TARHAN Ailesinin Soy Ağacı

Prof. Dr. Tarhan: “Normal iyilik mum ışığıysa, sessiz iyilik güneş gibidir”

Üsküdar Üniversitesi, Türk Kızılay, Haydi Tut Elimi Derneği ve Gönüllülük Elçileri Sessiz İyilikler Platformu iş birliği ile “Akıldan Kalbe, Gönülden Topluma Sessiz İyilikler Platformu” Projesi düzenlendi. Üsküdar Üniversitesi Merkez Yerleşke Nermin Tarhan Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Türk Kızılay Derneği Genel Merkez Yönetim Ofisi Başkanı Şemsi Kamile Canbay, Üsküdar Üniversitesi akademisyenleri ile çeşitli vakıf ve STK’ların yöneticileri katıldı. Programda Prof. Dr. Tarhan tarafından “Akıldan Kalbe, Gönülden Topluma Sessiz İyilikler” başlıklı seminer düzenlendi. İyiliğin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Tarhan: “Normal iyilik mum ışığıysa, sessiz iyilik güneş gibidir.” dedi.

“Akıldan Kalbe, Gönülden Topluma Sessiz İyilikler Platformu” Projesi Hayata Geçiyor

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından “Akıldan Kalbe, Gönülden Topluma Sessiz İyilikler Platformu” Proje Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Fatma Turan, Proje Koordinatör Yardımcısı Ayşe Banu Güngenci, Türk Kızılay Derneği Genel Merkez Yönetim Ofisi Başkanı Şemsi Kamile Canbay ve Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan açılış konuşmalarını gerçekleştirdi.

Dr. Öğr. Üyesi Fatma Turan: “Sessiz İyilikler kavramının projeye dönüşmesi için çok emek verdik”

Akıldan Kalbe, Gönülden Topluma Sessiz İyilikler Platformu Proje Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Fatma Turan açılış konuşmasında, Sessiz İyilikler Projesi’nin hedeflerinden ve gönüllülük esaslarından bahsetti. STK’lar arasında iş birliğini artırmak istediklerinin altını çizen Turan; “Sessiz İyilikler kavramının bir projeye dönüşmesi için çok emek verdik. Kızılay’a bizlere böyle bir fırsat sundukları için çok teşekkür ediyorum. Projemiz; Üsküdar Üniversitesi, Haydi Tut Elimi Derneği, Üsküdar Belediyesi ve Üsküdar Kaymakamlığı ile Kızılay Üsküdar Şubesi iş birliğiyle yürütülecektir. Projemizin hedefleri ise STK’lar arası iletişimin üst düzeyde sağlanması, kamu ve sivil toplum iş birliğinin sağlanması ve güçlendirilmesidir. Hesap verebilirlik, saydamlık, katılımcılık ve verimlilik ilkeleri doğrultusunda bir model oluşturmayı hedefliyoruz. İyi niyetli olmak yetmiyor iyi niyeti sürdürmemiz, bırakmamamız gerekiyor. İyi duygu ve düşünceli olmak ve bunu davranışa dönüştürmek gerekiyor. Bu da yeterli değil bu davranışları çoğaltarak sürdürülebilir hale getirmemiz ve bizden sonraki nesillere aktarmamız gerekiyor.” dedi.

Şemsi Kamile Canbay: “Her yeni proje heyecanımızı artırıyor”

Türk Kızılay Derneği Genel Merkez Yönetim Ofisi Başkanı Şemsi Kamile Canbay, Kızılay’ın faaliyetleri hakkında dinleyicilere paylaşımlarda bulundu. Kızılay’ın yurt içi ve yurt dışı çalışmaları ile devam eden farklı ölçekli 850 hizmet alanına ilişkin bilgi paylaşan Canbay, “Akıldan Kalbe, Gönülden Topluma Sessiz İyilikler Projesi” gibi her yeni projenin yeni umut ve çalışma aşkı verdiğini aktardı.

Prof. Dr. Tarhan: “Kötülüğün çoğaldığı böyle bir çağda doğru olmamız çok önemli”

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Tarhan açılış konuşmasında ortaya konan projenin önemine değindi. İyiliklerin azaldığı ve bencilliğin arttığı böyle bir çağda doğru olmanın ve insanlığa faydalı hizmetler yapmanın önemine dikkat çekti. Tarhan; “İnsanlık tarihinde “Akıldan Kalbe, Gönülden Topluma Sessiz İyilikler Platformu” na benzeyen projeler hep olmuştur. Fakat bu çağda bu projelere olan ihtiyaç şiddetle arttı. Küresel narsisizm ile ‘başkası açlıktan ölse de bana ne’ anlayışı hâkim olmaya başladı. Metaverse ile bütün kaynakları; güç, para ve hakimiyeti tek bir gücün elinde toplamak istiyorlar. Dijital küresel veri tabanını yönetenlerin eline bu güç geçmek üzere. Böyle bir durumda hiç olmazsa bizler bu yanlışları söyleyip doğruları yaparak örnek olmalıyız. Gelir adaletsizliği olan toplumda huzur olmaz. Göçler tesadüfi değil, sebepleri gelir eşitsizliği ve gelişmemiş ülkelerdeki fakirliktir. Bu zamanda küresel olarak yayılan ve farkında olmadığımız diğer bir anlayış ‘sen çalış ben yiyeyim’ anlayışıdır. Küresel sistem benmerkezcilik ve hesap verilemezliği yüceltiyor. Bencillik ve özgürlüğün sınırlarının birbirine karıştığı ilginç bir çağda yaşıyoruz. Böyle bir çağda doğru olmamız çok daha önemli.” dedi.

Prof. Dr. Tarhan: “Normal iyilik mum ışığıysa, sessiz iyilik güneş gibidir”

Yardımlaşmanın ve iyi niyet davranışlarının kaynağının kadim Anadolu kültüründeki yeri hakkında paylaşımlarda bulunan Tarhan, “Akıldan Kalbe, Gönülden Topluma Sessiz İyilikler” projesinin bu kültürün bir yansıması olduğunun altını çizdi. Tarhan; “Bu proje elimizdeki Anadolu kültürü hazinesinin bir yansımasıdır. Bu proje tamamlanıp kitap haline geldiğinde literatüre çok büyük bir katkı sağlayacak, bütün dünyada ‘buna ihtiyaç var biz de yapalım’ diyenlere referans olacaktır. Bu çağın en önemli iki hastalığı var. Bunlar; egoizm ve sekülerizm. Sekülerizm yani dünyacılıkta hesap verme duygusu olmadan, bu dünyada istediğim her şeyi yapabilirim duygusu yüceltiliyor. İnsanı koruyan iyi niyeti, vatanseverliği veya dindarlığı değil; hesap verme duygusudur. Hesap verilebilirliğin iç bekçisi de vicdandır. Vicdan içimizdeki bekçidir. Neyi yapmamız ve neyi yapmamamız gerektiğini söyler. Çocuklarımızı yalnızca zeki, başarılı değil iyicil yetiştirmemiz lazım. Bu sebeple Sessiz İyilikler Projesini Haydi Tut Elimi Derneği ile 2010 yılından bu yana sürdürüyoruz. Sessiz iyilikte, bir elin verdiğini diğer el görmesin anlayışı vardır. Bu iyilik modeliyle içimizdeki narsisizmi tedavi ediyoruz. Bu insanın nefsine ağır geliyor, ‘iyilik yapıyorum ama kimse alkışlamıyor’ diyor. Sessiz iyilikte övgü ve alkış almadan iyiliğe devam etmek var, zor bir şeydir. Normal iyilik mum ışığıysa, sessiz iyilik güneş gibidir. Hakikat açısından o derece kıymetlidir. Bu ancak bilgeleşmiş kişilerde olur, gelişmişlik düzeyiyle ilgili. Bu anlayış bizim kültürümüze balık bilmez halik bilir olarak yerleşmiş.” ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen proje tanıtım sunumları ve toplu fotoğraf çekimi ile program son buldu.

Okunma : 1670

ÜHA

 

Haberler

Foto Galeri