Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Santa Farma ilaç firması tarafından ikincisi düzenlenen toplantıda bu kez Anadolu yakası doktorlarıyla bir araya geldi.
Tarhan, Anadolu Hisarı Lacivert restoran toplantı salonunda hekimlere “Aşk nedir? Aşk ne değildir? Aşk ile ağrı arasındaki nedensellik ilişkileri” konulu bir konuşma gerçekleştirdi.
Konuşmasına beyin bilimi konusu ile başlayan Tarhan, sözcük üretme ve hayal kurmanın beynin yoğun bir etkinliği olduğunu, beynin bu faaliyetleri yaparken üçte ikisinin çalıştığını belirtti.
Sol beyin ile sağ beyin arasındaki fark azaltılabilir
Sol beyin ile sağ beyin arasındaki farklara değinen Tarhan, “sol beyin rasyonel beyin. Mantık, konuşma, matematik hesaplama ile ilgilidir. Sağ beyin ise duygusal beyindir.
Estetik algılar, müzik sanat, duygu ve heyecanlarla ilgilidir. Biyolojik doğamız böyle ancak kişi kendini geliştirerek sol beyin ile sağ beyin arasındaki farkı azaltabilir.
Eğer doğuştaki gibi kalsak kadın beyni bayan duygu, erkek beyni bay mantık olarak kalırdı” şeklinde konuştu.
Erkek beyni ben merkezli çalışıyor
Erkeğin ruhsal hayatına duygu katması için biraz daha çabalaması, kadının da rasyonel olabilmesi için çabalaması gerektiğini ifade eden Tarhan, “Kadın beyni empati konusunda bir adım önce erkek beyninde ben merkezli çalışmasının eğilimi var” dedi.
Anaokullarında yapılan bir araştırmayı örnek veren Tarhan, “çocuklar oynarken biri düşüp yaralandığında erkek çocuklar oynamaya devam ediyor kız çocukları ise gidip düşen çocuğa yardım ediyor. Bu erkek beyninin ben merkezli çalıştığının bir örneği” diye belirtti.
Stres altında kadın-erkek beyni farklı çalışıyor
Stres anında kadın beyni erkek beyni farklı çalıştığını vurgulayan Tarhan şunları söyledi: “Erkek beyni stres anında zihinsel sığınağına çekilir. Sonuç odaklı düşünür. Kadın beyni ise süreç odaklı düşünür.
Paylaşarak rahatlamaya çalışır. Bu durumda da çok konuşma ortaya çıkar.”
Tarhan, erotizm ve romantizm konusunda da erkek ve kadın beyninin farklı çalıştığını, erkek beyninin erotizmi, kadın beyninin ise romantizmi yücelttiğini vurguladı.
Aşk acısı
Fiziksel acı ile aşk acısı çekerken beynin aynı bölgelerinin çalıştığına dikkat çeken Tarhan, aşk acısının beyinde ağrıya benzediğini, aşk acısı çeken kimsenin tıpkı fiziksel acı çeker gibi acı çektiğini söyledi.
Endorfinin ciddi bir iç ağrı kesici olduğunu vurgulayan Tarhan, aşkta endorfin aşırı salgılanıyor. Sporcuların spor yaparken beyinlerinin endorfin salgıladığını bu yüzden o an da ağrı hissetmediklerini anlattı.
Beynimiz kimyasal bir organ
Beynimiz vücudumuzu kimyasal mesajlarla yönetiyor diyen Tarhan, “beynimiz kimyasal bir organ. Beyin stres hormonu salgıladığında damar direnci artıyor. Omuz, boyun ve sırt kasları kasılıyor” dedi.
Anadolu yakası doktorlarının büyük ilgi gösterdiği konferansın ardında katılımcılar ile Tarhan birlikte yemek yedi.
Okunma : 5426
ÜHA