TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Savaş lobisi anayasa değişikliğine izin verir mi?

Faiz lobisi ve Savaş lobisinin çıkarları çoğu zaman örtüşür. Çünkü ikisi de uluslararası sermaye demektir.

Anayasa değişikliği ve genel af birlikte olursa oyun bozulur mu?

Genelkurmay Başkanlığı her konuda siyasete ve yargıya yardım ederken anayasa değişikliği konusunda “Biz hazırlık içinde değiliz” açıklaması yapıldı. Bu sizi düşündürdü mü?

N.TTT

Yakın zamana kadar savaş lobisi ve silah endüstrisinin emekli general temsilcileri Milli Savunma Bakanlığı İç Tedarik ve Dış Tedarik Başkanlıklarını sık sık ziyaret ederlerdi. Son yıllarda Sayıştay korkusu ve yargının eski defterleri açmaya başlaması ile tedirginlik yaşanıyor diyebiliriz.

Savaş lobisinin bütün beklentisi anayasa değişikliğinin olmaması üzerine… Neden mi?

1-NATO ihaleleri ve askeri ihalelerin bütçeleri milli bütçenin en büyük kalemi olmaya devam ediyor. Kontrollü bir siyasi ve askeri gerginlik olacak ki, silah alma isteği dolaysıyla silah ihtiyacı oluşsun.

2- Rivayete göre 28 Şubat döneminde çok kârlı kuruluş olan PETLAS zayıflatıldı. Helikopter sanayi kurma teklifi Sayın Çevik Bir’in dosyayı PETLAS temsilcilerine fırlatıp “Biz, irticacıları askeri ihaleler sokmayız” gerekçesi ile reddedildi. Umarım savcılar bu konuyu da araştırırlar.

3-Anayasa değişikliği olursa Milli Savunma Bakanlığı sivilleşecek ve askerler akçalı işlerden uzaklaşacaklar. İç Tedarik, Dış Tedarik Başkanlığı gibi ekonomistlerin ve işletmecilerin uzmanlık alanı olan konularda topçu, piyade ve pilot gibi kökenli generallerin oturması akla ve mantığa uyar mı? MSB da sadece bakan sivil ve çevresinde alım imzası verenler uzman değiller. Bakanlar kuşatılmış durumdalar. İmzaya boğarak bakanı çalıştırmamakta ustalaşmış bir yapı var.

4-Emekli generaller Holding Yönetim Kurulu’na geçerken altına verilen araba ve sekreterle ihalelerde eski arkadaşlarını ikna ederek işi bağlamıyorlar mı? Savaş Lobisi bunu yutar mı?

Anayasa değişikliği tartışmaları başladı. Başkanlık sisteminden tartışmanın başlaması bir siyasi tercihtir. Ancak bu, sınava zor sorudan başlamak gibi oldu. Şimdi zor soruyu bahane edip sınav salonunu terk etmek isteyen, orantısız tepki veren “çarşı her şeye karşı” korosunu göreceğiz.

Fakat bir avantajımız var. Bu da anayasa değişikliğine ciddi bir sivil toplum desteği var ve devam edecek.

ASDER olarak özellikle askeri yapının anayasal konumu konusunda kapsamlı bir çalışma yaptık. 31 Aralık 2011 tarihinde bu çalışmayı kitap halinde TBMM başkanlığına sunmuştuk. Acaba Genelkurmayın bu taslağa söyleyeceği bir şey yok mu?

Genelkurmayın anayasa değişikliği ile ilgili hiç çalışma yapmaması bence tamamen savaş lobisinin kulis faaliyeti ile ilgilidir. Sayın Necdet Özel’e Orduevlerinde çoğu askeri ihalelerle güç kazanan emekli general baskısının ne kadar etkili olduğunu bilemezsiniz.

Fakat çok önemli şansımız var: “Anayasa değişikliğinin kabulü ile beraber genel af çıkma ihtimali”. Genel af motivasyonunu siyaset iyi kullanırsa hem dolmuş ceza evleri rahatlar hem de darbe ve terör davaları düşer. Bakalım zaman ne gösterecek?

Aksi takdirde Genelkurmay Başkanımız emekli general ve savaş lobisinin baskısına dayanamaz. Şu ana kadar askerlerle ilgili en basit yasayı ikna sürecini işletmeden yapmayan hükümetin anayasa değişikliği konusunda ikna çabası içinde olması beklenen bir durum.

Tek etkili ve sonuç alıcı yolun darbe davaları ile ilgili yasal değişiklik ve anayasa değişikliğinin birlikte yapılması TSK çevrelerine uygun düşebilmesidir.

Darbe mağdurları haklı olarak çok tepki verecekler. Ancak sivil bir anayasa çıkması öç almanın en akıllı biçimi olmaz mı? Kendi duygularımızı değil, ülkenin çıkarını düşünüyorsak bu budur.

Aksi takdirde anayasa değişikliği hayali kurmayalım. Anayasanın sivilleşmesi ve barış lobisinin kazanması için bu bakışı önemsemek gerekir diye düşünüyorum.

HABER7

Okunma : 3310

 

İlgili

14 Mayıs 2012
"Kişisel Haberler" içerisinde
19 Haziran 2012
"Kişisel Haberler" içerisinde
26 Haziran 2012
"Kişisel Haberler" içerisinde

Haberler

Foto Galeri