avrupa ülkelerinde bir özgürlük alanı olarak düşünülüyor ve görülüyordu. Oysa bu kişilerde beynin kontrol duygusu ile ilgili kimyası bozulduğu için özgür iradesini kullanması mümkün değil. Son dönemlerde Avrupa’da madde kullanan kişiler 15 gün yatarak zorunlu tedaviye alınıyor. Bu süre içinde beyin, madde kullanımının zararlarını fark ettiği için daha sonraki tedavi eşaması daha kolay oluyor. Ülkemizde de böyle bir tedavi yaklaşımı olmalıdır” dedi.
TÜRKİYE/Ziyneti Kocabıyık
Okunma : 4499