Şiddet haberlerine ve fotoğraflarına psikolojik yorum…
Manisa’da yaşanan olay kadına şiddetin geldiği noktayı gözler önüne sererken, Türkiye şimdi sırtında ekmek bıçağıyla hayatını kaybeden Şefika Etik’in basına yansıyan o fotoğrafını konuşuyor. Olayı psikolojik açıdan değerlendiren Prof. Dr. Nevzat Tarhan hançerin kurbanın sırtına değil adeta ailelere saplandığını söyledi. Gazetelere yansıyan fotoğrafın farkındalık açısından önem taşıdığını ifade eden Tarhan, benzer fotoğrafların basında sık yer almasının ise toplumu duyarsızlaştırabileceği uyarısında bulunuyor…
BU HABER ÇOK KONUŞULDU...TIKLAYIN
Türkiye bugünlerde Manisa’da 38 yaşındaki Şefika Etik’in eşi tarafından feci şekilde öldürülüşünü konuşuyor, tartışıyor. Sırtında kocaman ekmek bıçağıyla yüz üstü yatan talihsiz kadın Şefika Etik’e ait o fotoğrafı Türkiye’yi adeta yasa boğdu ve düşündürdü. Fotoğraf hemen herkesi harekete geçirirken Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan olayın ve o fotoğrafın psikolojik yansımalarını değerlendirdi.
TRT Haber’de Defne Sarısoy’un konuya ilişkin sorularını cevaplayan Rektör Prof. Dr. Nevzat Tarhan, kurbanın sırtına saplanan hançerin adeta ailelere saplandığını söyledi. Bu gibi çarpıcı fotoğrafların ailelerin konuyu sorgulamaları, farkındalığı için olumlu olduğunu vurgulayan Tarhan, fotoğrafların medyada çok sık kullanılmasının toplumda olumsuz tepkilere neden olabileceği uyarısında bulundu. Tarhan gelişebilecek 3 tepkiden bahsetti.
Tarhan;
“Birinci tepki olarak toplumda duyarsızlaşma ortaya çıkabilir. Artık bir müddet sonra bu gibi şeyler doğal kabul edilebilir. Amacın tam tersine hizmet eder hale gelir tablo. Konuda duyarlılık oluşturmak istersiniz ama benzer fotoğrafların hemen her gün basında yer almasıyla insanlar durumu inkâr ya da ret edebilir, savunma mekanizması geliştirip olayı yok sayabilir.
Diğer tepki aşırı duyarlılık. Toplumda aşırı duyarlılığa bağlı ümitsizlik gelişebilir. Bu tarz fotoğrafların sık kullanılması ciddi risk oluşturabilir.
Diğer bir tepki de kişinin yalnızlığa sürüklenmesi. Olaylar karşısında kaçmak, uzaklaşmak isteyebilir kişi.” Dedi.
ŞİDDET UYGULAYAN ERKEKLERDE GİZLİ DEPRESYON MU VAR?
Erkekler bunu neden yapıyor üzerinde düşünülmesi gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Nevzat Tarhan töre diyerek kestirip atmanın doğru olmayacağını söyledi.
Bu gibi olayların Batıda da yaygınlaştığının altını çizen Tarhan, alkol kullanımı ve sosyal dayanakların azalmasının olaylar üzerinde etkili olduğunu kaydetti.
Erkeklerin büyük çoğunluğunda gizli depresyonun yaşandığını vurgulayan
Tarhan, tedavisi yapılmayan bu kişilerin öfkelerini kontrol edemediğini belirtti. Bu tarz kişilere olay olmadan önce yardım edilmesi gerektiğini hatırlatan Tarhan, bunların konuşulmasının, tartışılmasının sürece katkı sağlayacağını da söyledi.
PROGRAMI BURADAN İZLEYEBİLİRSİNİZ...
Şaban Özdemir (NPGRUP)
Okunma : 4415