TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Tarhan: “Tolstoy’la, Dostoyevski’yle Bediüzzaman arasında fark göremiyorum”

İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’nın Risale-i Nur okuma programı kapsamında İstanbul’a gelen Rus heyetin katılımıyla “Uluslararası İfade ve Vicdan Hürriyeti Çalıştayı” gerçekleşti. Çalıştayda değerlendirmelerde bulunan Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, insanlık tarihinde iyiler ve kötülerin hep olduğunu, iyilerden olmaya çalışmanın ise insan olmanın temel görevi olduğunu söyledi. Müspet hareket metodunun sadece Türkiye değil, bütün insanlığın ihtiyacına hizmet ettiğini belirten Tarhan Bediüzzaman’ı ‘bu çağın bilgesi’ olarak tanımladı. Tarhan,  “Tolstoy’la, Dostoyevski’yle Bediüzzaman arasında fark göremiyorum.” dedi.

Prof. Dr. Tarhan: “Tolstoy’la, Dostoyevski’yle Bediüzzaman arasında fark göremiyorum”

Uluslararası İfade ve Vicdan Hürriyeti Çalıştayı gerçekleşti…

Merkez Yerleşke Senato Toplantı Salonunda düzenlenen programa Üsküdar Üniversitesi Risale-i Nur Araştırmaları Platformu üyeleri ile Rusya’daki Risale-i Nur davalarını üstlenen avukatlar ve araştırmacılar katıldı. Çalıştaya Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Prof. Dr. İlham Miraç, Üsküdar Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Nafi Yalçın,  Prof. Dr. Fuat Bayram, Av. Mustafa Tuncel, Av. İbrahim Hilmi Ünlü, Prof. Dr. Muhammed Gür, Prof. Dr. Osman Çerezci, Emekli Albay Selahattin Arslan, Dr. Öğr. Üyesi Erhan Bektaş, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunu ve çalışan öğrenci Menekşe Yamaç, Sosyoloji bölümü 4.sınıf öğrencisi ve çalışan öğrenci Ayşegül Tunçer, Av. Sergey Sitchev, Av. İvan Ptaşnik, Av. Abdulla Abdullayev, Av. Anna Nikolayevna Burçiyeva, Genel Sekreter Selçuk Uysaler ve Kurumsal İletişim Daire Başkanı Tahsin Aksu da katılım sağladı.

Prof. Dr. Tarhan: “Tolstoy’la, Dostoyevski’yle Bediüzzaman arasında fark göremiyorum” 2

Prof. Dr. İbrahim Özdemir: “İfade ve vicdan özgürlüğünün vurgulanması çok önemli”

Çalıştayın açılış konuşmasını Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Özdemir gerçekleştirdi. Özdemir; “Biz Rusya ile komşuyuz. Bazen komşular arasında ilişkiler gergin olur, birbirlerine küserler, birbirlerini kırarlar ama en nihayetinde biz komşuyuz ve birlikte barınmak mecburiyetindeyiz. Ama tarihe baktığımızda iyi günlerimiz, kötü günlerimizden daha iyi ve bunun için bizim ilişkilerimizi daha iyi bir zemine oturması için ifade ve vicdan özgürlüğünün vurgulanması, hukukun üstünlüğünün vurgulanması çok önemlidir. Bundan sonraki ilişkilerimiz inşallah bilimsel bir temelden devam eder.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “İnsan hakları elbise gibi değil, cilt gibidir”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Bediüzzaman Said Nursi’nin psikobiyografisi ve kullandığı metodolojiden bahsetti. Tarhan; “2021’de yazdığımız rapora bu vesileyle yeniden baktım. Raporda ne eksik ne fazla sorulara şu anda geçerli cevapları vermişiz. İnandığımız ve bilimsel olarak kanıta dayalı söylediğimiz sözler bunlar. Kitapların ciddi bir şekilde incelenmesiyle ortaya çıktı. Bediüzzaman Said Nursi’nin psikobiyografisiyle ilgili ve kullandığı metodolojiyle ilgili ‘Çağın Vicdanı Bediüzzaman’ kitabı 2012’de yazdım. İkincisi de Risale-i Nur’un kullandığı metodoloji akıl yürütme yöntemlerini psikiyatrist olduğum için onları analiz ettim. Aynı zamanda Türkiye’de insan haklarıyla ilgili Adaleti savunanlar derneği var onun başkanlığını yapıyorum. Sivil toplum kuruluşu olarak bine yakın çoğu emekli askerlerden oluşan bir topluluk. Orada ilgilendiğim konu açısından şunu gördüm insan hakları; yargılama hakkı, ifade hakkı, seyahat hakkı gibi Avrupa İnsan Hakları mahkemesinin ölçü aldığı temel insanı hakları var. Bu haklar insan, insan olduğu için var. Bu haklar elbise gibi değil, cilt gibidir. Kumaş gibi değil, cilt gibidir. Ağaç, bitki, hayvan değil insan olduğu için bu haklar onun doğuştan temel insani hakkıdır. Bu hakları kaybetmeyle ilgili yapılan mücadele insanlığın en kutsal mücadelesidir.” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Tarhan: “Tolstoy’la, Dostoyevski’yle Bediüzzaman arasında fark göremiyorum” 3

Tarhan; “Tolstoy’la, Dostoyevski’yle Bediüzzaman arasında fark göremiyorum”

Bilge kişinin insanlığa faydalı olmaya çalışan kişi olduğu konusunda değerlendirmelerde bulunan Tarhan; “İnsanlık tarihinde iyiler ve kötüler olmuştur. İyilerden olmaya çalışmak zaten insan olmanın da temel görevidir. Burada benim gördüğüm kullanılan en önemli metot, müspet hareket metodudur. Bu kitaplar sadece Türkiye değil, bütün insanlığın ihtiyacına hizmet ettiğini görüyoruz. Bediüzzaman’ın kişiliğini tek bir kelimeyle ifade etmek mümkün olursa ‘bu çağın bilgesidir’ diyebiliriz. Bilge kişi insanlığa faydalı olmaya çalışan kişidir. Bu nedenle ben Tolstoy’la, Dostoyevski’yle Bediüzzaman arasında fark göremiyorum.” dedi.

Prof. Dr. Tarhan: “Tolstoy’la, Dostoyevski’yle Bediüzzaman arasında fark göremiyorum” 4

Prof. Dr. Tarhan: “Tolstoy’la, Dostoyevski’yle Bediüzzaman arasında fark göremiyorum” 5

Karşılıklı soruların cevaplanmasının ardından Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Av. Sergey Sitchey’e plaket takdiminde bulundu ve katılımcılara kitaplarını hediye etti.

Çalıştayın sonlanmasının ardından Prof. Dr. Nevzat Tarhan katılımcılara konferans katılım sertifikalarını verdi ve program toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.


Okunma : 1953

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri